BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Advertisements

Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
EĞİTİMDE WEB 2.0 KULLANIMI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Similasyon (Benzetim)Tekniği
Bilgisayar Destekli Öğretim Yazılımları
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİMDE EĞİTİCİNİN ROLÜ BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, verileri belirli bir program mantığı içinde okuyarak, onları kendi anlayabileceği.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sinan KESKİN Murat ERGEN 1 Gazi ÜNİVERSİTESİ 2008.
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
Problem Çözme Becerileri
Derya Duygu KARSLI
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
YANSITICI DÜŞÜNME.
Uzaktan Eğitimde Öğretmen ve Öğrenci Rolleri
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
Bilgisayar Destekli Eğitim
UYGULAMALARI EĞİTİMDE BİLGİSAYAR.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
Probleme Dayalı Öğrenme (Problem Based Learning)
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
KEŞFEDEREK ÖĞRENME (BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME)
ÇEVRE DOSTU POŞET TASARLAYALIM
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
UZAKTAN ve AÇIK EĞİTİMDE ÜSTBİLİŞSEL ETKİNLİKLER
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
Probleme Dayalı Öğrenme
Ders Yazılımlarının Geliştirilmesi ve Bilgisayar Destekli Öğretim Programları.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
YANSITICI DÜŞÜNME Dewey yansıtıcı düşünmeyi herhangi bir düşünce ya da bilgiyi ve onun amaçladığı sonuçlara ulaşmayı destekleyen bir bilgi yapısını etkin,
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Emre Özgen Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
PROGRAMA SÜREKLİLİK KAZANDIRILMASI.
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
21. YY BECERİLERİ.
YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ
STEM NEDİR? SUNU rehberlikservisim.com.
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI PROBLEM ÇÖZME PROGRAMLARI

Problem çözme programları Problem nedir? İnsan zihnini karıştıran, ona meydan okuyan ve inancı belirsizleştiren her şey olarak tanımlamaktadır.

Problemin çözümü Problemi anlama Bir çözüm yolu geliştirme Algoritma ve program yazma Tekrar tekrar test etme

BDE’DE Problemin çözümü Bilgisayara iş yaptırmak ve iletişimde bulunmak için programlardan yararlanırız. Problem çözümü de bir iletişim ve iş yapma şekli olduğu için öncelikle gerekli yazılımlara ihtiyaç vardır. Bu programlara problem çözme programları denir.

Problem Çözme Programının Tanımı Bir öğrencinin sorun çözme becerisini kazanması, karşılaştığı bir sorunu tanımlayabilmesi, sorunu çözmek için strateji geliştirebilmesi,stratejiyi uygulamaya koyabilmesi ve sonucu değerlendirebilmesi anlamını taşır.

Problem Çözme Programının Amacı Problem Çözme yazılımlarının genel amacı öğrencilerin gündelik yaşamda karşılaşabilecekleri problemleri önceden tecrübe edinip onlara problemleri çözme becerisinin kazandırılmasıdır

Problem Çözme Programının Genel Yapısı Öğe ve olgular arsında ilişki kurmayı sağlar. Sonuç çıkarmayı sağlar. Çözüm yöntemleri geliştirmeyi sağlar. Hipotez oluşturmayı sağlar. Veri derleme ve düzenlemeyi sağlar. Düşünce ve yöntemlerin karşılaştırılmasını sağlar.

İçerik-bağımsız problem çözme becerileri geliştirme İçerik alanına yönelik problem çözme becerileri geliştirme İçerik-bağımsız problem çözme becerileri geliştirme Öğrencinin düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeye yönelik program türleridir. Bu tür yazılımlar genelde belirli bir alana yönelik problem durumları üzerinde birçok örnek problem ve çözümünü içeren uygulamalardır. Hemen hemen bütün derslerde kullanılan programlardır.

Problem Çözme Programının Yararları Öğrenciye gerçek yaşamda karşılaşabileceği sorunlar üzerinde çalışma olanağı verir. Öğrencinin sorunla ilgili bilgiye kolayca ve hızlı olarak ulaşmasını sağlar. Öğrencinin sorun çözme sürecinin hangi aşamasında güçlükle karşılaştığına ilişkin bilgi verir.

Problem Çözme Programının Yararları Öğrenciye çözmesi için çok sayıda sorun sunar ve böylece öğrencinin sorun çözmede deneyim kazanmasına yardım eder. Öğrencinin değişik ve ilgi çekici sorunlar üzerinde çalışmasına olanak sağlar.

Problem Çözme Programının Ölçütleri Öğrencinin problem çözme yeteneklerinin geliştirilmesi için öğrencilere yeteri kadar pratik yapma olanağı sunmalıdır. Öğrencilerin cevap girişi yapabilmelerine ve sonuçlarını görmelerine olanak sağlamalıdır. Öğrencilerin kontrolü altında olmalıdır. Öğrencilere tek tek yada grup halinde çalışma olanağı sağlamalıdır.

Problem Çözme Programının Sınırlılıkları Geliştirilmesinin çok zaman alması Orjinal problemlerin üretilmemesi Tüm müfredatın kapsanamaması

Problem Çözme Programının Güçlü Yönleri İlgiyi artırır Güdüler Hareketsiz bilgiyi önler.

Problem Çözme Programını Seçme Ölçütleri Problem genellikle ilgi çekici ve meydan okuyucu formatta olmalıdır. Yazılımın dokümanı, öğrencilerin hangi özel problem çözme becerilerini öğrenmek istediğini ve bunları nasıl geliştireceğini açıkça belirtmelidir.

Problem Çözme Programının Entegrasyon Stratejileri Problem çözme stratejilerinde bileşen becerilerin öğretimi Problem çözmede destek sağlama Kubaşık olarak problem çözmeye destek sağlama

Problem Çözme Programları Doğrudan Eğitimde Tercih Edilirse: Öğretmenler, problem çözme yazılımlarını doğrudan öğretime entegre ederken, şu adımlardan yararlanılır; Problem çözme becerisini tanımlama, kazanma, geliştirme, Problemin türünü çözme,

Problem Çözme Programları Doğrudan Eğitimde Tercih Edilirse: Bilimsel yaklaşımı kullanma Adımları izleme ya da olayları geri çağırma Etkinliğe karar verme Materyalleri belirlemek ve yazılımı gözden geçirmek Gereken adımları gösterme Öğrencileri bilgilendirme

Problem Çözme Programları Oluşturmacı Eğitimde Tercih Edilirse: Oluşturmacı öğrenme yaklaşımı, diğer birçok teknoloji kaynağında olduğu gibi problem çözme yazılımlarının geliştirilmesini etkilemiş ve bu yazılımlar gittikçe artan bir şekilde oluşturmacı öğrenme yaklaşımında karşılaşılan yöntem ve tekniklerin kullanımına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmışlardır.  Öğrencilere yazılımı keşfedebilmeleri için zaman tanıma  Her öğrencinin gereksinimine uygun yönlendirme ve destek oranını belirleme

Problem Çözme Programları Oluşturmacı Eğitimde Tercih Edilirse:  Yansıtıcı öğrenme ortamını teşvik etme  Doğru yanıt yerine düşünme sürecine vurgu yapma  Yazılım etkinlikleri ile diğer problem çözme türleri arasında ilişkileri gösterme Öğrencileri gruplar halinde çalışmaya yönlendirme Alternatif değerlendirme yöntemleri kullanma.

KAYNAKÇA http://www.superkids.com http://www.filesland.com http://bote.hacettepe.edu.tr/wiki/index.php/Problem_%C3%87%C3%B6zme_Programlar%C4%B1 http://www.odevsel.com/egitim/2494/bilgisayar-destekli-egitim-bde-ve-turkiye-deki-uygulamalari.html