Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim."— Sunum transkripti:

1

2 İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim Alternatifleri Finansal Yönetim ile İlgili Önemli 10 Kural Finansal Yönetim Sahasının Gelişimi Finansal Yönetim ve Diğer Bilim Dalları

3 FİNANSAL AMAÇ, FİNANS FONKSİYONU, FİNANSAL ÇEVRE
BÖLÜM 1 FİNANSAL AMAÇ, FİNANS FONKSİYONU, FİNANSAL ÇEVRE

4 FİNANSMAN NEDİR? Finans denince; kişilerin kurumların ve firmaların faydalanabilecekleri para, fon ve sermayeyi anlarız. Finansman; para ve sermayenin tedariki anlamında kullanılır. Finansal yönetim; ihtiyaç duyulan fonların uygun şartlarda tedarikini ve bunların yatırım veya finansman kararlarında etkin yönetilmesi faaliyetlerini kapsar. Finansal Yönetici; firmada finansal işleri yürüten yatırım ve finansman kararlarından doğrudan sorumlu olan kişidir.

5 Finansal pazarlar ile finansal aracılar
FİNANSMAN Finansal Yönetim Yatırımlar Finansal pazarlar ile finansal aracılar

6 PARA PAZARI MENKUL DEĞERLERİ
1. Hazine Ve Kamu Bonoları 2. Finansman Bonoları 3. Banka Bonoları Ve Banka Garantili Bonolar 4. Mevduat Sertifikaları Ve Banka Kabulleri

7 SERMAYE PAZARI MENKUL DEĞERLERİ
1.Tahviller 2.Hisse Senetleri 3.Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) 4.Gelir Ortaklığı Senetleri 5.Gayrimenkul Sertifikaları 6.Türev Ürünü Menkul Değerleri 7.Karma Nitelikteki Sermaye Piyasası Araçları

8

9

10 FİNANSAL YÖNETİMİN AMAÇLARI
Finansal yönetimde firmada karar safhası; firmanın belirli, anlaşılabilir bir amacının olmasını gerektirir. Amaç belli olmadan karar alınamaz. Finansal yönetici firmanın amaçlarını gerçekleştirmekle yükümlüdür. Firmanın amacı; ortakların refah seviyelerini (servetlerini) maksimize etmektir. Ortakların refah seviyelerinin maksimizasyonu, ortakların firmadaki paylarının değerinin belirli bir süre içerisinde maksimum seviyede artmasıdır ve kârın maksimizasyonundan farklı bir olgudur. Kârın maksimizasyonu refahın maksimizasyonuna giden bir yoldur.

11 FİRMANIN ORGANİZASYONU
Birçok firmada ortaklar genel kurulda firmanın başına bir yönetim kurulu seçerler, teoride yönetim kurulu firmanın yönetilmesinden sorumludur. Uygulamada yönetim kurulu firmayla ilgili bir politika üreticisidir ve günlük mutat işleri büro yönetimine bırakır. Büro yönetiminin başı genel müdürdür. Genel müdüre yardımcı olarak genellikle üretimden sorumlu genel müdür yardımcısı, personelden ve satışlardan sorumlu genel müdür yardımcısı ve muhasebefinansmandan sorumlu genel müdür yardımcısı olmak üzere üç genel müdür yardımcısı bulunur.

12 Genel Müdür Yardımcısı Personel ve Pazarlama
Genel Müdür Yardımcısı Muhasebe - Finansman Genel Müdür Yardımcısı Üretim Ve Mühendislik Başkan Yönetim Kurulu Krediler Müdürü Muhasebe Müdürü Bütçe Müdürü Finansman Müdürü Yatırımlar Müdürü

13 İŞLETME ÖRGÜTLERİNDE BİÇİM ALTERNATİFLERİ
Finansal kararlar işletmeler içerisinde alınır. Sektörler incelendiğinde işletmelerin ya tek şahıs işletmeleri veya adî ortaklıklar ya da şirketler şeklinde organize olduklarını görürüz. Her bir organizasyon şeklinin kendisine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

14 İŞLETME ÖRGÜTLERİNDE BİÇİM ALTERNATİFLERİ
Tek Şahıs İşletmeleri Ortaklıklar Şirketler

15 FİNANSAL YÖNETİM İLE İLGİLİ ÖNEMLİ 10 KURAL
Finansal yönetici, firmayla ilgili finansal kararları alırken belirli bir finansal disiplin içerisinde hareket eder. Alınan kararlar birbirlerinden bağımsız değildirler daima belirli bir mantık çerçevesinde alınırlar. Finansı anlamak için bu temel kuralları bilmek gerekir. Bu kurallardan bazılarına daha önce temas edilmişti, burada daha iyi anlaşılması için tekrar edilmişlerdir.

16 8. Vergiler firma kararlarını etkiler.
10. Etik davranışlar doğrudur, etik açmazlarsa finansın her yerinde bulunur. 9. Bütün riskler eşit değildir: Bazı riskler azaltılabilir bazıları azaltılamaz. 8. Vergiler firma kararlarını etkiler. 7. Acente problemi: Çalışanlar en iyi şekilde tatmin edilmeden ortaklar için çalışmazlar. 6. Etkin sermaye pazarları: Pazarlar hızlı çalışırlar ve fiyatlar gerçek fiyatlardır. 5. Rekabetçi pazarların sıkıntısı: Olağanüstü kârlı projeleri bulmak zordur. 4. Ek nakit akımları değeri değiştirir. 3. Kâr değil nakit önemlidir yani kraldır. 2. Paranın bir zaman değeri vardır: Bugünkü bir dolar gelecekte elde edilecek bir dolardan daha değerlidir. 1. Risk- Getiri dengesi: Ek getiri olmaksızın ek risk almayız. FİNANSAL YÖNETİM İLE İLGİLİ ÖNEMLİ 10 KURAL

17 FİNANSAL YÖNETİM SAHASININ GELİŞİMİ
Finans tarihiyle birlikte finansal yönetimin geliştiği düşünülür. Finansman 1900’lü yılların başlarında ekonomi ilminin bir bölümü olarak, büyük şirketlerin doğmasıyla birlikte gelişmeye başlamıştır. 1940–50 yılları arasında finansman sayısal ve tasviri hale gelmiş, aktif yönetimi ve değer teorisi üzerinde durulmuştur. Nakit akımları bu dönemde daha da önem kazanmıştır. 1980’li yıllardan itibaren risk (döviz, faiz riski) yönetimi çok önem kazanmış, riskten korunmak için türev ürünleri (opsiyon, swap, future işlemleri, forward anlaşmaları) geliştirilmiştir.

18 FİNANSAL YÖNETİM VE DİĞER BİLİM DALLARI
Finansal yönetim; işletme yönetimi sahasında kendi başına ve diğer ilimlerden bağımsız olan bir bilim dalı değildir. Bir kısım bilim dallarıyla çok yakından ilişkilidir. Bu bilim dallarının en önemlilerinden birisi muhasebe ve diğeri ekonomidir. Bu iki temel sahaya ilaveten pazarlama, üretim yönetimi ve sayısal yöntemler anabilim dalları da vardır.

19 Muhasebe Ekonomi Pazarlama, Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler
FİNANSAL YÖNETİM VE DİĞER BİLİM DALLARI Muhasebe Ekonomi Pazarlama, Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler


"İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları