AB’nin Şeker Politikaları ve Şeker Reformu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TELAFİ EDİCİ VERGİ Üçüncü ülke menşeli bir eşyanın DİR kapsamında ithal edildikten sonra üretim sürecini müteakip ihraç ürünü olarak AB üyesi ülkelere,
Advertisements

Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
Konsey Tüzüğünün Sunumu (EC) n° 1234/2007
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
Şeker ve Şekerli Ürünler Endüstrisinde Global Trend ler DAVID ZIMMER, Genel Sekreter CAOBISCO.
Hububat sektöründeki fiyat destekleme mekanizmaları Tarihçe ve şimdiki durum Michel Ferret FranceAgriMer Paris.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Üretim Kotaları ile ilgili Mekanizmalar
İTHALAT MEKANİZMALARI Michel FERRET. TARİFELENDİRME Marakeş Gümrük vergilerinin değişimi; sabit gümrük vergileri + 6 yılda % 36 oranında indirim. Hesap.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 20 Eylül AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN.
E D & F MAN Sugar Ltd AB’deki Değişimler ve Türk Şeker Endüstrisine Etkileri.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 11 Aralık 2014.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Devletin Piyasaya Müdahalesi ve Fiyat Kontrolleri
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
TÜRKİYE’DE TARIM POLİTİKALARINDA GELİŞMELER
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
PİYASA DENGESİ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
STATİK ETKİLER . Entegrasyon gerçekleştirildikten sonra üretimle tüketimin yer ve hacim olarak yeniden düzenlenmesini gerektirecek değişmeler statik etkilerin.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TEV’İN OLUŞMASI İÇİN;. Ticaretin DİİB kapsamında gerçekleştirilmesi,
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
OTP’nin finansmanı Antalya, 28 Şubat 2018
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
OTP kuralları ve yapılanması
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

AB’nin Şeker Politikaları ve Şeker Reformu Dr. Kemal SANDIK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanı 29 Eylül 2005

Şeker Politikasının Hedefi Şeker Ortak Piyasa Düzeni OTP’nin şu amaçlarını sağlamaya çalışır; Tarımsal verimliliği artırmak Tarım üreticileri için iyi ve adil bir yaşam standardı sağlamak Piyasaları dengelemek Arzın sürekliliğini sağlamak Ürünlerin tüketicilere makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak

İlgili Düzenlemeler 1968’ de 1009/67/EEC sayılı tüzükle ilk düzenlemeler yapılmıştır. 1977’de izoglukoz, 1994’de inulin sisteme dahil edilmiştir. 1785/81 sayılı Yönetmelik ile piyasa yeniden düzenlenmiştir. 1260/2001 Sayılı tüzükle yeniden düzenlemeler yapılmıştır.

AB Şeker Rejimine Dahil Başlıca Ürünler Beyaz şeker Ham şeker İzoglukoz (nişasta dahil) İnulin şurubu

Şeker Ortak Piyasa Düzeni AB şeker pancarı sanayii OTP ile çok fazla desteklenmektedir. Destek tarife engelleri ve üretim kotaları ile yapılmaktadır. Bu destek 1970’lerin başında net şeker ithalatçısı olan AB’yi, şu anda dünyanın en büyük ihracatçısı yapmıştır.

Şeker OPD’nin Temel Özellikleri Müdahale alımları ham maddeye değil, son ürüne uygulanmaktadır. Üretim kotalarla sınırlandırılmıştır. Destekleme sistemi diğer piyasa düzenlerinde olduğundan daha fazla kendini finanse edebilecek şekilde düzenlenmiştir. Afrika, Karayip ve Pasifik (AKP) ülkelerine AB piyasasında belli miktarda şeker için giriş garantisi tanınmaktadır.

Destekleme Sistemi Şeker rejiminde destekleme sistemi 3 mekanizmaya sahiptir; 1. Üçüncü ülkelerden gelen ithalata karşı koruma 2. Topluluk kota şeker üretim fazlalıklarını eritmek için kullanılan ihracat geri ödemeleri ve tercihli ithalata eşit miktarda şekerin yeniden ihracı 3. Müdahale alımları Bu sistem diğer ürünlere uygulanan sistemle aynıdır, en önemli fark müdahale alımlarının nadiren kullanılmasıdır.

a. 1. Fiyat Sistemi 3 Kurumsal destek fiyat tipi kullanılmaktadır. Temel pancar fiyatı: AB’de şeker müdahale fiyatı üzerinden hesaplanan, şeker için yetiştiricilerin alması hedeflenen fiyat (47,67 E/ton) Minimum pancar fiyatı: İşleyicilerle yetiştiricilere, ürün şekere dönüştürüldüğünde ödenen fiyat (A pancarı: 46.72 E/ton, B pancarı:32,42 E/ton, C pancarı fiyat desteğine tabi değildir) Şeker müdahale fiyatı: Üyelerin müdahale kurumlarınca ham veya kristal şeker satın almak için gerekli fiyat. Bu bir taban oluşturmakta böylece iç şeker fiyatlarının düşmesi önlenmektedir.(63.19 E/100 kg)

a.2. Kota Sistemi Üreticilerin ürün fazlalarından kendilerinin sorumlu olduğu bir sistemdir. 1968 yılında uygulanmaya başlanmış ve uygulama daha sonra beş yıllık periyotlarla devam etmiştir. Kotalar, üye devletlere Bakanlar Konseyi tarafından paylaştırılır. Kotalar işletmeler arasında transfer edilebilir ama üye devletler arasında edilemez.

a.2. Kota Sistemi Kota sisteminin 3 elemanı vardır: A kotası: AB düzeyi, dolayısıyla üye devletteki şeker tüketim talebini (%82) B kotası: AB ve üye devlet ihracatını (%18) C şekeri: A ve B kotasını aşan şeker miktarını belirtir.

AB’nin Şeker Kotası (2001/2002’den 2005/2006’ ya)

a.2. Kota Sistemi Üye ülkeler, kendilerine ayrılan A ve B kotalarını belirlenen şartlarla her şeker ve izoglukoz üreten işletmeye dağıtmaktadır. C şekeri toplulukta fiyat desteğine tabi değildir. C şekeri bir sonraki yıla devredildiğinde o yılın A kotasına dahil olur. Kotalar izoglukoz (0.5 milyon ton) ve inulin şurubu (0.3 milyon ton) için de konulmaktadır.

b. Üretim Vergileri Üreticiler ve şeker imalatçıları tarafından geri ödemenin kendi kendine finansmanını tamamen sağlamak için ödenir. A ve B kota şekere uygulanır ve ihracat desteklerinin maliyetlerini karşılamalıdır. Bu vergiler; temel vergi, B kota vergisi, ek vergi ile izoglukoz ve inulin için ödenen üretim vergiler, diğer vergiler. Bu sayede AB şeker rejimi, tüketicilerin sabit şeker fiyatlarından yararlanmasını sağlar ve onları dünya şeker pazarının değişken hareketlerinden korur.

c. Dış Ticaret Düzenlemeleri AB’nin şeker dış ticaretini etkileyen en önemli düzenlemeler; DTÖ çerçevesindeki düzenlemeler, AKP ülkeleri ile yapılan tercihli anlaşma, Diğer işbirliği yapılan ülkelerle yapılmış olan tercihli ticaret anlaşmaları Bu ülkelere uygulanan tavizli rejimleri ithalat vergileri, ihracat yardımlarıdır.

AB Şeker Sektöründe Reform

1. Reformun Nedenleri Şekerin, AB’de dünya fiyatlarının üç katı fiyatla seyretmesi, Bir taraftan ödünlü olarak başka ülkelerden ithalatı yapılırken, diğer taraftan sübvansiyonlu olarak ihracatını sürdürmenin zorluğu, Avustralya, Brezilya ve Tayland’ın DTÖ nezdinde panele gitmeleri ve bunun AB aleyhine sonuçlanması, Sübvansiyonların kaldırılması halinde elde kalacak stokların sorunu büyütmesi,

2. Reform Önerisi 40 yıla yakın bir zamandır değişmeyen eski sistem, 22 Haziran 2005’de Komisyonun önerdiği reformlarla köklü değişikliklere uğrayacaktır.

3. Reformun Hedefleri 2003 OTP reformu ile şeker rejimini paralel hale getirmek, Sektörün uzun süre sürdürülebilir kalmasını ve pazara uyumuna sağlamak, AB’ye yeni katılan ülkelerdeki şeker fiyatlarını AB’deki seviyeye çekmek, AB’nin uluslararası taahhütlerini devam ettirebilme olanağı sunmaktadır.

4. Reformun Kapsamı Kota Düzenlemeleri Fiyat Düzenlemeleri Telafi Edici Tedbirler Yeniden Yapılanma

4.1. Kota Düzenlemeleri A ve B kotalarının tek üretim kotası olarak birleştirilmesini, C tipi şeker üreten ülkelerin kotalarının 1 milyon ton artırılmasını, İzoglukoz kotalarının yılda 100 bin ton olmak üzere, üç yılda300 bin ton artırımını,

4.1. Kota Düzenlemeleri Kota transferleri sayesinde üretimin koşulların en iyi olduğu yerlere kaydırılmasını, yatırımların bu şekilde yaşatılabilir alanlara yapılmasını, Kota sisteminin 2014/15’e kadar devam etmesi, Kimya ve kozmetik sanayinde kullanılan şeker ile biyoetanol üretiminde kullanılan şekerin kota dışında tutulmasını,

4.2. Fiyat Düzenlemeleri Beyaz şeker fiyatında %39’luk bir azaltmayı iki aşamada gerçekleştirmeyi, Müdahale fiyatlarını kaldırılmasını, yerine referans fiyatın getirilmesini, Pazar fiyatının referans fiyat altına düşmesi durumunda, koruma ağı olarak özel depolama sisteminin oluşturulmasını,

4.3. Telafi Edici Tedbirler Çiftçilerin tek çiftlik ödemesi vasıtasıyla kurumsal fiyatın azaltılmasının %60’ına eşit tazminat almalarını, Kapatılacak fabrikalara pancar teslim hakkı bulunan çiftçilere bu fabrikaların kapanmasından doğan kayıpların telafisi için 3 yıl süreyle yüksek düzeyde doğrudan ödemenin yapılmasını,

4.4. Yeniden Yapılanma Rekabet gücü az olan üreticilerin sektörden uzaklaştırılması için 4 yıl sürecek olan gönüllü bir yeniden yapılanma planını, Bu ödemenin birinci yıl ton başına 730 €, ikici yıl 625 €, üçüncü yıl 520 € ve son yıl 420 € olmasını, Fabrika kapanmasının yol açacağı sosyal ve çevresel etkiler ile baş edilebilmesi için maddi desteği, kapsar.

5.Reformun Piyasa Üzerindeki Etkileri Topluluk içi şeker ve şekerli ürün fiyatlarında düşüş, Kotalı üretim miktarında önemli düşüş, C şekeri üretiminin azalarak sona ermesi, İzoglukoz üretiminde artış, EBA anlaşması ve özel terch kapsamında yapılacak olan şeker ithalatında reform olmaması durumuna göre önemli düşüş,

5. Reformun Piyasa Üzerindeki Etkileri AKP’den ithal edilen şekerin reeksportunun sona ermesi, İhracatın azalarak sona ermesi, Üretim ve ithalatın başa baş olarak iç talebi karşılaması, Topluluk şekerinin kamış şekeri karşısında rekabet gücünün artması, beklenmektedir.

7. Reformun Üye Ülkelerin Şeker Sektörleri Üzerindeki Olası Sonuçları Üretimin ciddi boyutlarda düşeceği,giderek yok olacağı ülkeler Üretimin süreceği, ancak önemli ölçüde azalacağı ülkeler Üretimin az miktarda düşeceği veya mevcut düzeyde kalacağı ülkeler Yunanistan Çek Cum. Avusturya İrlanda İspanya Belçika İtalya Danimarka Fransa Portekiz Letonya Almanya Litvanya Hollanda Macaristan Polonya Slovakya İsveç Slovenya İngiltere Finlandiya

8. Reformun Kabulü Reform’un Kasım ayındaki Tarım Konseyinde kararlaştırılması ve Temmuz 2006’da yürürlüğe girmesi ve 2014/2015 pazarlama yılına kadar yürürlükte kalması öngörülmektedir.

Teşekkürler Kemal.sandik@tarim.gov.tr Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanı 29 Eylül 2005