Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

YENİ KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİ
JAPONYADA EĞİTİM SİSTEMİ
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
ÜLKEMİZDE BAKIM MODELLERİNE OLAN GEREKSİNİM
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
KORUYUCU AİLE NEDİR?.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
İHTİYAÇLAR VE MESLEK Kazanım: Ekonomik ve toplumsal ihtiyaçların meslek seçimine etkilerini açıklar. 11. Sınıf 93 nolu kazanım etkinliği.
AYŞE ŞAHİN MESLEK LİSESİNDE EĞİTİM VERİLEN MESLEKİ EĞİTİM ALANLARI.
YAŞLILARA YÖNELİK UZUN SÜRELİ BAKIM HİZMETLERİ YURTDIŞI UYGULAMALARI
BAĞIMSIZLIKLARININ 20. YILINDA TÜRK CUMHURİYETLERİ TÜRK CUMHURİYETLERİ ARASINDA EĞİTİM VE BİLİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER: DEĞERLENDİRME, SORUNLAR VE ÖNERİLER.
Yaşar KOCAOĞLU Demografik Dönüşüm ve Yaşlanma
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
HEMŞİRE NE YAPAR?.
“MESLEKİ EĞİTİMDE GÖNÜLLÜLÜK” LEONARDO da VINCI HAREKETLİLİK PROJESİ PORTEKİZ GRUBU Proje No: TR-LEO
DEĞİŞME VE EĞİTİM.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. SEBAHATTİN BALCI KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ (28 – 29 Mart 2013, İstanbul, Türkiye)
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OKULUMUZA HOŞ GELDİNİZ
Okulumuz Nallıhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 6 Kasım 1989 tarihinde 2 şube olarak Hemşirelik Bölümü ile eğitim öğretime başlamıştır.
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
BASINÇ YARASI PREVALANSI
GERİATRİ.
Perşembe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
Ortaklık Kurma Kütüphan-e Türkiye Tanıtım Çalışma Grubu Ankara, Ağustos 2015.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2015.
BESYO.
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
Kamu Hastaneleri Birliği
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İlk çağlarda vahşi hayatın,günümüzde ise
Uzm. Dr. Çiğdem AYDEMİR Kriz Dergisi 7(1):
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
T.C. BARTIN VALİLİĞİ BARTIN HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN VE REHBER Ö Ğ RETMEN ZEYNEP KOCAMAN.
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Derneği
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
UŞAK ÇOCUKLARINA KORUYUCU AİLE OLUYOR
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
YAYGIN EĞİTİM.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
Mezunlarımızın İş İmkanları Nelerdir?
Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
DEMOGRAFI.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
Levent ŞAHİN, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü Prof. Dr. Aşkın ASAN Avrasya Üniversitesi Rektörü

Yaşlı Nüfus 2050 yılında 60 (+) yaş nüfusun 2 milyara çıkması, Yaşlı nüfusun çocuk nüfusunun iki katı olması, 80 (+) yaş ileri yaş grubunun beş kat artması beklenmektedir.

Yaşlı Nüfus Dünyada yaşlı nüfusun artış hızı (% 2.1), genel nüfus artış hızından (% 1.2) daha fazladır. Yaşlı popülasyonda 80 yaş üstünde bulunanların nüfus artış hızı ise % 4.3’tür.

Türkiye Türkiye’de yaşayan yaşlı sayısı 5.1 milyondur ve dünya sıralamasında 19. sırada bulunmaktadır. Türkiye'deki ortalama yaşam süresinin, yapılan araştırmalarda, son 5 yıldaki artışla 75'e çıktığı tespit edilmiştir. 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise, yüzde 7,5'a yükselmiştir. Bu oranın, 2050'de yüzde 22 olması beklenmektedir.

Toplumsal Değişim Geniş aileden çekirdek aileye geçiş, Kırsal alanlardan şehirlere göç, Evde bakımda önemli rolü olan kadının iş hayatına katılımı Geleneksel kültür değerlerindeki değişimler, Yaşlılarımızın aile yapısı içindeki eski rolünün değişmesine ve kurum bakımına talebin artmasına ve yaşlılarımıza yönelik sosyal hizmet modellerinin farklılaşmasına neden olmuştur.

Yaşlı Bakımı Türkiye genelinde bugün toplam yaklaşık 300 (tam sayı 287) huzurevi bulunmakta, bunların 105’i ASPB’na bağlı olarak hizmet vermektedir. Bu kurumlarda yaklaşık 12.000 yaşlıya hem rehabilitasyon hem de evde bakım hizmeti verilmektedir.

Yaşlı Bakım Modelleri Huzurevleri Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Yaşlı Yaşam Evleri Gündüz Bakım Merkezleri Evde Bakım

Küresel Sağlık Turizmi AB Ülkeleri İskandinav Ülkeleri

Yaşlı Bakımı için Eğitim Şart Yaşlının özelliklerini tanıyabilen, öz bakım uygulamalarına destek vermek, yetemedikleri yerde tüm bakımı sağlamak, Yaşlının yaşadığı ortamı uygun hale getirmek, risk faktörlerini ortadan kaldırmak, ilaçlarını düzenli kullanmasını sağlamak

Gerekli Beceriler Bilgisayar Kullanma Doküman hazırlama Sosyal Hayatta İletişim İş Hayatında İletişim Telefonla İletişim Anatomi Fizyoloji Meslek Bilgisi ve Etiği Yaşlı bakım Hizmetleri Hasta bakım Hizmetleri Engelli bakım Hizmetleri Hukukun temel kavramları Meslekî Hukuksal Durumlar Is ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Gerekli Beceriler Kişisel Bakım İş için hazırlık Sanitasyon Yaşlılık Sağlıklı Yaşlanma Yaşlılık Hastalıkları Yaşlı bakım Hizmetlerinde İletişim Vücut Mekaniğini Koruma Pozisyon Verme ve Kaldırma Bakım Planı Günlük Bakım Banyo İlaçları Takip Etmek Olağandışı Durumlar Ağır Hastalık ve Vefat Durumu Hasta hizmetleri Tedavi hizmetleri

Gerekli Beceriler Yaşlıya Yemek Yedirme Yaşlı Beslenmesi Klasik usullerde servis Kahvaltı servisi Oda servisi Günlük Aktivite ve Egzersiz Aktivite programı El Becerisi Aktiviteleri Zihinsel Aktiviteler Seyahat organizasyonu Sosyal ve kültürel aktivite organizasyonu Sanatsal Aktiviteler Oda Düzenleme Zemin Temizliği Yüzey Temizliği Çamaşırları Yıkama Çamaşırları Ütüleme

Eğitim veren Birimler Halk Eğitim Merkezleri Belediyeler İşkur STK Özel Hastaneler Üniversiteler

İstihdam Olanakları Huzur Evinde, Rehabilitasyon Merkezinde, Sağlık Bakanlığına bağlı yaşlı bakım evleri Huzur evleri Özel Hastaneler Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Belediyelerin yaşlı bakım hizmetlerinde, Hastaneler, Terminal dönem bakım merkezleri, Evde bakım merkezleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Kurumlarda yürütülen; huzurevleri, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz merkezleri, Değişik düzeylerde sağlık hizmeti yürüten özel ve gönüllü kuruluşlar (örneğin Kızılay Genel Müdürlüğü)  vb sağlık birimlerinde istihdam edilebilirler.

YÖK Bölüm açma kriterleri Doluluk oranı Yaşlı Bakım Bölümü

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Eğitim Oranları (25 + nüfus için) TUİK Formal Eğitim Erkek Kadın Toplam 2008 2012 Okur Yazar olmayan 4.5 2.3 18.0 10.7 11.3 6.5 Diploması yok ancak okur yazar 4.9 2.5 7.4 9.0 6.2 5.8 İlkokul 42.8 30.3 42.7 40.0 35.2 İlköğretim 1.0 12.7 0.7 4.2 0.9 8.5 Ortaokul 6.4 5.6 7.0 6.0 Lise 18.8 25.1 12.2 16.0 15.4 20.5 Üniversite 10.2 10.6 8.3 13.0 Yüksek Lisans 0.8 1.2 0.5 0.4 0.6 Doktora 0.2 0.1 0.3 Bilinmeyen 7.7 3.7 3.2 3.5

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Hedef Kitle Kimler Olmalı?

Anne Üniversitesi

Anne Üniversitesi