Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
ÜNİTE 6 İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ

2 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Veri : işlenmiş kayıtlar, Enformasyon : anlamlandırılmış ve yapılandırılmış veriler, Bilgi : işlenmiş enformasyondur. Bilgi erişimi, saklanması, işlenmesi, yorumlanması ve iletilmesi ile yeni ürün, hizmet ve pazarlar ortaya çıkarmış, mevcutları da yeniden tanımlamıştır.

3 YENİ EKONOMİDE İŞ SÜREÇLERİ
Yeni ekonomi ile ortaya çıkan web siteleri, sanal ödeme seçenekleri, sanal kataloglar, e-posta gönderimleri, çevirim içi yardım ve sohbet kanalları işletmelerin paydaşları ile iletişim kurup, ürün ve hizmet değişim süreçlerini yürütmelerini sağlayan yollardır.

4 YENİ EKONOMİDE İŞ SÜREÇLERİ
Yeni ekonomide işletmelerin iş süreçleri, müşterileri ve paydaşları ile ilişkileri açısından temel olarak aşağıdaki şekilde gruplandırılmaktadır: İşletme-Son Tüketici İlişkisi İşletme-İşletme İlişkisi İşletme-Devlet Devlet-İşletme Son Tüketici-Son Tüketici Son Tüketici-İşletme Devlet-Son Kullanıcı Devlet-Devlet İşletme-Çalışan

5 BİLGİ SİSTEMLERİ Bilgi sistemleri, işletme yönetimin karar alma sürecinde gereksinim duyduğu bilgiyi, işletmenin paydaşları ve çevresinden topladığı verileri işleyerek üreten sistemleridir. Bu üretim 4 temel aşamada gerçekleştirilir: Girdi Süreç Çıktı Geri bildirim

6 BİLGİ SİSTEMİNİN ÖĞELERİ
Bilgi sistemi öğeleri: Donanım Yazılım Veritabanı Kullanıcılar Süreçler

7 BAŞLICA BİLGİ SİSTEMLERİ
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), bir işletmenin planlama, üretim, satış, pazarlama, satın alma ve insan kaynakları gibi tüm işlevlerinin bütünleşmesini ve bilgi akışının eşgüdüm içinde gerçekleşmesini sağlayan bilgi sistemleridir. Müşteri İlişkileri Yönetimi: müşteriler ile etkin bir iletişim kurmak ve iletişmden ortaya çıkan bilgiyi değerlendirerek stratejik analizler yapmak amaçlı bir bilgi sistemidir.

8 BAŞLICA BİLGİ SİSTEMLERİ
Operasyon Yönetim Sistemi: arz ve talebin en verimli şekilde çabası sonucu ortaya çıkmış bilgi sistemleridir. Bu sistem ile üretilen malın, hammaddesinin temininden, üretim makinelerinin verimli ve kaliteli kullanılmasından, üretimde rol oynayan personelin doğru zaman ve planlamasına kadar her aşamasının doğru yönetilmesi hedeflenir. Tedarik Zinciri Yönetimi: Müşteri gereksinimlerine uygun ürünün doğru zaman, doğru yer ve doğru biçimde sunulması için malzeme, bilgi, ürün ve kaynakların en doğru, etkin ve verimli bir şekilde bir araya getirilmesine ilişkin bilgi sistemleridir.

9 BAŞLICA BİLGİ SİSTEMLERİ
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri: İşe alma, özlük hakları ve bodro gibi klasik personel yönetimi kavramlarının yanında organizasyon yönetimi, eğitim, performans değerlendirme ve kariyer planlama gibi modern insan kaynakları uygulamalarını içeren bilgi sistemleridir.

10 BİLGİ SİSTEMLERİNİN GÜVENLİĞİ
Bilgi güvenliği; Bilginin gizliliği: bilginin sadece hedeflenen kişi ve kitleler tarafından erişilebilir olması; Bilginin bütünlüğü: bilginin yetkisiz kimseler tarafından değiştirilemez olması; Bilginin erişilebilirliği: bilginin içeriğinin kaynağında olduğu ve verilmek istendiği gibi hedef kişi ve kitlelere ulaşması olarak tanımlanmaktadır.


"İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları