Sanayinin Ar-Ge Yeteneğinin Arttırılmasına Yönelik Lisans Üstü Araştırma-Eğitim Programı (EDP) (2004K120270) Prof. Dr. Hasan MANDAL Anadolu Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE STAJ EĞİTİMİNİN YERİ VE ÖNEMİ
Advertisements

Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.

AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Yenilikçi ve Girişimci Mezunlar için
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stratejik Planı.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
DOKTORA SONRASI ARAŞTIRMA PROGRAMI (DOSAP)
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROĞRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü.
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
SAM SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
ENDÜSTRİYEL TASARIM Endüstriyel Tasarım eğitimi, tüketim pazarına yönelik, seri üretilebilecek her türlü kullanım eşyasının tasarımını içerir. Otomotiv.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Sanayinin AR-GE Yeteneğinin Arttırılmasına Yönelik Lisansüstü Eğitim ve Araştırma Programı ( ) Sanayinin AR-GE Yeteneğinin Arttırılmasına Yönelik.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU Vestel Şirketler Grubu AR-GE Koordinatörü İHSANER ALKIM.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2015
KURULUŞ Karabük Üniversitesinin 2007 yılında kurulmasıyla, Fen Bilimleri Enstitüsü 3 Yüksek Lisans Programı ile eğitime başlamıştır. Kurulduğu günden.
Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) Girişimcilik Ofisi
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Öğrenme Çıktılarına Dayalı Program Geliştirme Süreci Yrd.Doç.Dr.Ömer Açıkgöz Muş Alparslan Üniversitesi Bologna Uzmanı.
Tanımlar Artıları: Saygınlık, yurt dışı olanakları Eksileri: Gelir düzeyi, iş yükü, araş gör.lük Özel Sektörle Karşılaştırma Sonuçlar.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
EĞİTİM FAKÜLTESİ Akademik Yılı Genel Kurul
Sunum transkripti:

Sanayinin Ar-Ge Yeteneğinin Arttırılmasına Yönelik Lisans Üstü Araştırma-Eğitim Programı (EDP) (2004K120270) Prof. Dr. Hasan MANDAL Anadolu Üniversitesi

SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN REKABET EVRİMİ 1960’lar ÜRETİM üstünlüğü ile rekabet 1970’ler MALİYET üstünlüğü ile rekabet 1980’ler KALİTE üstünlüğü ile rekabet 1990’lar HIZ üstünlüğü ile rekabet 2000’ler BİLGİ üstünlüğü ile rekabet

Firma Piyasa Değeri (Standard&Poor 500 firma ortalaması)

ÜNİVERSİTE - Evrensel konular - Bilgi ortak mülkiyettir - Araştırma sonuçlarının yayınlanması ve kamuya açılması - Uzun dönemli araştırma - Risk (kariyer) SANAYİ - Firmanın problemlerini belirlemek ve rekabet üstünlüğünü sağlamak - Bilgi kendisine aittir - Araştırma sonuçlarında kontrol ve hakimiyet - Süreli araştırma - Risk (finansal) ANLAYIŞLAR

Vergi SanayiÜniversite

ÜNİVERSİTE İÇİN YENİ BİR BİLGİ ÜRETİM SİSTEMİ Disipliner ve meslektaşlar arasında paylaşılan bilgi üretim yaklaşımı yerine disiplinlerarası (hatta transdisipliner) bilgi üretim metodojileri ile günlük hayatın içinde diğer aktörlerle yakın ilişki

YENİ BİLGİ ÜRETİM ÖZELLİKLERİ Farklı bilgi ve yetenek sahiplerinin ya da transdisipliner yaklaşımların akademik merak ötesinde sürdürülebilir çözümler için çalışması, Problem çözümü ya da araştırma çalışmalarında heterojen bir yapılanma gereksinimi, Problemleri erken dönemlerde tesbit edebilme yeteneği, Bilgi üretiminin üniversitelerin de parçası olduğu çok büyük organizasyonlarla sağlanması, Sosyal yararların ölçümündeki hassasiyet ve bu konuya öncelik verilmesi.

TARAFLAR SANAYİÜNİVERSİTE DEVLET ÜNİVERSİTE DEVLET SANAYİ BUGÜN DÜN YAKINSAMA

SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ (SAM) SAM SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Anadolu Üniversitesi TÜBİTAK Seramik Üreticileri 1998

Türkiye’de üretimin %85’ini yapan firmalar SAM’ a üyedir Toplam üyelik aidatı: ABD Doları

YÖNETİM Sanayicilerin etkin ve sürükleyici olduğu yönetim anlayışı Yönetim Kurulu 1 Üniversite temsilcisi 8 Sanayici temsilcisi Birlikte çalışma kültürü Akademi - sanayi ortak teknik çalışma kurulları

Sabır! Uzun, ince bir yoldayız

Mevcut Durum TÜBİTAK, ÜSAMP Programını 2006 yılının sonunda kapattı. SAM, SAM A.Ş.’ye dönüştü sayılı yasa kapsamında ETGB yer aldı. Anadolu Üniversitesi – SAM A.Ş. arasında protokol imzalandı (Üniversite %50 ortak).

Stratejik SAM çıktısı: ENDÜSTRİYEL DOKTORA PROGRAMI

 Sanayi yatkınlığı yüksek ve sanayiyi yakından tanıyan doktoralı ara ş tırmacılar yetiştirmek,  Bu araştırıcıların sektörde çalışmalarını özendirerek, sanayinin Ar-Ge yetkinliğini yükseltmek ve daha global düşünebilen Ar-Ge kültürü oluşturmak,  Sürekli söylemde kalan üniversite-sanayi işbirliğini bu program yoluyla vazgeçilmez bir düzeye çıkartmak,  Diğer sektörler için başarılı bir model oluşturmak,  Program kapsamında gerçekleştirilecek projelerle sanayiye katma değer yaratmak. AMAÇ

Seramik sektörüne yönelik proses geliştirme, verimlilik, çevre, enerji ve diğer ilgili alanlarda oluşturulacak projeler KAPSAM

 Sektörün öncelikleri ve katılımları ile araştırma konuları ve projeleri belirlenmektedir.  Araştırmalar, disiplinlerarası bir yaklaşımla ve ilgili endüstriyel kuruluşların aktif katılımları (ortak danışmanlık vb.) sağlanarak yürütülmektedir.  Projelerde istihdam edilecek araştırıcılar, proje kapsamlarına göre ilgili temel veya uygulamalı bilim mezunlarından seçilmektedir.  Program kapsamındaki araştırıcılar aynı zamanda lisansüstü (özellikle doktora) e ğ itimlerini de yürütmektedirler. YÖNTEM

 Program kapsamındaki araştırıcılar çalışmalarının en az %25’ini ilgili sanayi kuruluşlarında yapmaktad ı rlar.  Araştırıcının çalışmaları ve performansı her 6 ayda bir ilgili sanayi kuruluşlarının da katılımı ile değerlendirilmektedir.  Performans değerlendirmesindeki temel kriter, araştırmacının endüstriyel yatkınlığı ve yaratıcılığı, sonuçların endüstriyel olarak kullanılabilirliği, ticari ve patent alma potansiyeli olacaktır.  Program kabul edilen öğrenciler (her yıl 10 öğrenci olmak üzere toplam 30) direkt doktora programına başlamaktadır ve ortalama 4-5 yıl sonunda 26 yaşında doktora eğitimini tamamlayarak genç yaşta ve dinamik olarak sektörde istihdam edilebileceklerdir.

PAYDAŞLARIN MEMNUNİYETİ Üniversite  Alt yapı için kaynak, tam zamanlı araştırıcı Endüstri  Alt yapı olanaklarına ulaşım, yetişmiş eleman, katma değer Öğrenci  Doktora derecesi, maddi destek, istihdam Öğr. Üyesi  Tam zamanlı araştırıcı, bireysel maddi destek DPT-TEYDEB  Kurumsal üniversite-sanayi işbirliği katma değer oluşturma için araç

MEVCUT DURUM  Program da 4. yıl. DPT desteği alt yapı ve sarf malzemeleri ile sınırlı (8 Milyon YTL)  Projedeki öğrenciler için maddi destek. Endüstri (16 firma) tarafından sağlandı (2 Milyon YTL). Program kapsamında 23 öğrenci (7 boş kontenjan)  Her öğrenci için TÜBİTAK-TEYDEB projesi. Öğretim Üyesine maddi destek. Projeler sürekli dış denetime açık

EDP ulusal etkileri In 2004 the “Industrial Doctorate Programme in Ceramics” was initiated as a project in Anadolu University. The project was financed by the State Planning Organization (SPO) (with the contribution of 5,2 million USD) and received 1 million USD contribution from the industry sector. The project aims at training researchers who received graduate education in the fields needed by the industry, and thus contributing to the ceramics industry of the region. BOLOGNA PROCESS TEMPLATE FOR NATIONAL REPORTS: Another programme in which courses are delivered by flexible methods is industrial Doctorate programme in ceramics offered by Anadolu University. The students studying in this programme spend 25% of their time working at the industrial sector (See item 8). FLEXIBLE LEARNING PATHS IN HIGHER EDUCATION TÜRKİYE’NİN YÜKSEK ÖĞRETİM STRATEJİSİ BELGESİ Sanayi Doktora Programı: Bu program kapsamında sanayi desteği ile sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda lisansüstü eğitim almış araştırmacılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Program bütçesinin kamu –sanayi tarafından ortak karşılanması ve mezun olan araştırmacıların programı destekleyen sanayi kuruluşlarında araştırmacı olarak görev alması öngörülmektedir. Anadolu Üniversitesi’nde yürütülen Seramik Sanayi Doktora Programı bu kapsamda yer almaktadır. DPT ULUSAL DESTEK PROGRAMI