Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OTP kuralları ve yapılanması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OTP kuralları ve yapılanması"— Sunum transkripti:

1 OTP kuralları ve yapılanması
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmektedir. OTP kuralları ve yapılanması Antalya, 28 Şubat 2018

2 Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkında Antlaşma (başlık III) Madde 39
Ortak Tarım Politikası’nın amaçları aşağıda belirtilmiştir: (a) teknik ilerlemeyi destekleyerek ve tarımsal üretimin rasyonel gelişimini ve başta emek olmak üzere üretim faktörlerinin optimum kullanımını sağlayarak tarımsal verimliliği artırmak; (b) bu şekilde, özellikle tarımla uğraşan kişilerin bireysel gelirini artırmak suretiyle tarımla geçinen topluluk açısından makul bir yaşam standardı sağlamak; (c) piyasaları istikrara kavuşturmak; (d) mal arzının mevcudiyetini sağlamak; (e) arz edilen malların tüketicilere makul fiyatlarda ulaşmasını sağlamak

3 Ortak Tarım Politikası, 2013 yılında mevzuatı sadeleştirmek amacıyla yapılan bir reformla birlikte dört temel tüzükle yönetilmeye başlamıştır. Kurallar 2014 yılından bu yana geçerlidir. Çevre dostu uygulamalarla bağlantılı doğrudan ödemeler Piyasa tedbirleri Kırsal kalkınma Yatay konular

4 1) Çevre dostu uygulamalarla bağlantılı doğrudan ödemeler
Zorunlu bir “yeşillendirme” bileşeni ve genç çiftçilere odaklanma da dâhil, aktif çiftçilere yönelik doğrudan ödemelerle ilgili bir dizi ortak kural; tüm ödemeler çapraz uyuma tabidir. Yeşillendirme 2013 OTP reformu kapsamında getirilen temel bir yenilik olup, doğrudan ödemeler sistemini daha çevre dostu hale getirmektedir. Ekilebilir arazilerini daha sürdürülebilir bir şekilde kullanan ve günlük çalışmalarının bir parçası olarak doğal kaynaklara özen gösteren çiftçiler mali olarak bu ödemeden yararlanmaktadır.

5 Çapraz uyum nasıl işlemektedir?
Ödemeleri almak için, çiftçiler bir dizi temel kurala uymalıdır. Çevre sağlığı, kamu sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı veya arazi yönetimi ile ilgili AB mevzuatına uymayan çiftçilerin aldıkları destek azaltılmaktadır. Bu azaltmalar belirtilen ihlalin kapsamı, devamlılığı, ağırlığı ve tekrarı ile orantılıdır.

6 Çapraz uyum iki bileşeni kapsamaktadır:
Zorunlu Yönetim Gereklilikleri: Bu gereklilikler çevre, gıda güvenliği, hayvan ve insan sağlığı ve hayvan refahı alanlarında 13 yasal standartla ilgilidir (bu alanlar OTP’nin bir parçasını oluşturmamaktadır). İyi tarım ve çevre şartları: Araziyi tarımsal ve çevresel açıdan iyi bir durumda muhafaza etme yükümlülüğü toprağın korunması, toprak organizmalarının ve yapısının bakımı, habitatların bozulmasına engel olunması ve su yönetimi ile ilgili bir dizi standardı kapsamaktadır.

7 2- Piyasa tedbirleri- OPD
OPD’ler Avrupa Birliği’nde tarımsal üretimin yaklaşık %90’ını kapsamaktadır. Bunlar çiftçiler açısından istikrarlı bir gelir, üretimleri için bir pazar ve Avrupalı tüketiciler açısından fiyatları makul bir seviyede tutarak sürekli bir mal arzı sağlamak amacıyla ürünlerin veya ürün gruplarının (hububat, meyve ve sebze, domuz eti, yumurta, şarap vs.) üretimini ve ticaretini düzenlemektedir. Tarımsal ürünlerde Topluluk içi ticaret önündeki engelleri ortadan kaldırmaları ve üçüncü ülkelere karşı bir ortak gümrük engelini muhafaza etmeleri bağlamında OPD’ler ortak tarım piyasasının temel araçlarıdır.

8 Bu rollerini yerine getirmek amacıyla OPD’ler muhtelif mekanizmalar kullanmaktadır:
piyasa müdahalesi (piyasa genelinde üretim fazlasını geri satın almak, depolama yardımı sunmak ve fiyatı sabitlemek); üretimin sınırlanması; ticaret önlemleri (gümrük vergileri, tarife kotaları ve ihracat iadeleri).

9 3) Kırsal kalkınma Rekabet gücü, doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve iş yaratma anlamında kırsal alanların kalkınmasını teşvik etmektedir. Bilgi transferi ve inovasyon, meyve ve sebze gibi sektörlerde gıda zinciri kurumlarının desteklenmesi, tarımda ve gıda işlemede enerji veya su verimliliği gibi önceliklerin altını çizmektedir. AB ülkeleri kendi ülkelerinin özel ihtiyaçlarına en iyi cevap verecek şekilde kırsal kalkınma programlarında uyumlaştırma yapabilir.

10 Yatay Konular Sadeleştirme toplantıları
OTP ile ilgili yatay konulara ilişkin Uzman Grubu Toplantılarında OPD ile birinci ve ikinci sütunlar arasındaki ilişki önemli bir yer tutmaktadır. Bu toplantılar (çalıştaylar ve tartışmalarla birlikte) esnasında, Üye Devletler dikkatlerini tüm gereksiz yükler ve iptal edilecek tüzükler üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Amaç tüzükleri uyumlu hale getirmek, her zaman için kontrollerin önemini dikkate alarak idari yükü hafifletmektir.

11 Bir Örnek: Kırsal Kalkınmada Sadeleştirme
Teşhis Gerek idare gerekse özellikle faydalanıcılar açısından ağır prosedürler. Aşırı karmaşık yasal çerçeve. 24 tüzük, çok sayıda kılavuz daha anlaşılır hale getirilmeli. Güvensizlik ortamı değiştirilmeli.

12 Farklı politika araçları arasında stratejik bir iç bağlantı bulunması gerekli.
Politikanın Avrupa Stratejisine katkısını göstermenin önemi. Program yapısı (Analiz, Strateji, tedbirler). Tedbirlerin tanımı: ne kadar detaylı olması gerektiğine dair tartışma. Sadeleştirilmiş yıllık raporlama.

13 Daha fazla yetki devri Alan bazındaki tedbirler için: her iki OTP sütununda aynı kurallar. İdari Kontroller. Kontroller ve uyarılar Zihniyet değişikliği gerekli: her detayı kontrol etmemiz gerekmiyor. Belirli bir devamlılığı muhafaza etmek- bir sistemin değiştirilmesi her zaman zordur.

14 TEŞEKKÜRLER Runa Casaretti

15 Bu yayın Avrupa Birliği mali desteği ile hazırlanmıştır.
Bu yayının içeriği tamamen NIRAS IC Sp. z o.o. sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.


"OTP kuralları ve yapılanması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları