BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
: • Bridgeman Art Library ‘e ait eğitimsel imaj kaynaklarını içeren online bir veri tabanıdır • 530,000.
Advertisements

Tutarlı Bir Katalog için Otorite Kontrolü
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Teknik Servis Programı
Servis Talebi Girişi Kullanım Kılavuzu. AMAÇ Servis aboneliğinize bağlı olarak ETG sisteminde yeni bir servis talebi oluşturarak, taleplerinizin daha.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
RDA Resource Description and Access
LEBİB YALKIN-MEVBANK Lebib Yalkın tarafından 1996 yılında geliştirilmiş olan Mevbank, güncel mevzuata elektronik ortamda ulaşılmasını sağlayan bir mevzuat.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
YAZMA ESERLERİN KATALOGLANMASINDA VE SAYISALLAŞTIRILMASINDA NİTELİK Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi.
Terim Çalışmalarında İş Süreci Doç. Dr. Ender Ateşman.
Dizinleme ve Öz HazIRlama
Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Müze Nedir?.
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
AccessIT AB Projesi Çerçevesinde Geliştirilen Elektronik Sistemler
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
Cochrane Kitaplığı’nı Anlamak Cochrane Kitaplığı’na giriş.
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
TEFBİS DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Lexicomp Online  1978 yılında kurulmuş olup, bünyesinde 360 Eczacı ve Doktor barındırmaktadır ve çeşitli ülkelerde ilave bağlantılı doktor ve eczacı.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
ŞERAFETTİN AYDEMİR KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI ŞUBE MÜDÜRÜ TEL
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
BBY 152 Bilginin Düzenlenmesi
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
BBY 204 Derme Geliştirme II
Kütüphane ve Dokümantasyon
BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI
Yazılım Mühendisliği Standartları
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
EBSCO Discovery Service (EDS) Akademik Arama Motoru/Keşif Aracı
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
Sunum transkripti:

BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Bilginin Düzenlenmesi: Standartlar, kurallar, rehberler Koleksiyon Yönetim Sistemleri Alev Ayaokur Tolga Çakmak

Standartlar

Standartlar Nesnenin kataloglanması ile nesne bilgisinin üstveri yapısını oluşturmak ve bu verilere en etkili ve verimli şekilde erişimi sağlamak amaçlanmaktadır. Veri Yapısı Standartları Veri İçerik Standartları Veri Değeri Standartları Veri Değişim Formatı Standartları

Veri Yapısı Standartları CDWA Sanat, mimari, maddi kültür, eserler ve ilgili görsellerin koleksiyonları hakkında bilgileri tanımlamak ve bu bilgilere erişim sağlamak için kavramsal bir çerçeve sunmak üzere oluşturulmuştur. 540 tanımlama alanı içerir. Görsel çalışmalar, metinsel materyaller, yerler, genel kavramlar ve konular için ayrılmış dosyalar ve otoriteler yapılandırılmasını önerir.

CDWA örneği http://www.getty.edu/research/publications/electronic_publications/cdwa/example s/33_pantheon_building.html

Veri Yapısı Standartları Object ID Sanat, antikalar ve tarihi eserlerin tanınabilmesi için gerekli asgari bilginin edinilebilmesinde müzeler, polis ve gümrük daireleri, sanat piyasası, sigorta endüstrisi, sanat ve antika değerlendirme uzmanlarının ortaklaşa çalışmalarıyla oluşturulmuş uluslararası bir standarttır. Nesnelerin tanımlanması için 9 bilgi kategorisi belirlemiştir: Nesnenin türü, malzemeler ve teknikler, ölçüler, yazılar ve işaretler, ayırt edici özellikler, isim, konu, tarih veya dönem ve yapımcı bilgisi. “Teknik dil yerine günlük kullanım”

Veri Yapısı Standartları VRA Core Kültür ve sanat eserlerinin tanımlanması için oluşturulmuştur http://core.vraweb.org/examples/html/example047_full.html

Veri Yapısı Standartları Dublin Core “Sadece müze eserleri için değil, tüm bilgi kaynağı türleri için” Temel düzeyde – 15 veri alanı Gelişmiş düzeyde – 50 veri alanı

Veri İçerik Standartları Cataloging Cultural Object (CCO) Kültürel mirasın tanımlanması: Mimari eserler, sanat eserleri, kültürel eserler.. Asgari bir nesne kaydının mümkün olduğu kadar çok oranda üstveri içermesini önermektedir. Verilerin üstveri standartları içerisinde kolaylıkla dönüştürülebilir bir yapıda olabileceği genel kavramlar sunmaktadır.

CCO

Veri İçerik Standartları SPECTRUM İngiltere’de geliştirilmiştir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. İki ana bölüme ayrılmıştır: Müzede koleksiyon yönetim faaliyetlerini ve nesnelerin dokümantasyonu sürecinde gerçekleştirilecek işlemleri tanımlar. Temel nesne tanımlamalarını da içeren işlemlerde ortaya çıkan bilgi gereksinimlerini belirlemektedir.

Veri Değeri Standartları Veri öğelerini ve yapılarını desteklerler. Nesneler tanımlanırken; Coğrafi bilgiler, Kişi/kurum adları, Nesne isimleri, Malzeme ve teknikler, Zamanla ilgili kavramlar/tarihler, Konusal erişim alanlarında tezaruslardan yararlanılır .

Veri Değeri Standartları Yerel tezarus / yayınlanmış tezarus Varolan bir tezarus mu kullanılacağı ya da koleksiyon için özel mi seçileceği; zaman, kaynaklar, ziyaretçiler, kullanım amacı, tezarusun erişilebilirliği, tezarus oluşturmak için gerekli araçları sağlamak gibi unsurlara bağlıdır.

Veri Değeri Standartları J. Paul Getty Trust AAT ( Art & Architecture Thesaurus) TGN (Thesaurus of Geographic Names) ULAN (Union List of Artist Names) CONA (Cultural Objects Name Authority) Library of Congress TGM (Thesaurus for Graphic Materials) Sanat, mimarlık ve maddi kültür alanında uzmanlaşan pek çok disiplin için önemli olan nesneler, kavramlar ve yerler ile ilgili terminoloji bulunmakta.

Getty- TGN “Ankara” http://www.getty.edu/vow/TGNHierarchy?find=ankara&place=&nation=&prev_page= 1&english=Y&subjectid=1001101

Veri Formatı Değişim Standartları Verilerin paylaşımını sağlayan, veriler arası bağlantılar kurulmasını kolaylaştıran ve verilerin bir ortamdan diğerine aktarılmasına olanak tanıyan standartlardır. LIDO (Lightweight Information Describing Objects) CDWA Lite Museumdat SPECTRUM XML CIDOC CRM (Conceptual Reference Model)

Koleksiyon Yönetim Sistemleri

Koleksiyon Yönetim Sistemi (KYS) KYS’nin temel hedefi yönetim, koruma ve konservasyon işlevleri için envanter oluşturmak, diğer bir deyişle müze nesnelerini dizinlemek, kontrolünü sağlamak ve yönetmektir (Swank, 2008, s. 8). İyi bir KYS’nin gereği herhangi bir objenin daha müze kaydına alındığı ilk günden, hakkında en detaylı bilgilerin de elde edileceği ana kadar tüm yaşam döngüsünü kapsıyor olmasıdır (Dallas, 1994, s. 262).

KYS Bir müzede yapılandırılacak bilgi sisteminin içermesi gereken işlevler: İdari yönetim: Edinme öncesi, edinme, sağlama, envanter kontrolü, ödünç verme, sergi planlama ve yönetimi vb.süreçleri kapsamaktadır. Nesne dokümantasyonu: kataloglama, konu tanımlama/konu erişim sistemleri, imaj erişim sistemlerini içermektedir. Konservasyon yönetimi: İdari durumu, müdahale öncesi durum kaydını, Kullanılan teknik ve materyal kayıtlarını, müdahale sonrası sağlanan sonuçları içermektedir. Yayma: Yayınlar, katalogların üretimi, müze veritabanlarına erişim süreçlerini ifade etmektedir. Kütüphane/arşiv uygulamaları: Nesne koleksiyonları ile bağlantılı olarak kütüphane ve arşiv materyallerinin de düzenlenmesi ve mevcut bilgi sisteminde erişime açılması sağlanmalıdır.

KYS Genelde 15 temel modül içerir.. Kataloglama / Nesne: Edinme numarası, katalog numarası, başlık, öğeler, nesne adı, sanatçı ya da üretici, tarih, kültür, boyut, durum, güncel konumu, değeri, provenansı, sergi geçmişi, kaynak ve resim alanlarını içerir. Edinme: Bağışçı ismi, iletişim bilgileri, edinme türü, edinme numarası, taşınma belgesinin tarihi, vaadedilmiş bağışlar, alınma tarihi, nesnenin müzeye nasıl geldiği bilgisi, bağışçının şartları, satıcı ve satınalma ücreti alanlarını içerir. Elden çıkarma:Koleksiyondan çıkarılan nesnelerin elden çıkarma nedenini, yöntemini, tarihini bildiren katalog alanlarını içerir. Tezarus: Tutarlı kataloglama için müze terminolojisini kontrol eder. Ödünç alma-verme:Hernesne için katalog kaydını da içerecek şekilde ödünç alanın adı, iletişim bilgileri, gereksinimleri; nesnenin ödünç verme süresi, sevkiyat bilgisi, sigorta değeri; durumu, resmi, ödünç alma-verme geçmişi. 

KYS Sergiler:Sergi adı, yeri, süresi, sergi geçmişi, sergideki nesneler, ödünç veren, sevkiyat, sigorta, kurulum notları, bütçe, sergi resimleri alanlarını içerir.  Sevkiyat/taşıma: Nesnelerin farklı bir yere taşınırken kutu notları, kutu boyutları, sevkiyattaki kutu adedi, her bir kutudaki nesnelerin bilgisi, taşınacağı yer/mekan ve gümrük bilgileri gibi gerekli düzenlemeleri içeren bilgi alanlarını kapsar. Durum/Konservasyon: Nesnenin durumu, inceleme tarihi, inceleyen bilgisi ve konservasyon raporları alanlarını içerir. Tarama: Sorgu yöntemleri, dil ya da farklı giriş noktalarından veritabanlarını taramak için kullanılabilen terimler  Raporlar:Çoğu KMS, kullanıcının veritabanından çekerek seçtiği bilgiye dayalı raporların yazılımla uyumlu araçlar vasıtasıyla üretilmesine izin verir. 

KYS Güvenlik: Çolu kullanıcılı sistemler için güvenlik düzenlemeleri vardır. Veritabanı yöneticisi tarafından belirlenen düzenlemelere göre kullanıcılar kısıtlı veriyi görebilir ya da güncelleyebilir.   Çoklu ortam: Çoğu veritabanı çoklu ortamı destekler. Çoklu ortam işlevi sayısal imajlara, audio-video ve kayıtlara tutturulan belge klasörlerine izin verir ve üstveri kaydedilecek alanları içerir.  Telif hakları/Çoğaltma: Telif kısıtlamalarını, hakları ve telif sahibi gibi alanları içerir. Alınan/gönderilen veri: XML ya da doc. gibi farklı formatlarda veri aktarım ve gönderimine izin verir. Barkod: Edinme numarası, başlık, resim gibi bilgi içeren, barkod etiketlerinin bastırılmasını ve oluşturulmasını sağlar. Barkodları tarar ve okur, nesneleri izler ve envanter kontrolüne yardımcı olur.

KYS seçerken.. Gereksinim analizi yapılmalı.. Koleksiyon Yönetim yapısına ve politikalarına uygun olmalı Müzelerin koleksiyon yönetimi ile ilgili amaç ve hedeflerini gerçekleştirmesine aracılık edebilmeli