İSTANBUL’ UN FETHİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

1.
FATİH SULTAN MEHMET HAN
Erhan KALAN Mahsum ŞEN Muhammet ÇÖPÇÜ Sercan ONAT
Tarafından yayınlanmaktadır.
OSMANLI DEVLETİ YENİ BAŞKENTİNDE
Tarih 2 sorularI FATİH DEVRİ ( ).
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
HAZIRLAYAN ŞEVVAL ASLAN 8/C 135
İstanbul’un Fethi.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ
İstanbul'un fethi 29 Mayıs 1453, Salı günü, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o zamanki adıyla Konstantinopolis.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
İstanbul’un fethi İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o.
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
OSMANLI DEVLETİ.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
Duraklama Devri Siyasi Olayları
MİLLİ MÜCADELE.
TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ
OSMANLI YÜKSELME DEVRİ
Osmanlı Devleti’nin Kuruluş ve Yükselişi
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1543
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Kazanım 4. Osmanlı Devleti'nin fetih ve mücadelelerini Osmanlıda ticaretin ve denizlerin önemi açısından değerlendirir.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN YÜKSELİŞİ / İstanbul’un Fethi
İstanbul’un Fethi.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1453.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
Eğitimcilere başarılar diler.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
EMEVİLER * İlk İslam hanedanı * 90 yıl * 7. ve 8. yüzyıllar
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
Fatih Sultan Mehmet ve İlimseverliği. Osmanlı’da Bilim 1.Bölü Türk tarihinin en büyük dönüm noktası olan, 3 kıtada hüküm süren cihan imparatorluğu Osmanlı.
HAZıRLAYAN: DÜRDANE MELIKE ERBAŞ ELIF ECRIN YASSıKAYA ZEYNEP BERFIN TUNÇ 7/G.
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

İSTANBUL’ UN FETHİ

İstanbul’ un Fethi’ nin Sebepleri 1. Bin yıllık tarihinin sonuna gelmiş olan Bizans İmparatorluğu, sürekli toprak kaybederek sadece İstanbul şehrinden ibaret bir devlet durumuna düşmüştü. 2. Buna rağmen Bizans, Avrupa devletlerini ve Anadolu’daki Türk beyliklerini Osmanlı aleyhine kışkırtmaktan geri durmuyordu. 3. İstanbul’un fethi siyasi ve ticari yönden önemli faydalar sağlayacaktı. boğazlar üzerinde tam hâkimiyet sağlanacak ve Karadeniz ticareti denetim altına alınacaktı.

İstanbul’ un Fetih Hazırlıkları ! II. Mehmet hayallerini süsleyen İstanbul’u fethederek, Bizans’a son verme hazırlıklarına, 1452 yılında başladı.

Osmanlı’ nın Fetih Hazırlıkları II. Mehmet, İstanbul’un fethi için önce planlarını bizzat çizdiği büyük çapta toplar döktürdü. Şahi” adı verilen büyük topların bir örneği İngiltere’de sergileniyor. Anadolu yakasında bulunan Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yapıldı. Bu sayede Boğazların kontrol ve emniyeti sağlanmış oldu. Yaklaşık 400 parçadan oluşan donanma inşa edildi Rumeli Hisarı

Bizans’ ın Durumu ve Savaşın Başlaması Surları sağlamlaştırarak Avrupa’dan yardım istedi. II. Mehmet savaş hazırlıklarını tamamladıktan sonra Bizans İmparatoruna elçi göndererek kan dökülmeden şehri teslim etmesini istedi. Bunu kabul etmeyen Konstantin, savaşa hazırız mesajı üzerine Osmanlı ordusu Edirne’den yola çıkarak kuşatmayı başlattı.(6 Nisan 1453).

! Kuşatmayı şiddetli çarpışmalar takip etti. Büyük toplar surları dövüyor ancak şehir bir türlü düşmüyordu. Şehrin en zayıf yeri olan Haliç’e zincirler nedeniyle Osmanlı donanması giremiyordu.

Osmanlı donanmasından 70 kadırga yanda temsilî resimdeki gibi bir gecede kızaklar yardımıyla karadan yürütülerek Haliç sularına indirildi. Sabahleyin Türk donanmasını gören Bizanslılar, şaşkınlıkla paniğe kapılarak kara surlarını savunmaktayken bir anda Haliç’teki surları savunmaya yöneldiler. Böylece kara surlarının savunması zayıfladı. Donanmanın karadan Haliç’e indirilmesini gösteren tablo

29 Mayıs 1453 günü tüm askerlerin katılımıyla gerçekleştirilen hücumla Osmanlı askerleri şehre girmeyi başardı. İstanbul fethedildi ve Bizans İmparatorluğu yıkıldı. Fetihten önce son hücumu gösteren resim

İstanbul’ un Fethi’ nin Türk Tarihi Açısından Sonuçları II. Mehmet «FATİH» ünvanını aldı. İstanbul’un fethi ile Anadolu ve Rumeli toprakları arasında geçiş kolaylaştı. Marmara ve Karadeniz’den geçen ticaret yolları denetim altına alındı. Osmanlı’ nın başkenti İstanbul oldu. Osmanlı Devleti’nde yükselme dönemi başladı. Osmanlı padişahları Ortodoks halkın koruyucusu haline geldiler. Fatih’in asker ve komutanlarıyla İstanbul’a girişini gösteren tablo

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethinden sonra şehrin her alanda gelişmesi amacıyla büyük imar hareketlerine girişti. Fatih külliyesi cami, medrese, türbe, mektep, kütüphane, hastane, misafirhane, kervansaray gibi yapılardan oluşmaktadır. 4000’e yakın dükkânı ile Kapalı Çarşı dünyanın en eski ve büyük kapalı çarşılarından biridir.

İstanbul’ un Fethi’ nin Dünya Tarihi Açısından Sonuçları ! İstanbul’ un Fethi’ nin Dünya Tarihi Açısından Sonuçları ★ 1000 yıllık Bizans devleti sona erdi. ★ İstanbul’un fethi Orta Çağ’ın sonu, Yeni Çağ’ın başlangıcı kabul edildi. ★Kalelerin ve surların top gülleleriyle yıkılacağı anlaşıldı. Bu gelişmeler Avrupa’da derebeylik rejiminin gücünü kaybetmesine ve mutlak krallıkların güçlenmesini sağladı. ★ Fetihten sonra İtalya’ya giden Bizans bilginleri Rönesans hareketinin başlamasında etkili olmuşlardır. ★ Ticaret yollarının Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi Avrupalılar’ı yeni arayışlara yöneltmiş ve Coğrafi Keşiflere sebep olmuştur. ★ Avrupa ülkeleri İstanbul’da ilk sürekli elçilikler kurmaya başladılar. ★ Ortodokslar koruma altına alınarak Avrupa’nın dini birliği önlendi.

İstanbul’ un Fethi tüm dünyayı etkilemiştir. NELER ÖĞRENDİK? Osmanlı Devleti’nin Rumeli ve Anadolu toprakları arasında yer alan İstanbul, konumu ve ticaret merkezi olması nedeniyle birçok kez kuşatılmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen şehir devletin yeni merkezi olmuştur. İstanbul’ un Fethi tüm dünyayı etkilemiştir.