XVII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

LALE DEVRİ ISLAHATLARI
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
OSMANLI TARİHİ GERİLEME DEVRİ ( )
MONARŞİ: Devlet başkanlığının irsi olarak intikal ettiği devlet şekli olarak tanımlanmaktadır. Monarşik devlet şeklinde hakimiyetin kaynağı veya.
1.
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
17.YÜZYILDA YENİLİK HAREKETLERİ
OSMANLI DEVLET YAPISINDA YENİDEN YAPILANMA İHTİYACI
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
sandıklı imam hatip lisesi
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
Saltanatın kaldırılmasına. Cumhuriyetin ilanına.
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
DURAKLAMANIN SEBEPLERİ
OSMANLI YENİLEŞME HAREKETLERİ OSMANLI GERİLEME DEVRİ (XVIII
ARAYIŞ YILLARI (DURAKLAMA)
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
AİT Ders - Çalışma Soruları
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI 2. ÜNİTE: DÜNYA GÜCÜ OSMANLI
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
OSMANLI’DA DİVAN-I HÜMAYUN
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
Osmanlı Devletinin Avrupa Devletlerine olan dış borçlarını ödemek için kurduğu idaredir.
XVII. YÜZYIL ISLAHATLAR/ SİYASİ VE BİLİMSEL GELİŞMELER 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 2. ve 3. KONU.
OSMANLI EKONOM İ S İ NEDEN DÜNYA DEVLETLER İ YLE REKABET EDEMEM İŞ T İ R? Nihal Lidya KARATAŞ Çağnur KAYA.
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
Gerileme Dönemi Islahatları
YENİLİKLER VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
SOSYAL VE EKONOMİK YAŞAM
TARİH PROJE ÖDEVİ Ad: Harun Soyad: ŞENTÜRK Sınıf: 10/A Numara: 291.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM ANLAYIŞI.
İstanbul’un Fethi.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1453.
MONARŞİ: Devlet başkanlığının irsi olarak intikal ettiği devlet şekli olarak tanımlanmaktadır. Monarşik devlet şeklinde hakimiyetin kaynağı veya sahibi.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

XVII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ 3. ÜNİTE: ARAYIŞ YILLARI 1. KONU: XVII. YÜZYILDA OSMANLI DEVLETİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI

Bir bölgenin gelirini açık artırma yöntemiyle toplama hakkını elde eden kişi. Sıcak denizlere inme siyaseti izleyen devlet. İran ile Osmanlı Devleti arasında ilk antlaşmanın imzalandığı yer. Osmanlı Devleti’ni doğuda en geniş sınırlara ulaştıran anlaşma. Venedik, Ceneviz gibi devletlerin ileride oluşturacağı devletin adı. Yeniçeri Ocağını kaldırma girişiminde bulunan ilk padişah. Bir bölgenin gelirinin toplama hakkının açık artırma ile satılması yöntemi. I. Selim döneminde Bozok civarında isyan çıkaran kişi. (Daha sonra çıkan benzer isyanlara adı verilen kişi) Yeni padişahın askere dağıttığı bahşiş (başa geçme töreni) Yükselme döneminden itibaren Osmanlı Devleti’nin doğudaki en büyük rakibi. İyileştirme, düzenleme, reform. Zengin madenlere sahip olmanın; ihracata önem vermenin ön plana çıkarıldığı ekonomik görüş. Bizans döneminde kilise olarak inşa edilmiş, Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış, Cumhuriyet döneminde müze olarak kullanılan yapı. Asker ve memurlara hizmetleri karşılığında bir bölgenin gelirinin toplama hakkının verildiği toprak sistemi. Hükümdarın siyasi iktidarı kayıtsız şartsız elinde bulundurduğu siyasi sistem. 12 15 1 11 2 3 13 4 14 9 5 10 6 7 8 İ T O U 1 K A N E Ş 7 P 2 H M R B L 3 V 4 5 S 6 I Ç SOLDAN SAĞA Anadolu’da ilk yazılı tabletler olan Kültepe Tabletlerinin bulunduğu bölgenin adı. Sert kanunları ile tanınan Babil hükümdarı. İbranilerin yalnızca kendilerine geldiğine inandıkları kutsal kitap. 9 yerleşim alanının üst üste kurulduğu Çanakkale sınırları içinde yer alan tarihi şehir. Hindistan’da ilkçağda görülen sınıf ayrımı. Hititlerin başlarından geçen olayları Tanrıları hesap vermek için yazdıkları yıllıklar. Kağıt, pusula, barut ve matbayı icat eden ilkçağ uygarlığı. YUKARIDN AŞAĞIYA Hititlerin başkenti. Miken uygarlığının diğer adı. Tarih öncesinde işlemesine rağmen dönemlere adını vermeyen madenlerden biri. İlkçağ’da Batı Anadolu’da 12 şehir devleti olarak yaşanan uygarlık. Urartuların başkenti. Mısır’ın hayat kaynağı olan nehir.

12 15 1 m ü l t e z i 11 u ı 2 r s y a k 3 n 13 4 f h p ş 14 9 5 c 10 6 o 7 8 Bir bölgenin gelirini açık artırma yöntemiyle toplama hakkını elde eden kişi. Sıcak denizlere inme siyaseti izleyen devlet. İran ile Osmanlı Devleti arasında ilk antlaşmanın imzalandığı yer. Osmanlı Devleti’ni doğuda en geniş sınırlara ulaştıran anlaşma. Venedik, Ceneviz gibi devletlerin ileride oluşturacağı devletin adı. Yeniçeri Ocağını kaldırma girişiminde bulunan ilk padişah. Bir bölgenin gelirinin toplama hakkının açık artırma ile satılması yöntemi. I. Selim döneminde Bozok civarında isyan çıkaran kişi. (Daha sonra çıkan benzer isyanlara adı verilen kişi) Yeni padişahın askere dağıttığı bahşiş (başa geçme töreni) Yükselme döneminden itibaren Osmanlı Devleti’nin doğudaki en büyük rakibi. İyileştirme, düzenleme, reform. Zengin madenlere sahip olmanın; ihracata önem vermenin ön plana çıkarıldığı ekonomik görüş. Bizans döneminde kilise olarak inşa edilmiş, Osmanlı döneminde cami olarak kullanılmış, Cumhuriyet döneminde müze olarak kullanılan yapı. Asker ve memurlara hizmetleri karşılığında bir bölgenin gelirinin toplama hakkının verildiği toprak sistemi. Hükümdarın siyasi iktidarı kayıtsız şartsız elinde bulundurduğu siyasi sistem. İ T O U 1 K A N E Ş 7 P 2 H M R B L 3 V 4 5 S 6 I Ç