Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI"— Sunum transkripti:

1 1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI

2 FİNANS NEDİR Finans, kişi ya da kurumların faydalanabileceği para, fon kaynak ya da sermayedir. Finans; finansal yönetim, yatırım ve finansal kurumlar olmak üzere üç temel alanı kapsamaktadır. Bu üç alan birbirleriyle yakın ilişki içerisindedir.

3 FİNANSMAN NEDİR Finansman ise kurumların gereksinim duyduğu fonların sağlanması anlamına gelmektedir.

4 FİNANSAL YÖNETİM NEDİR
Finansal yönetim, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarla sağlanması, korunması ve etkin olarak kullanılmasıdır.

5 FİNANSAL YÖNETİMİN ORTAYA ÇIKIŞI
Finansal yönetimin bir akademik disiplin olarak ortaya çıkışı 20. yüzyılın başlarında, pozitif bir bilim dalına dönüşmesi ise son elli yılda gerçekleşmiştir .

6 İŞLETMELERİN AMAÇLARI
İşletmelerin üç temel amacı bulunmaktadır.Bunlar; (i) varlığını devam ettirmek, (ii) topluma fayda sağlamak, (iii) kârını artırmaktır.

7 FİNANSAL YÖNETİMİN AMACI NEDİR
Finansal yönetimin amacı, işletmenin piyasa değerinin, yani hissedarlarının ekonomik servetlerinin en yüksek düzeye çıkarılmasıdır.

8 FİNANSAL YÖNETİMİN İLKELERİ
Finansal işlemler ile finansal kararların alınmasının ardında yatan temelleri ifade eden finansal yönetimin temel ilkeleri şunlardır; Kişisel Çıkarı Düşünme Davranışı İlkesi Riskten Kaçınma İlkesi Çeşitlendirme İlkesi İki Taraflı Muameleler İlkesi Artan Kararlar İlkesi İşaret Verme İlkesi Sermaye Piyasasının Etkinliği İlkesi Risk- Getiri Değiş Tokuşu İlkesi Değerli Fikirler İlkesi Opsiyonlar Değerlidir İlkesi Davranış İlkesi Paranın Zaman Değeri İlkesi

9 FİNANSAL YÖNETİMİN DİĞER DİSİPLİNLERLE İLİŞKİSİ
İşletmenin fonksiyonlarından biri olan finansal yönetim, muhasebe ve ekonomi ile çok yakın, işletmenin diğer fonksiyonları (pazarlama, üretim ve araştırma-geliştirme) ile dolaylı bir ilişki içerisindedir.

10 FİNANSAL YÖNETİMİN DİĞER DİSİPLİNLERLE İLİŞKİSİ
1.Yatırım Analizi 2. Çalışma Sermayesi Yönetimi 3. Kaynakların Maliyeti 4. Sermaye Yapısı Kararları 5. Kâr Dağıtım Politikası 6. Risk ve Faiz Analizi Ortakların Refah Düzeyinin Artırılması Öncelikli Disiplinler 1.Muhasebe 2.Mikro Ekonomi 3 Makro Ekonomi İlişkili Diğer Disiplinler 1.Pazarlama 2.Üretim 3.Personel 4.Araştırma ve Geliştirme Destekleyici

11 FİNANS YÖNETİCİSİ Finans yöneticisi, bir işletmenin yatırım ve finans kararlarından sorumlu olan kişidir. Finans yöneticisinin temel amacı işletmenin piyasa değerini veya işletme ortaklarının servetlerini maksimum yapmaktır .

12 FİNANS YÖNETİCİSİ 1950'lili yıllara kadar finans yöneticilerinin temel görevi, muhasebe kayıtlarını tutmak, belirli bir dönem sonlarında finansal raporlar hazırlamak ve işletmenin gereksinme duyduğu fonları sağlamaktı.

13 FİNANS YÖNETİCİSİ 1950'lerden sonra finans fonksiyonunun işletme içerisindeki artan önemine bağlı olarak finans yöneticisinin görev ve sorumlulukları şunlardır; işletmelerin büyük ölçüde faaliyette bulunmaları, dış pazarlara yönelmeleri, işletmeler arasında birleşme eğilimlerinin artması, teknoloji ve özellikle iletişimdeki gelişmeler, faiz ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, finansal pazarların büyümesi

14 FİNANS YÖNETİCİSİ Finans yöneticisi iki temel soruya cevap aramaktadır; Hangi varlıklara ne kadar yatırım yapmalıdır? Yatırım için gerekli fonlar nasıl sağlanacaktır?

15 FİNANS YÖNETİCİSİ Finans yöneticisi bu iki soruya cevap bulmaya çalışırken beş faaliyette bulunmaktadır. Bunlar; (i) Tahminde bulunmak ve planlama yapmak, (ii) Yatırım ve finansman kararları almak, (iii) Faaliyetlerin koordinasyonu ve kontrolünü yapmak, (iv) Finansal piyasalarla ilgili olmak ve (v) Risk yönetimi yapmaktır. Sonuç olarak, yatırım ve finansman kararlarını alan finans yöneticisi, doğru kararlar alması durumunda işletmenin piyasa değerini maksimum hale getirecektir.

16 FİNANS YÖNETİCİSİNİN AMAÇ FONKSİYONU
Finans yöneticisinin amaç fonksiyonu, İngilizce terimlerin baş harfleri ile aşağıdaki gibi gösterilebilir. Max V = f (I,F,D) V = İşletme Değeri, I = Yatırım, F = Finansal Kararlar D = Kâr Dağıtım Kararları

17 FİNANS YÖNETİCİSİNİN FİNANSAL AMAÇLARI

18 FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ
Finans yöneticisinin beş temel görevi bulunmaktadır. Bunlar; Finansal analiz ve denetim, Finansal planlama, Varlıkların yönetimi, Fon sağlanması, İşletmenin karşılaştığı özel sorunların çözülmesi,

19 KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ
İşletmenin ihtiyaç duyduğu fonları sağlamak, İşetmeye ait nakit ve kıymetli evrakı korumak, İşletmenin borçlarının ödenmesinde fon çıkışlarını önceden belirleyerek onaylamak, Kredi ve tahsilat politikalarını belirlemek, İşçi ve diğer hizmetlilerin aylık ücret bordrosunun hazırlanmasını sağlamak, İşletme içinde uygun yatırım alanları araştırır, belirler ve yatırımın yapılmasını sağlar.

20 BÜYÜK İŞLETMELERDE FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ
Küçük işletmelerden farklı olarak büyük işletmelerde finans yöneticisinin görevleri şunlardır ; İşletmenin uzun dönemli planlamasına katılmak, Yönetim kuruluna öneriler sunmak, Uzun vadeli finansal bütçeleri hazırlamak, Yapılacak yatırımlarla ilgili önerilerde bulunmak, Kredi ve tahsilat işlemlerinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesini sağlamak, Muhasebe faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak, Nakit bütçesini hazırlamak, Kâr payı dağıtım politikası konusunda önerilerde bulunmak, Hisse senedi ve tahvil ihracını planlamak, Kısa vadeli fon ihtiyaçları için bankalarla iyi ilişkiler kurmak,

21 Bölüme Dair Tekrar Finans kelime kökü olarak para, sermaye ve fon olarak tanımlanmaktadır. Finansman ise para fon veya sermayenin nereden edinileceği ile ilgilenirken, finansal yönetim ise bu para fon ya da sermayenin idaresi, faydalı biçimde kullanılması sanatı ve sermayenin oluşturulması için gerekli olan bilimsel yapı olarak tanımlanabilir.

22 Bölüme Dair Tekrar Oxford sözlüğüne göre, ‘finans’ sözcüğü ‘para yönetimini’ ifade eder. Webster sözlüğüne göre, finans ‘fonların yönetiminin incelenmesi üzerine bilim’ ve ‘fonun dolaşımını, kredi verilmesini, yatırımların yapılmasını ve bankacılık olanaklarının sağlanmasını içeren sistem’ olarak fon yönetimini tanımlamaktadır.

23 Finansal Yönetimin Oluşumu
Mali Araştırma Mali Planlama Mali Örgütlenme Mali Eşgüdüm (Koordinasyon) Mali Denetim

24 Finans Yöneticisinin Sorumlulukları
Finans yöneticisi işletmenin yatırım ve finansman kararlarından sorumlu olan kişidir. Muhasebe müdürü (kontrolör) ise, tüm mali işlemlerin tablolanmasından sorumlu olan kişidir.

25 Finans Yöneticisinin Görevleri
Bankalarla ve finans kurumlarıyla ilişki Finansman olanaklarının tespiti Kredi ödemelerinin takibi Kar payı ödemelerinin takibi Sigorta vb. unsurların takibi Özel emeklilik fonlarının yönetimi

26 Muhasebe Müdürünün Görevleri
Mali tabloların hazırlanması İç denetim unsurlarının çalıştırılması Muhasebe sisteminin işleyişi ve Vergi Usul Kanunu sorumluluklarının yerine getirilmesi Bordrolama ile ilgili planlamanın ve denetimin yerine getirilmesi Muhasebe kayıtlarının sağlıklı takibi ile tüm mali tabloların yıllara göre korunması Bütçeleme süreçlerine hazırlanması Vergileme unsurlarının takibi

27 Haftaya… Paranın zaman değeri Faiz hesaplamaları Anüiteler
Dönem sonu Anüiteler Dönem başı Anüiteler Enflasyon ve faiz oranı


"1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları