Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları"— Sunum transkripti:

1

2 İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
Sermaye Türlerinin Maliyeti Sermaye Yapısı Kararları

3 SERMAYE MALİYETİ VE SERMAYE YAPISI KARARLARI
BÖLÜM 8 SERMAYE MALİYETİ VE SERMAYE YAPISI KARARLARI

4 SERMAYE MALİYETİ Projelerde kullanılan bu uygun ıskonto oranı, yatırımcının istemiş olduğu getiri oranını ifa etmektedir. Biz yatırımcının istediği getirini oranını; “yatırımcının bir menkul değere yatırım yapması için bu yatırımdan beklediği minimum getiri oranı” olarak tarif etmiştik. Bu getiri oranı, bu yatırımcının yatırım yapması için fırsat maliyetini ifade etmektedir.

5

6 SERMAYE TÜRLERİNİN MALİYETİ
Firmalar, büyüklüklerine göre, yatırımlarını finanse etmek için önemli büyüklükte fon tedarik etmeye çalışırlar. Mesela büyük ölçekli bir firma, zamanın bir noktasında, yatırım bütçesini finanse edebilmek için 20, 50 vb. milyon liralık tahvil ihraç eder, yatırım kredisi alır, dağıtılmayan kârlarını kullanabilir ya da yeni hisse senedi ihraç etmek suretiyle fon temin edebilir. Burada önemli bir nokta vardır: Bir projeyi finanse etmek üzere sadece bir tür finansman kaynağı kullanılmaz. Mesela sadece tahvil veya hisse senedi ihraç edilmez. Firmanın hedef sermaye yapısı çerçevesinde gerekli fonların bir kısmı dışarıdan kredi olarak temin edilirken diğer bir kısmı da iç fonlardan yani öz sermayeden temin edilir.

7 Firma Öz Sermayeyi İki Yönden Elde Eder:
Dış Kaynaklar: Yeni hisse ihraç etmek suretiyle sağlanan öz sermaye, İç Kaynaklar: Dağıtılmayan kârlar yoluyla sağlanan öz sermaye.

8 ÖZ SERMAYE KALEMLERİNİN MALİYETİ
1. Temettü değerleme modeli 3. Hisse senetlerinin maliyetini hesaplamak “tahvil faiz oranı+risk primi” yaklaşımı 2. Sermaye varlıklarını değerleme modeli (CAPM) modeli

9

10

11

12

13 SERMAYE YAPISI KARARLARI VE OPTİMAL
Firma kurulduğunda ve büyümeye başladığında sermaye gereklidir. Bu sermaye ya borç sermaye olarak sağlanır veya öz kaynaklardan sağlanır. Borç sermayenin iki avantajı vardır: Birincisi faizler vergi matrahından düşülür ve dolayısıyla borcun reel maliyeti azalır; ikincisi, kreditörler sabit bir getiri sağlarlar, bu sebeple ortaklar firmanın iyi olduğu dönemlerde firmanın yükselen kârlarını kreditörlerle paylaşmazlar. Ayrıca, özel durumlar müstesna, kreditörler firmanın yönetiminde yönetim haklarını paylaşamazlar

14 8. Yabancı ülkelerden doğan işletme riski.
7. Firmanın beşeri sermayesinin kalitesi. 6. Sabit giderlerinin büyüklüğü. 5. Zamanlı ve düşük maliyetli olarak yeni ürün geliştirebilme yeteneği. 4. Girdi fiyatlarındaki değişiklikleri ürünlerine yansıtabilme elastikiyeti. 3. Girdilerin fiyatlarındaki değişiklik. 2. Satış fiyatlarının değişmesi. 1. Talep değişmesi. İşletme Riskinin Sebepleri Şunlar Olabilir:

15

16

17

18 SERMAYE YAPISININ VE FİRMA DEĞERİNİN TEORİK GÖRÜNÜŞÜ
1- Net Gelir Yaklaşımı 2- Net Faaliyet Geliri Yaklaşımı 3- Geleneksel Yaklaşımı 4- MM (Modigliani-miller) Analizi

19

20


"İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları