Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
YUNUS EMRE HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI

2 İÇİNDEKİLER Yunus Emre’nin Hayatı Yaşadığı Dönem Şiir Tekniği Eserleri

3 Yunus Emre’nin Hayatı Tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden olan Yunus Emre aynı zamanda bir alim ve halk şairidir yılında dünyaya gelen mutassavvıf Yunus Emre hayatını Anadolu'da geçirmiştir. Hacı Bektaş – i Veli dergahında hizmet eden Yunus Emre insanları asil, garip, zengin, fakir, din farkı gözetmeksizin eşit şekilde saymıştır.

4 Yunus Emre’nin Hayatı Yunus Emre, hayatını Anadolu yöresinde sürdürmüş en büyük Türk ozanlarından biridir. Kendisi, 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış olsa da, günümüzde şiirleri hemen hemen herkes tarafından bilinmekte ve sevilmektedir.

5 Yunus Emre’nin Hayatı Hayatı hakkında çok fazla bilgiye ulaşılmayan Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmaya ve Anadolu Türk Beyliklerinin kurulmaya başladığı dönemden, Osmanlı Beyliğinin kurulmasına kadar geçen sürede yaşamış bir halk şairidir.

6 Yunus Emre’nin Hayatı Uzunca bir süre Hacı Bektaş – i Veli dergahında hizmet eden Yunus Emre insanları asil, garip, zengin, fakir, Hristiyan, Müslüman ayrımı yapmaksızın, derin bir sevgiyle severdi.

7 Yunus Emre’nin Hayatı Yunus Emre’nin eserlerinde direkt Hacı Bektaş – i Veli’nin adı geçmez ama, kaynaklar bu iki din adamının bakış açıları arasında çok fazla benzerlik olduğunu göstermektedir.

8 Yaşadığı Dönem Yaşadığı dönem, Moğolların Anadolu’yu istila etmeye başladığı, halkın zor ve sıkıntılı günler yaşadığı zamanlara denk gelmektedir. Ancak; Bolu, Eskişehir, Sakarya gibi illerde bulunması, onun yaşadığı veya doğduğu yerlerden biri olduğunu düşündürmektedir.

9 Yaşadığı Dönem Bunlardan başka tasavvuf düşüncelerini yaymak amacıyla; İran, Azerbaycan, Şam, Tebriz, Şiraz, Sivas ve Maraş gibi yerleri de gezmiştir.

10 Şiir Tekniği Yunus Emre’nin şiirlerinin büyük bir kısmı, hece ölçüsü ile yazılmıştır. Pek çok halk şairi gibi Yunus Emre de asıl ölçüyü hece ölçüsü olarak görmüştür. Bu yönü ile yaşadığı dönemdeki şairlerden ayrılmaktadır.

11 Şiir Tekniği Risalet-ün Nushiyye eserinde ise; bir istisna yaparak şiirlerini aruz ölçüsü ile yazmış ve aruz ölçüsünde de ne kadar başarılı olduğunu net bir şekilde göstermiştir.

12 Eserleri Aşkın aldı benden beni Ben yürürüm yana yana
Çağırayım Mevlam seni Derviş Yunus Kahrın da hoş lütfun da Divan Risaletü'n Nushiyye

13


"HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları