Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KUR’AN AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTER
ÖZGÜRLÜK Bir İnsanlık Değeri Yrd. Doç. Dr. Ali KUZUDİŞLİ
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Temel Eğitici Nitelikleri
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf 1. Ünite
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
Bu Kitapta Hiçbir Şüphe Yoktur.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 1. Ünite Sunusu
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
ÖĞRENME ALANI:İNANÇ 11.SINIF I.ÜNİTE: KAZA ve KADER
AKLIN DİNİ SORUMLULUKTAKİ YERİ VE ÖNEMİ
İnsan İradesi ve Kader İnsan İçin Kader ve Kazanın Tanımı
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
NAMAZ NEDİR? GÜNDE BEŞ VAKİT YERİNE GETİRİLMESİ ALLAH TARAFINDAN EMREDİLEN BİR İBADETTİR. NAMAZ KUR’AN-I KERİM’DE NAMAZ YERİNE “SALAT” KELİMESİ KULLANILIR.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
ORUÇ İBADETİ.
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Çevreyi Korumak.
..
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
HAC VE UMRE.
İslam’da Bilginin Kaynakları
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,
İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
KUR’AN’DA BİLGİ EDİNME YOLLARI
BU DERSTE NELER İŞLEYECEĞİZ?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
İSLAM KÜLTÜR VE MEDENİYETİNİN ESASLARI
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
aklın dini sorumluluktaki yeri
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
KUR’AN-I KERİM.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi Konuyla ilgili ayetler:  1- "Anlayan bir toplum için ayetleri ayrıntılı bir şekilde açıkladık." ( En'am suresi, 98. ayet) 2- "Resulüm! Sana bu mübarek kitabı, ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik." (Sad suresi, 29. ayet)

3- "Allah size işte böylece ayetlerini açıklar ki düşünüp hakikati anlayasınız." (Bakara suresi, 242. ayet) .

Konuyla ilgili hadisler: 1- "Aklı olmayanın dini de yoktur." .

Konuyla ilgili kavramlar: Akıl: Arapça bir kelime olup bağlamak, alıkoymak, korumak anlamlarına gelir. Mükellef: Allah'ın emir ve yasaklarından sorumlu (yükümlü) olan kişilere denir. Mükellef olmak için akıl sahibi ve ergenlik çağına ulaşmış olmak gerekir..

.

.

İnsan, akıl ve irade sahibi olduğu için diğer canlılardan farklıdır.

Akıl, doğru ile yanlışı ayırt edebilme kabiliyetidir Akıl, doğru ile yanlışı ayırt edebilme kabiliyetidir. Aynı zamanda her türlü sorumluluğun da ön şartıdır.

Sadece akıl sağlığı yerinde olan kişiler, yaptıklarının sonuçlarını üstlenirler. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik, akıllı ve düşünebilen bir varlık olmasıdır.

Akıllı olmak demek, kişinin kendi yararına ve zararına olan durumları fark edebilmesidir.

Akıl her türlü sorumluluğun ön şartıdır.

Akıl, doğru ile yanlışı ayırt edebilme kabiliyetidir.

İnsanın akıllı ve düşünebilen varlık olması onun en önemli özelliğidir İnsanın akıllı ve düşünebilen varlık olması onun en önemli özelliğidir. Bu sayede dünyaya hükmeder, dünyadaki diğer bütün varlıkları istek ve ihtiyaçlarına göre kullanır. Kişinin akıllı olması yetmez. O aklı yerinde kullanması da gerekir.

İnsan aklı ile aldığı kararları bir baskı ya da zorlama altında alırsa bu kararlarından dolayı sorumlu tutulamaz. İnsanın kararlarından sorumlu tutulabilmesi için bu kararları özgür iradesi yani kendi isteğiyle almış olması gerekir.

Ancak akıl düşünebilme ve seçebilme işlevini hiçbir baskı altında kalmadan, özgürce ve rahatça yerine getirebilmelidir. Aklın özgürce işlevini yerine getiremediği durumlarda insanlar sorumlu tutulmamıştır.

Akıl, Allah’ın insana verdiği en büyük nimetlerden biridir Akıl, Allah’ın insana verdiği en büyük nimetlerden biridir. İslam’a göre akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına girmiş herkes dinin buyruklarından sorumludur. Aklı olmayan kişi, dini anlayamaz

Bu nedenle akıl hastaları dinin emir ve yasaklarından sorumlu değildir Bu nedenle akıl hastaları dinin emir ve yasaklarından sorumlu değildir. Kur’an, bütün işlerde anlayarak hareket etmeyi tavsiye eder. İnsan da aklı sayesinde yaratıcısının kendisinden ne istediğini anlar ve ona uygun hareket eder.

“Allah size işte böylece ayetlerini açıklar ki düşünüp hakikati anlayasınız.”  Bakara suresi, 242. ayet.

. Yüce Allah, akıl sahibi insanları yaptıklarından sorumlu tutarak ahirette de onları hesaba çekecektir. Neyi niçin yaptığını idrak edemeyecek kadar akıl sağlığı yerinde olmayanlar ile çocuklar yaptıklarından sorumlu tutulmayacaktır. .

Akıl, Allah’ın bize vermiş olduğu en büyük nimetlerden biridir Akıl, Allah’ın bize vermiş olduğu en büyük nimetlerden biridir. Aklı olmayan kişinin dini de anlayabilmesi mümkün değildir. Onun için bu durumdaki bir kişiden dinin sorumluluklarını yerine getirmesi beklenemez.

Bizlere akıl nimetini veren Allah’a şükürler olsun Bizlere akıl nimetini veren Allah’a şükürler olsun. Bu sayede kendimizi biliyoruz. Kendimizi bildiğimiz için Allah’ın karşısındaki konumumuzu yani kulluğumuzu da biliyoruz.

Allah’ın bizlere verdiği bu büyük nimetin şükrünü yerine getirmeyi unutmayalım.

Dinimize göre sorumluluğun yani mükellefin şartları: - Akıl sağlığı yerinde olmak, - Müslüman olmak. - Ergenlik çağına girmiş olmak,

İnsanın mükellef(sorumlu) bir varlık olmasının sebepleri: 1- İnsanın akıl sahibi olması 2- Bu aklıyla iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan ayırma işini yapacak iradeyi (seçmek) sergilemesi

İnsanın Allah katında sorumlu olduğu durumlar: 1- Allah'ın varlığına, birliğine ve diğer iman esaslarına (imanın altı şartına) inanmak 2- Allah'ın emir ve yasaklarına uymak, ibadetlerini yapmak 3- Güzel ahlaki davranışlar sergilemek

Allah katında mükellef (dinî sorumluluğu) olmayanlar: 1- Ergenlik çağına ulaşmamış çocuklar 2- Aklî dengesi yerinde olmayanlar

Kur'an-ı Kerim'in 49 ayetinde insanın aklını kullanması istenmiş, akıl sahiplerine hitap edilerek Kur'an mesajlarını okuyup anlamaları istenmiştir.