Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU"— Sunum transkripti:

1 OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
5.HAFTA OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU

2 Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
Osmanlılar 1299 yılında Osman Bey tarafından kurulmuştur. Amaç Bursa’yı ele geçirmektir. Kuruluş Dönemi Hükümdarları:  Osman Bey ( )  Orhan Bey ( ) I. Murat ( )  Yıldırım Beyazıt ( ) Çelebi Mehmet ( ) II. Murad ( )

3 Osmanlı Devleti Ordusu

4 Kapıkulu : Padişaha bağlı sürekli maaşlı askerlerdir.
Akıncılar:Atlı birliklerden oluşmuşlardır. Görevleri düşmanın durumunu öğrenmektir.

5 Bunun üzerine Bizans imparatoru Romen Diyojen
büyük bir ordu ile Doğu Anadolu'ya hareket etti. Amacı Türk akınlarını durdurmaktı.Sultan Alparslan ise Doğu'da ve Batı'da fetihlere devam ediyordu. Bizans İmparatoru'nun büyük bir orduyla Anadolu'ya geldiğini öğrendi. Alparslan Romanos Diogenes'e barış teklif etsede kabul edilmedi. İki ordu 26 Agustos 1071’de Malazgirt Ovası'nda savaştılar. Türk ordusu sayı olarak daha azdı ve tamamı savaşlarda tecrübeli OğuzTürkleriydi.

6 Yapılan savaşta Bizans yenik düştü ve Alparslan esir düşen Bizans İmparatoruna iyi davranmıştır. Alparslan Bizans imparoru ile şöyle bir anlaşma yapar Doğu Anadolu Türklerde kalacak ve Bizans her yıl vergi verecektir.

7 OSMANLI DEVLET YAPISI Osmanlı devlet yönetimi ve felsefesinın altında “dünyaya düzen vermek” yatmaktadır. Sonsuza kadar Osmanlı’nın yaşayacağına inanılmıştır. Hükümdarlık makamı “dünyanın sığınacağı yer” olarak görülmüştür. Ülke işlerinin görüşülüp karara bağlandığı yer “Divanıhümayun” olarak adlandırılmıştır.

8 Aşağıda Divanıhümayun’dan temsili bir resim verilmiştir.

9 Divanın kurumsal yapısı Orhan Bey zamanında kurulmuş ve Fatih zamanında son şeklini almıştır. Divanıhümayun bugünkü anlamda bakanlar kuruluna benzetilebilir.

10 Divan üyelerin çalışmasına yardım eden ve devlet işlerini yürüten memurlar aşağidaki şema da gösterilmiştir.

11 OSMANLI TOPLUMU Osmanlı toplumu çağdaş Batı dünyasından farklı olarak bir toplum yapılanmasına sahiptir. Ulaşılamayan tek makam vardır. O da padişahtır. Doğuştan imtiyazlı bir sosyal sınıf yoktur. Yaşadıkları yer, meslekleri ve dinlerine göre bir sınıflama yapılabilir. Aşağıda Osmanlı toplumunun yaşadığı yere göre yapılan sınıflandırma verilmiştir. Şehirliler (Askerler, tüccarlar, esnaflar) Köylüler Göçebeler (Yörükler)


"OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları