ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Advertisements

Temel Anlamıyla Değer Tahmini
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
Doç.Dr.Nesrin Özataç Bahar Dönemi
Sermaye Yapısı Sermaye Yapısı Fon sağlamak üzere firmanın kullanmayı düşündüğü borç, imtiyazlı hisse senedi ve hisse senedi bileşimi Sermaye yapısını etkileyen.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
SERMAYE MALİYETİ Prof.Dr. Ali CEYLAN.
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEMİ OLARAK FİNANSMAN
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
YATIRIM PROJELERİ ANALİZİ DERSİNİN KAPSAMI
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
KAR KAVRAMI Belli bir hesap dönemi sonunda elde edilen satış geliri ile bu gelire ilişkin maliyet ve giderler arasındaki olumlu fark kâr olarak tanımlanır.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Ortalama Sermaye Maliyeti
Finansal Tablolar ve Özellikleri
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
FİNANSAL YÖNETİME GİRİŞ
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
Pazarlama Yatırımlarının Verimliliğinin Sektörel Bazda İncelenmesi: BIST Örneği Arş. Gör. Dr. Betül Çal Giresun Üniversitesi.
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
Finans Sistemine Genel Bakış
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL SİSTEM.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
CEVAT PARLATICI.  Finans Nedir? Kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon ya da sermaye anlamına gelmektedir. Finansman Nedir? Para ya da sermayenin.
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI FINT 301 FİNANSAL YÖNETİM ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI

İÇİNDEKİLER Finansal yönetimin fonksiyonları Finans Yöneticisi İşletmelerin amaçları Finansal yönetim ve diğer disiplinler

Finans ve Finansal Yönetim Finans Nedir? Finans, kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon ya da sermaye anlamına gelmektedir. Finansal Yönetim: Gereksinim duyulan fonların sağlanmasını ve bu fonların yönetimini ifade eder.

Finansal Yönetimin Fonksiyonları 1. Yatırım Kararları Sermaye Bütçelemesi Kısa ve uzun dönemli yatırım çeşitleri 2. Finansman Kararları Para ihtiyacı nasıl, nereden ve ne zaman karşılanacaktır? -Öz sermaye? Ya da Borçlanarak? - Risk ve Maliyet Karşılaştırması Kar payı Dağıtımı (Dividant) Kararları Karın ne kadarının işletmede bırakılacağı ya da ortaklara ne kadarının dağıtılacağıyla ilgilidir.

1. YATIRIM KARARLARI Uzun süreli mi yoksa kısa süreli mi yatırım yapılmalı? Maddi ya da maddi olmayan varlıkların hangisine yatırım yapılmalı?

2. FİNANSMAN KARARLARI Yatırımlar ne şekilde finanse edilmeli? Hangi şekilde finansman işletme açısından daha uygun olur? En iyi finansman bileşimi nasıl olmalı? Fonlar nereden, nasıl ve ne zaman karşılanmalı?

3. Kâr Payı (Dividant) Dağıtımı Kararları Elde edilen kâr işletmede mi bırakılmalı yoksa ortaklara mı dağıtılmalı? Fonların dışarıdan sağlanması durumunda maliyeti ne olur? Elde edilen kârın ne kadarı dağıtılmalı?

FİNANS YÖNETİCİSİNİN ROLÜ (2) İşletme faaliyetleri için yatırılan fonlar (2) (1) Yatırımcılardan elde edilen fonlar (1) İŞLETME FAALİYETLERİ (4a) Yeniden yatırılan nakit (4a) FİNANS PARA VE SERMAYE YÖNETİCİSİ PİYASALARI (3) İşletme faaliyetlerinden elde edilen fonlar (3) (4b) (4b) Yatırımcılara geri döndürülen nakit

FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ Finansmanın sağlanması Nakit hareketlerinin yönetimi İşletmeye fon sağlayan yatırımcılara karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesi Finansal kurumlarla ilişkilerin yürütülmesi

İŞLETMELERİN AMAÇLARI Mal ve hizmet üreterek toplum refahını arttırmak İşletmede istihdamı sürekli kılmak İşletmenin sürekliliğini sağlamak Üretimi ve satışları arttırmak İşletmenin piyasa payını arttırmak İşletmenin büyümesini sağlamak İşletmenin karını maksimum yapmak İşletmenin cari piyasa değerini maksimum yapmak

KAR MAKSİMİZASYONU AMACININ EKSİK YÖNLERİ ZAMAN FAKTÖRÜ A alternatifinde 2 yılın sonunda 200.000 TL kar beklenirken B alternatifinde 210.000 TL kar beklenir. Kar maksimizasyonuna göre B alternatifi tercih edilecektir. Zaman faktörünü göz önünde bulundurursak; %15 faiz oranıyla birinci yıl elde edilen kar 100.000*1.15=115.000 ve 2. yılın sonunda 215.000 TL. Böylece zaman faktörü göz önünde bulundurulduğunda A alternatifi daha karlıdır. Yatırım Alternatiflerinden Beklenen Karlar (1,000 TL) Yatırım Alternatifleri   Yıllar 1 2 A 100 B 210

Yatırım Alternatiflerinden Beklenen Karlar (1.000 TL)   Yıllar 1 2 3 4 5 X 100 110 121 133 146 Y 60 90 135 202 304 İlk 3 yılın kar rakamları ele alınırsa, X için (100+110+121)= 331.000 TL; Y için (60+90+135)=285.000. Böylece X yatırımı tercih edilir. Zaman boyutu 5 yıla çıkarıldığında X yatırımı 610.000 TL kar getirirken, Y yatırımı 791.000 TL kar getirmektedir. Dolayısıyla zaman faktörü göz önünde bulundurulduğunda Y yatırımı tercih edilecektir.

KAR MAKSİMİZASYONU AMACININ EKSİK YÖNLERİ RİSK FAKTÖRÜ   Yıllar Yatırım Alternatifleri Ekonomideki Gelişmeler 1 2 Genişleme 120 C Normal Büyüme 100 Daralma 80 270 D 110 -50 D yatırımının belirsizlik derecesi daha yüksektir. Böylece ekonominin genişleme evresinde bu yatırım 270.000 TL kar getirebileceği gibi; Daralma evresinde 50.000 TL zarar getirrebilir. Böyle bir riski bazı kişiler üstlenebilirken, bazılarına riskli gelebilir.

İŞLETMENİN CARİ PİYASA DEĞERİNİ MAKSİMİZE ETME İşletmenin cari Pazar veya piyasa değerini maksimize etme ya da hissedarların varlıklarını (servetlerini) maksimize etme amacı, işletmenin gelecekte beklenen gelirlerinin şimdiki değerinin maksimum edilmesidir. Hissedarların gelecekte elde edecekleri gelirler; periyodik dividant ödemeleri ya da hisse senetlerinin satışlarından elde edilecek gelirlerdir. İşletmelerin piyasa değeri hisse senedi ihraç etmiş işletmeyse hisse senetlerinin fiyatlarıyla ölçülür.

FİNANSAL YÖNETİM VE DİĞER DİSİPLİNLER MUHASEBE Finans yöneticisi işletmenin nakit akışıyla yakından ilgilenmektedir. Bu yüzden nakit akışlarının saptanmasında muhasebe verilerinden faydalanmak gerekir. EKONOMİ Finans yöneticisi yatırım kararlarını alabilmek için para ve sermaye piyasasındaki değişimleri takip etmelidir. PAZARLAMA, ÜRETİM VE KANTİTATİF YÖNTEMLER Finans yöneticisinin pazarlamada yapılacak yeni ürün geliştirmenin ve yeni pazarlama yöntemlerinin, işletmenin öngörülen nakit akışlarına ve sermaye harcamaları üzerine olacak etkilerini düşünmesi gerekir.