Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI
Dr. Semanur ÖZTEMİZ Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta:

2 Ders Planı Ders materyallerine erişim modle üzerinden
« Güz Dönemi Dersleri» altında Program Sunuş slaytları Okuma listesi Ödevler Notlandırma

3 Dersin Amacı Nedir? Bilgi yönetimi kavramını ve içerdiği diğer öğeleri anlamak: Bilgi yönetiminin temel kavramlarını tanıtmak ve tartışmak ilgili kavramların diğer disiplinlerle etkileşimini açıklamak Bu kavramları 4 yıl boyunca sık sık duyabilirsiniz! Bilgiye ilişkin yönetsel süreçleri/bilginin düzenlenmesini anlamak, Temel kavramlara hakimiyet, Lisans/lisansüstü eğitim süresince ve uygulamada karşılaşılacak bilgi yönetimi kavramlarını bilmek.

4 Ders Konuları Bilgi yönetimiyle ilgili temel kavramlar : Bilgi, insan, iletişim ve bilgi ilişkisi, geçmişten günümüze bilgi kayıt ortamları ve belge kavramı Yönetim- bilgi yönetimi ve ilgili disiplinler Bilgi yönetimi kuramları, bilgi yönetimi felsefesi, bilgi yönetiminin fiziksel ve bilişsel paradigmaları Bilgi yönetimine tarihsel bakış; Bilgi toplumu, bilgi ekonomisi, bilgi teknolojileri, büyük veri (big data), yakınsama Türkiye’de bir «disiplin/meslek alanı» olarak bilgi yönetimi

5 Ödev-1 Türkiye’de Bilgi ve Belge Yönetimi eğitiminin 1952’den günümüze içeriğini, değişen koşullara dayalı amaç ve hedeflerini, eğitimin bugünkü biçimine ulaşmasında katkı sağlayan değerlerimizi araştırınız. Verilecek okuma listesi ödevi hazırlamanızı kolaylaştıracaktır. Ek kaynaklarla zenginleşen bir araştırma, mesleğin eğitim boyutunu daha iyi anlamanıza katkı sağlayacaktır. Araştırma raporuna ilişkin bir şablon önerilecektir.

6 Ders Konuları Bilgi yönetimini gerçekleştiren örgütler: Kütüphaneler, arşivler, müzeler, veri merkezleri Bilginin düzenlenmesi ve erişim süreçleri: Elci ve elektronik sistemler-Bilgi kaynaklarının tanımlanması; ontolojiler, taksonomi,üst veri, vd.

7 Ödev-2 Ödev 2: Web tabanlı bir bilgi sistemi örneğinde bilginin düzenlenmesi ve erişimine yönelik değerlendirme. Ödev Konusu Olan Platform: Her birinize ayrı ayrı önerilecektir. Ödev raporunda ders kapsamında öğrenilen kavramların uygulamadaki karşılığının yansıtılması beklenmektedir.

8 Ödev-2 Ekran çıktıları ve diğer alıntılarda mutlaka «Kaynak» belirtilmeli İlgili bağlantıların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli Teslim Biçimi: Elektronik (Word formatında)

9 Ders Konuları Webe dayalı gelişmeler ve modern bilgi erişim ortamları: Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0, Endüstri 4.0; arama motorları, veritabanı, bilgi sistemleri, bilgi mimarisi, veri madenleme, veri ambarı, sosyal ağlar, mobil teknolojiler Bilişim, bilişim sistemlerinin yönetimi Açık erişim: Açık bilgi, açık veri, açık yönetişim

10 Ders Konuları Bilgi yönetiminde kullanıcı faktörü ve kullanılabilirlik: Bilgi gereksinimi, bilgi arama modelleri; World Wide Web çağında kullanıcı, bilgi güvenliği; bilgi becerileri, kullanıcı ve bilgi etkileşimi (arayüz uygulamaları, vd.) Kültürel ve bilimsel miras yönetimi Bilgi yönetiminde etik ve mevzuat: Bilgi yönetimi etiği, bilgi yönetimi mevzuatı (bilgi erişimle ilgili yasal düzenlemeler, telif hakkı, sansür, bilgi yöneticilerinin özlük hakları ve bilgi politikaları).

11 Ödev-3 Tercih edilen bir bilgi merkezinin web ortamında sunduğu hizmetler (kütüphane, arşiv, müze) incelenecektir. Araştırma bulgularının genel olarak şu sorulara yanıt vermesi beklenmektedir: Bilginin düzenlenmesi ve erişimi gibi temel süreçler nasıl gerçekleşmektedir? Bu süreçlerin kategorik görev dağılımı nasıldır? (e-kaynaklar birimi, danışma birimi, vd.)

12 Ödev-3 İncelenen bilgi merkezinin koleksiyon yapısı nasıldır? ve içerdiği bilgi kaynakları nelerdir? Kullanıcı hizmetleri genel olarak nelerdir? Bilgi merkezlerinde bilgi teknolojilerinin getirdiği yeniliklere dayalı uygulamalar nelerdir? (ders öğretileri ve kaynakları çerçevesinde değerlendirmeler yaparak bu soruyu yanıtlayınız) Basit ve gelişmiş aramalar yaparak ekran görüntülerini raporunuza ekleyiniz. Kullanıcı gözüyle bilgi merkezi sitesini ve arayüzünü değerlendiriniz. Sistemde yer alan materyaller hangi üstverilerle tanımlanmış belirtiniz.

13 Ödevin Raporlandırılması ve Sunumu
Taramalara bağlı ekran çıktıları dışında kopyala yapıştır yöntemiyle sunulan bilgiler ödev raporunuzun değerini düşürecektir! Tercih etmeyiniz. Dolaylı anlatım ( Doğrudan sunulan bilginin yorumunuzla şekillenen biçimi) yolunu kullanınız. Gerekli yerlerde uygun göndermeler (yararlandığınız kaynaklara bağlantılar vererek) yapınız. Ödev-3 için 15 dk.’lık sözlü sunum süresi verilecektir.

14 Okuma Listesi Her hafta için ayrı ayrı kaynaklar önerilecek.

15 Derste Başarılı Olmanın Koşulları
Derse devam Ara sınav notu Ödevleri eksiksiz ve zamanında yapma-Ödev notu Final sınavı notu

16 Ders Kuralları Derse devam
Derse zamanında gelmek, 5 dk.dan daha uzun süre geç kalınmışsa molayı beklemek Derste telefon başta olmak üzere ders dışı araçlarla ilgilenmemek Ödevleri gereğince yapmak Sınavlara girmek Kopya çekmemek-Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği, 9/m maddesi

17 Ders Kuralları Yönetmeliğe göre ders sorumlusuna geçerli mazeretinizi belirtmek şartıyla toplam 3 hafta derse devam etmeyebilirsiniz. Derse 3 haftadan fazla devam etmeyenler F1 notu alarak başarısız olurlar. F1 ile kalan öğrenciler final sınavına giremezler!!! Katılım gösterilen her ders için imza atınız (yalnız kendiniz için ;)

18 İletişim Dersle ilgili çeşitli duyurular yapılabileceği için BBY web sayfasındaki “Öğrenci Bilgi Sistemi'ni düzenli olarak takip etmelisiniz. Eposta adreslerinizde ad ve soyadınız net bir şekilde tanımlanmış olmalı. Mesajlarınızı adresime iletiniz.


"BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları