SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Advertisements

YUNUS EMRE EYLÜL DAMLA OKTAY 4/C 546.
Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi
NASRETTİN HOCA KİMDİR ?.
Hz. Muhammed’in Evliliği ve Çocukları
Hazreti Muhammed’i Tanıyalım
Hz. Muhammed'in Aile Büyüklerini Tanıyalım
MEVLANA MÜZESİ.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
KUTLU DOĞUM HAFTASI BİLGİ YARIŞMASI HOŞGELDİNİZ.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
Nasrettin Hoca’nın Köyünde
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
Hz. Muhammed(sav)’in Hayatı
MEVLANA'NIN HAYATI.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
AKŞEHİR ve TARİHİ.
Mevlana Celaleddin-i Rumi
OSMANLI MİMARLIĞI.
Sorumluluk Bilinci.
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
Hacı Bektaş Veli.
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlı Veziri Sahip Şemsettin Mehmed Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Medrese süslemeli taç.
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
TAR İ H İ NESNE M İ ? TAR İ H İ ESER M İ ? DO Ğ AL VARLIK MI? HANG İ Ş EH İ RDE? HANG İ BÖLGEDE? Mustafa TONBUL.
Alevilik.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
Hayırsever Fahrettin YAHŞİ tarafından 12 derslikli okul inşaatı 31/05/2012 tarihinde başlamış olup, binanın dış cephe boya çalışmaları tamamlanmıştır.
Ahi Evran.
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 5.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
Hz. Muhammed.
YÖREYE ADINI VEREN ÇEPNİ BOYU
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Neymar Gururla Sunar……..
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler
Bugün neler öğreneceğiz?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
YA HZ. MEVLANA.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
 Ahmed Yesevi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir rol oynamış olan, büyük alim ve sufilerden; Türk illerinin manevi hayatında, asırlar.
ORTA ASYA’DAN ANADOLUYA
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
ÜÇ DÜZEN KAVGASI: ANKARA SAVAŞI ve SONRASI ANADOLU
 571 YILINDA MEKKEDE DÜNYAYA GELDİ. ANNESİ AMİNE, BABASI ABDULLAHTIR. DEDESİ ABDULMÜTTALİP SÜTANNESİ İSE HALİMEDİR.
1. Peygamberimizin Çocukluk ve Gençlik Yılları
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Sunum transkripti:

SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)

“Seyit” kelimesi, İslam peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (S. A “Seyit” kelimesi, İslam peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)’ nın kızı Hz. Fatıma’ dan olan torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiye ve Ümmü Gülsüm’ ün soyundan olduğuna inanılan insanlar genel olarak bu adla anılır. Doğum tarihi belli değildir. Ölüm tarihi ise türbesindeki kitabeye göre H.667/ M.1268’dir. Babası Selçuklu devlet adamlarından Mesut Paşa’dır. Mevlânâ’nın ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin çağdaşı olan Seyyid Mahmut Hayranî, bu iki büyük sufî ile de görüşmüştür. Seyyid Mahmut Hayranî de Anadolu insanına din, maneviyat ve ahlâk aşılayan isimlerdendir. Moğol istilâları sırasında Anadolu’ya gelip önce Konya’ya ardından Akşehir’e yerleşmiş, Anadolu’nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında rol oynamıştır.

Seyyid Mahmut Hayranî Konya’daki medrese görevinden sonra Akşehir’e yerleşmiş, burada Kadı İzzetin ve Emir Yavi medreselerinde hocalık yapmıştır. Yaşadığı dönemde halk tarafından çok sevilip sayılan Seyyid Mahmut Hayranî’ye devlet adamları da büyük ilgi göstermiştir. Yıldırım Bayezid’in 9 Mart 1403’te Akşehir’de vefat etmesi üzerine Timur, naaşın Seyyid Mahmut Hayranî türbesine defnedilmesini istemişse de Yıldırım Bayezid’in vasiyeti gereği Bursa’ya nakledilmiştir.

Seyyid Mahmut Hayranî vefatından sonra da saygı görmüş, türbesi ziyaretgâh haline getirilmiştir. Onun türbesi de tıpkı öğrencisi Nasreddin Hoca gibi ziyaret edilen mekânlarındandır. Seyyid Mahmut Hayranî Türbesi Seyidi Mahallesi’nde yer alan bir Selçuklu mimarisi örneğidir. Civarında bir zaviye, imaret , medrese ,mescit ve hamamın bulunduğuna dair tarihî kayıtlar vardır. Nasreddin Hoca’yı ilim , irfan yolunda yetiştiren işte bu büyük zattır.

SEYYİD MAHMUT HAYRANİ TÜRBESİ Anıt mahallesi Seyyid Mahmut Hayranî sokakta yer almaktadır. Akşehir’in yetiştirdiği en önemli düşünürlerden olan Seyyid Mahmut Hayranî türbenin kitabesine göre 1268 yılında vefat etmiştir.

Mimari plan özellikleri bakımından Beylikler Dönemi iki katlı kümbetler grubuna girmektedir. Kare bir kaide üzerine tuğladan örülmüş on altı dilimli silindirik gövdeden yapılmıştır. Orijinali firuze renkli çinilerle bezenmiştir.