PROJE YÖNETİMİ Proje Nedir?.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
STRATEJİK PLAN Misyon –Vizyon Değerler İlkeler.
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK PLANLAMA
KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA GELECEĞE BAKIŞ DOÇ. DR
Ender Topuz Ford Otosan - Yazılım mimarı
STRATEJİK YÖNLENDİRME
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Stratejik Planlama Doç. Dr. Mehmet İ. YAĞCI Mersin Üniversitesi
MİSYON, VİZYON ve DEĞERLER
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
PROJE KAVRAMI Artık iş sonuçlarımızın başarısı, yürüttüğümüz projelerin başarısı ile gerçekleşiyor… y.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi
1 DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Proje Tanıtım Kokteyli Doç. Dr. Abdurrahman EKİNCİ Proje Danışmanı Yeşilli Atatürk Ortaokulu.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
STRATEJİK PLANLAMA 3. GELECEĞE YÖNELİM.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Stratejik Hedefler;  Yeterince açık ve anlaşılabilir ayrıntıda  Ölçülebilir  Zaman çerçevesi belirlenmiş  İddialı Ancak imkansız olmamalıdır! Olmalıdır.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Stratejik Planlama Nedir?
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
Süreç Yönetimi.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Konu: Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
STARTEJİK PLANLAMA SUNUMU ve İç PAYDAŞ ÇALIŞTAYI SULUOVA TİCARET VE SANAYİ ODASI ODA BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ KAPSAMINDA 1 18 HAZİRAN 2015.
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
OYAK RENAULT Yrd.Doç.Dr. Recep KILIÇ Emre ONAY
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
Proje Oluşturma ve Yönetimi
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM FİNANSMANI ve OKULDA KAYNAK YÖNETİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Strateji Geliştirme Başkanlığı III
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

PROJE YÖNETİMİ Proje Nedir?

ANAHTAR KAVRAMLAR ve TERİMLER Proje Vizyon Misyon Strateji Amaç Hedef Faaliyet Proje Fikri Proje Döngüsü Yönetimi Proje Yönetimi

ÖĞRENİM ÇIKTILARI Proje ve proje yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlayabileceksiniz. Projeyi diğer kavramlardan ayıran özellikleri biliyor olacaksınız.

1. GİRİŞ: KAVRAMLARIN TANIMLANMASI Stratejik Plan Amaç Hedef Program Proje Faaliyet Misyon Vizyon Strateji Amaç Hedef

Misyon? Misyon: Bir kuruluşun varlık sebebidir; bir kuruluşun ne yaptığını, nasıl yaptığını ve kim için yaptığını açıkça ifade eder. Hizmetin yerine getirilme sürecini değil, amacını tanımlar (DPT, 2006: 27). Misyon Bildirimi Örnekleri: Evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üreten araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, özgün ve estetik değerlere sahip, çağdaş bir öğretim kültürü oluşturmak ve mesleki açıdan yetkin, toplumsal değerlere saygılı bireyler yetiştirmektir. (Sakarya Üniversitesi) Misyonumuz, her alanda yetkin ve kendine güvenen, çok boyutlu ve bağımsız düşünce yeteneği ile donanmış, toplumsal sorumluluk bilincine sahip bireyler yetiştirmek; bilimsel ve teknolojik gelişime ve üretilen bilginin topluma yayılmasına katkıda bulunmaktır. (Sabancı Üniversitesi)

Vizyon? Vizyon: Kuruluşun ideal geleceğini sembolize eder. Kuruluşun uzun vadede neler yapmak istediğinin güçlü bir anlatımıdır (DPT, 2006: 29). Vizyon Bildirimi Örnekleri: Türkiye’nin öncü otomotiv şirketi ve Fiat tarafından ‘tercih edilen’ bölgesel Ar-Ge ve üretim merkezi olmak. (Tofaş Türk ) Otomotiv ürün ve hizmetlerinde Türkiye'nin lider tüketici odaklı şirketi olmak. (Ford Otomotiv)

Strateji? Strateji: Stratejiler, kuruluşun amaç ve hedeflerine nasıl ulaşılacağını gösteren kararlar bütünüdür (DPT, 2006:40). Strateji Örneği: Amaç: Verilen hizmetler tam ve zamanında yerine getirilerek, hizmet alanlarının memnuniyeti ve güveni sağlanacaktır. Hedef 1: … Hedef 2: ... Bu amaç ve hedeflere ilişkin izlenecek stratejiler: Hizmetlerin mümkün olduğunca yerinden karşılanması, Hizmetlerden yararlananların hizmet alım sürecine dâhil edilmesi, Kredi kullandırılarak yapılacak işlerin ihalelerinin hizmet alanlarca yapılması.

Strateji? Projeler genellikle aşağıda belirtilen stratejik değerlendirmelerin birinin ya da daha fazlasının sonucu olarak onaylanmaktadır (PMBOK, 2008:10): Pazardaki talep Stratejik fırsat/iş ihtiyacı Müşterilerin talebi Teknolojik ilerleme Yasal zorunluluklar

Amaç? Amaç: Amaçlar kuruluşun ulaşmayı hedeflediği sonuçların kavramsal ifadesidir. Amaç Bildirimi Örneği: Yol ve yük taşımacılığında konforu artırmak, zaman kayıplarını ve ekonomik kayıpları en aza indirmek. (Karayolları Genel Müdürlüğü Stratejik Planı 2006-2010)

Hedef? Hedef: Hedefler, amaçların gerçekleştirilebilmesine yönelik spesifik ve ölçülebilir alt amaçlardır. Hedeflerin miktar, maliyet, kalite ve zaman cinsinden ifade edilebilir olması gerekmektedir (DPT, 2006:34). Hedef Örneği: Amaç: Yol ağımız üzerindeki trafik güvenliğini sürekli olarak artırmak. Hedef 1: Yol bakım, onarım ve trafik güvenliği hizmetlerinin standartları her mevsimde konforlu ve güvenli ulaşımı sağlayacak şekilde yükseltilerek 5 yıl içerisinde müşteri memnuniyeti %20 artırılacaktır. Hedef 2: Karayollarından kaynaklanan ölümlü ve yaralanmalı kazalar 5 yıl içerisinde %40 azaltılacaktır. (Karayolları Genel Müdürlüğü Stratejik Planı 2006-2010)

2. Proje Nedir? Belirli bir başlangıç ve bitiş noktası olan, amacı, kapsamı ve bütçesi açıkça tanımlanmış, bir defaya mahsus gerçekleştirilen aktiviteler bütünüdür.

2.Proje Nedir? Bir proje kapsamında bir ürün, hizmet gerçekleştirme kapasitesi veya belge (araştırma projesi vb.) ortaya çıkarılabilir. Bazı proje örnekleri aşağıda sunulmuştur: Yeni bir prototip aracın tasarlanması ve test edilmesi Yeni bir ürünün piyasaya sürülmesi Hedef zamanda verimliliğin artırılması Kalite Yönetim Sisteminin kurulması

2. Proje Nedir? Proje Çıktı (Ürün, Hizmet veya Sonuç) Olimpiyat stadı inşa edilmesi Ürün Seçim kampanyasının yürütülmesi Sonuç: Kazanmak veya kaybetmek; Ürün: Dökümanlar Online eğitim için web sitesi geliştirmek Hizmet Bir binaya bilgisayar bağlantısının kurulması İşsizlik oranının araştırılması Sonuç (Araştırma Bulguları); Ürün: Araştırma Raporu

3. Proje Döngüsü Yönetimi? Proje döngüsü, proje fikrinin ortaya çıkışından tasarlanmasına, bu fikrin kağıda dökülmesinden geliştirilmesine, proje için kaynak yaratılmasından, projenin yürütülmesine, bitmesi ve değerlendirilmesine, bilgi üretiminin sağlanmasına ve bunun ilgili paydaşlara yayılmasına kadar olan süreci kapsayan tüm döngüyü yönetme yaklaşımıdır.

3. Proje Döngüsü Yönetimi? Başlangıç Planlama Yürütme İzleme ve Kontrol Kapanış / Değerlendirme Proje Yönetimi Süreçleri Başlangıç Planlama Yürütme İzleme ve Kontrol Etme Kapanış

Proje Yönetiminin Kısıtları Çıktı Mekanizmalar Girdi Kapsam Kalite Zaman Çizelgesi Bütçe Kaynaklar Risk

Proje Yönetiminin Kısıtları Zaman Tercih Maliyet Kalite

Proje ve Operasyon Yönetimi Operasyonlar, aynı ürünü üreten aktiviteleri sürekli olarak yürüten ya da tekrarlanan bir hizmet sağlayan fonksiyonlardır (PMBOK, 2008:12). Örn.: Üretim operasyonları, imalat operasyonları, muhasebe operasyonları, İK operasyonları vb. Operasyonlar, projenin özelliklerini taşımamaktadırlar.

E-Posta: smac@sakarya.edu.tr