GÖBEKLİTEPE TÜM TEORİLERİ SARSAN DÜNYA’NIN EN ESKİ TAPINAĞI İlk defa Dünya’da tek olan bir şeye sahibiz ŞANLIURFA – TÜRKİYE Göbeklitepe Dostları Oluşumu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Benim Dozerim Nerede ? Bu niye oldu ? ne zaman bu hale geldi ? Onlar döndüler ve benim dozerim kayboldu bu ani hadiseyi hiç beklemiyordum.
Advertisements

Benim Dozerim Nerede ? Bu niye oldu ? ne zaman bu hale geldi ? Onlar döndüler ve benim dozerim kayboldu bu ani hadiseyi hiç beklemiyordum.
GÖBEKLİTEPE TÜM TEORİLERİ SARSAN DÜNYA’NIN EN ESKİ TAPINAĞI İlk defa Dünya’da tek olan bir şeye sahibiz ŞANLIURFA – TÜRKİYE Göbeklitepe Dostları Oluşumu.
ANTİK KENT HASANKEYF HAZIRLAYAN KADİR BEĞDE
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
GÖBEKLİTEPE URFA MERKEZİNE 20 DAKİKA 15 SENEDİR KAZILIYOR
Amorium antik kenti.
Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Değerli Dostlar, İznik hep çinileri ile anılır. Ben ise Size İznik’in kapılarını göstermek istiyorum.
POMPEI Cem Yurtsev
DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜZESİ :TÜRKİYE PROJESİ Bakanlığımız- BKG-TURSAB işbirliği Kitap projesi Sergi projesi.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
(Terracotta Army).
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
YAMBOL VE CİVARINDA TATİL TEREZA VE TANYA’NIN TEKLİFİ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Değerli Dostlar, başlık olarak önce “Ankara’nın Denizi” diyecektim, ama yüzlerce farklı cins kuştan bahsetmek isteyince “Kuş Cennetlerimizden Biri – ÇAYIRHAN.
Müze Nedir?.
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ
Medeniyetlerin kesişim noktası
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
Değerli Dostlar, ne demiştik, Tarih budur... “ Hasankeyfe Sadakat ” denince genelde Diclenin üzerindeki yeni köprü ile eski köprüden geriye kalan kalıntıların.
TÜRKİYE’ DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ
Değerli Dostlar, 25. ve 26. Aralık günleri Hıristiyanlık aleminin önemli günleri olması dolayısıyla bu sunumum Noel Baba, Weihnachtsmann veya Santa Claus.
OZAN KAYA 156 3/A ARKADAŞLIK ÖDEVİ.
MARDİN ŞEHRİM.
Değerli Dostlar, bu kez yolum ACARLAR LONGOZU’na uğradı…
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
Değerli Dostlar, Ankaradan Kırşehire kestirmeden giderken Kaman’dan geçiyordum. Anadolunun ortasında “Prens Mikasa Caddesi” ve “Japon Arkeoloji Müzesi”
ALACAHÖYÜK.
SÜMERLER Ve İLERİ TEKNOLOJİLERİ.
SAN JAN KİLİSESİ EFES AZİZ JAN’IN MEZARI ÜSTÜNE BİR TÜRBE YAPILMIŞTI.
Uzayda Kapalı Yüzeyler
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Bu bölgedeki tarihi eserlerden en önemlilerinden biri “Zeugma”dır.Bu tarihi eser Gaziantep ilimizde bulunur.
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DİN
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TARİHE GİRİŞ ERKAN AĞRİKLİ.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
ZAMANDA YOLCULUK YAPMAK İSTER MİSİNİZ?
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
1900 ‘LÜ YILLARDA 5000 ALMAN’IN ÇALIŞTIĞI KÖY-BELEMEDİK TARİHİ 1888 yılında II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
MÜZELER GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜLERDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
ESK İ MISIR SANATI KONU: KRALLAR VAD İ S İ (VALLEY OF THE K İ NGS)
V. Bayrakv v Arma v Ulusal Marş "Inno e Marcia”Inno e Marcia.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
ENFES KOŞUYORUM ORİENTİRİNGİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Benim Dozerim Nerede ? Bu niye oldu ? ne zaman bu hale geldi ? Onlar döndüler ve benim dozerim kayboldu bu ani hadiseyi hiç beklemiyordum.
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
GEZİLECEK YERLERİ CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır.
Batı Karadeniz-2.
MÜZELER GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜLERDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
DÜNYANIN YEDİ HARİKASI Mahir Kılıç 8/a 334. TAÇ MAHAL Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılan Taç Mahal, Hindistan’ın Agra şehrindedir. Şah Cihan’ın.
İslam kültür ve medeniyetinde yönetim anlayışının esasları.
GÖBEKLİTEPE URFA MERKEZİNE 20 DAKİKA 15 SENEDİR KAZILIYOR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk
MEZOPOTAMYA MATEMATİĞİ
Dünyanın En GüzeL YerLeri. Çin Seddi ÇİN SEDDİ  Dünyanın en Büyük Yapısıdır.  M. Ö. 221 ile M. S. 608 yılları arasında yapılmıştır.  Seddin yıkılmış.
Sunum transkripti:

GÖBEKLİTEPE TÜM TEORİLERİ SARSAN DÜNYA’NIN EN ESKİ TAPINAĞI İlk defa Dünya’da tek olan bir şeye sahibiz ŞANLIURFA – TÜRKİYE Göbeklitepe Dostları Oluşumu Gülseren Kurdaş Savaş gulserensavas@gmail.com

GÖBEKLİTEPE – BİLİNENLER BİLİNMEYENLER 1995 - 2015

YILLAR NE DEMEK Yıllarda ne kadar değişiklik olabiliyor? TÜRKİYE CUMHURİYETİ 90 YIL AMPULÜN İCADI 130 YIL ISTANBUL’UN FETHİ 560 YIL İSLAM DİNİNİN DOĞUŞU 1,450 YIL EFES HARABELERİ 2,500 YIL MISIR PİRAMİTLERİ 4,650 YIL STONEHEDGE (İngiltere) 5,000 YIL MALTA TAPINAKLARI 5,600 YIL GÖBEKLİTEPE 11,600 YIL

GÖBEKLİTEPE M.Ö. 9,600 YAŞI: 11,600 MALTA MONOLİTİKLERİ M.Ö. 3,600 YAŞI: 5,600 STONEHEDGE M.Ö 3,000 YAŞI: 5,000

BAŞKA ‘BÜYÜK VE ESKİ’ YAPILAR İLK MISIR PİRAMİTLERİ M.Ö 2,650 YAŞI: 4,650 INKA – MACHI PICHU M.S. 1,450 YAŞI: 550

GÖBEKLİTEPE - ŞANLIURFA KOLONLAR 1,5 - 7 METRE 15 TONLUK TAŞLAR 300 - 400 MT ÖTEDEN TAŞINIYOR (O DÖNEM TEKERLEK YOK !) YAPILARI 1,000 + YIL İÇİNDE YAPMIŞLAR (HEPSİ FARKLI ZAMANLARDA YAPILMIŞ) SONRA KENDİLERİ HEPSİNİ 11,000 YIL ÖNCE TÜMÜYLE GÖMMÜŞLER! BU NEDENLE ÇIKANLAR ÇOK İYİ DURUMDA 4 YUVARLAK VE 2 DİKDÖRTGEN YAPI TOPRAK ALTINDAN ÇIKARILMIŞ DURUMDA

DİKKATLİ BAKIN ! EN İÇ YUVARLAĞA GİRİŞ YOK ! VE İŞTE GÖBEKLİTEPE’DEN 1 TAPINAK 11,600 YAŞINDA DİKKATLİ BAKIN ! EN İÇ YUVARLAĞA GİRİŞ YOK ! SEBEBİ BİLİNMİYOR !

YAPI C

YAPI C - TEPEDEN GÖRÜNÜM

BOYUTLARI ALGILAYABİLMEK İÇİN

GÖBEKLİTEPE ‘DE 20 + YAPI VAR 6 TANESİ AÇILMIŞ DURUMDA

BLOK KAYADAN TABAN VE TEMEL 15-16 TONLUK T ŞEKLİNDEKİ MONOBLOK KOLON 300-400 METREDEN GETİRTİLİP KALDIRILIP TEMELE OTURTULMUŞ 6-7 MT BU KISIMLAR OYULMUŞ ANA KAYA 30 cm 10 – 30 MT

TABANIN ÖNEMİ TABANLAR MONOBLOK KAYADAN VEYA “DÖKME MOZAIK” (TERRAZZO) SONUÇTA TABAN SU GEÇİRMEZ HALDE BU GÖBEKLİTEPE’DE SIVI İÇEREN TÖRENLER YAPILDIĞINI GÖSTERİYOR (KAN ? SU? İÇKİ? BİLİNMİYOR ..)

TAŞLARIN ÇOĞU KABARTMA DESENLİ KAZIMA KOLAY, YÜZEY BİTİNCE KAZINIYOR KABARTMAYI EN BAŞTAN PLANLAMAK LAZIM. YANİ BÜYÜK BLOĞU KAZIDIKÇA RESİMLER OLUŞMALI

GÖRECEĞİNİZ SEMBOL VE RESİMLERİ HAYVAN GİBİ YAŞADIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ İNSANLAR KAYALARDAN OYARAK, KABARTMA ŞEKLİNDE YAPTI ! 11,600 SENE ÖNCE

İNSAN FİGÜRLERİ BAŞ SEMBOLÜ YUKARIDA KOLLAR (arkadan öne geliyor) PARMAKLAR KEMER ÖNÜ ÖRTEN HAYVAN POSTU

BAŞ (T şeklinin bu tarafı yüz, ama yapılmamış) KOLYE VARSAYDIĞINIZ GİBİ T İÇİNDEKİ İNSAN FİGÜRÜ BU DEĞİL DOĞRU ŞEKİL BU >>> ARKAYA DOĞRU UZUN KAFALI BİR İNSAN, YÜZ YAPILMAMIŞ

HAYVANLAR – 11,600 SENE ÖNCE

BULGULAR (FACTS) O TARİHTEKİ EN YAKIN YERLEŞİMLER ( ÖRNEĞİN NEVALİ ÇÖRİ) 35 KM ÖTEDE AMA NEVALİ ÇÖRİ NÜFUSU 16 TON TAŞIMAK İÇİN YETERSİZ, BAŞKALARI DA OLMALI GÖBEKLİTEPE’DE BU BOYUTTA BİR KAYA İŞÇİLİĞİ İÇİN GEREKLİ SAĞLAM EL ALETLERİ BULUNMADI (TAŞ BALTA) SADECE “KULLAN – AT” TİPLİ BASİT TAŞ ALETLER VAR BOL MİKTARDA YENMİŞ HAYVAN KEMİĞİ VAR HENÜZ HİÇ GÖMÜLMÜŞ İNSAN BULUNMADI (MEZAR OLAMAZ) YAPILARDA KAPI YOK (EV OLAMAZ)

BULGULARLA SENARYO BİR ÇOK SORU İŞARETİ AYRI YERLERDEKİ İNSAN GRUPLARI (nerede yaşıyorlar?) BİRBİRLERİYLE HABERLEŞMİŞ (nasıl?) AYNI ZAMANDA KALKIP HEP BERABER GELMİŞLER YANLARINDA DA YEMEKLERİNİ VE ASIL DEĞERLİ EL ALETLERİNİ (sert kaya olanları) GETİRMİŞLER BİR SÜRE ORADA YAŞAYIP TAPINAĞI YAPMIŞLAR İŞÇİLER EL ALETLERİNİ DE ALIP EVLERİNE DÖNMÜŞLER ARADA UĞRAMIŞLAR (mı? ne yapmışlar? ne zamanlarda?) ORADA KİMLER KALMIŞ? (rahipler? kim onları beslemiş?) 1000 + SENE SONRA YAPMAZ OLMUŞLAR (neden?) VE HEPSİNİ GÖMMÜŞLER (kim? neden?) BİR ÇOK SORU İŞARETİ

BİR ÇOK SORU İŞARETİNE RAĞMEN ŞU ANDA BİLE VAR OLAN İNANÇ VE TEORİLERİ SARSIYOR TEVRAT’A GÖRE : “TANRI İNSANI 6,500 YIL ÖNCE YARATTI”.. İNCİL TEVRATI TEKRARLAR ! GÖBEKLİTEPE 12,000 YAŞINDA OLDUĞUNA GÖRE İNCİL VE TEVRAT YALAN MI? GÖBEKLİTEPE’YE KADAR ARKEOLOJİ TEORİSİ: AVCI TOPLUM => YERLEŞİK TOPLUM => İNANÇLAR GÖBEKLİTEPE AVCI İNSANLARIN ESERİ OLAN DEV BİR TAPINAK ! YENİ TEORİ: AVCI TOPLUM + İNANÇLAR => YERLEŞİK TOPLUM BİLİMİN TANIMLADIĞI MEDENİYET BAŞLANGICINI 2 MİSLİ ESKİYE ALIYOR ÇOK ESKİDEN ORGANİZE TOPLUM OLDUĞUNU GÖSTERİYOR - İŞÇİ SINIFI (TAPINAĞI YAPANLAR, YİYECEK SAĞLAYANLAR ) - ÜST SEVİYE (TAPINAK SORUMLULARI)

BULAN VE YILLARCA KAZAN KİŞİ ALMAN GÖBEKLİTEPE BULAN VE YILLARCA KAZAN KİŞİ ALMAN PROF. KLAUS SCHMIDT

NE OLACAK? KAZI BAŞKANI UNESKO KÜLTÜR MİRASI ALAN PLANI KORUMA

KAPATILMASI

GEÇİCİ KORUMA

ŞANLIURFA MÜZESİ

GİDİP GÖRÜN 2 gün bile yeterli 1.gün: Gaziantep’e uçun, Zeugma müzesi’ni görün, yolda Halfeti’de yemek yiyip, tekne turu yapın, Şanlıurfa’ya gelip akşamüstü ve gece şehri gezin (çarşılar ve balıklıgöl civarı) 2.gün: Heleplibahçe mozaikleri, Müze, Göbeklitepe, geri ucuş Daha uzun kalırsanız görecek çok yer var. Hem şehir içinde (Kale, cami olmuş eski kiliseler, dini yerler, Yorgancı sokağı bölgesi, eski konaklar..), hem şehir dışında (Harran, Şuayb, Soğmatar …) tiyi gezin, Akşam Şanlıurfa’da gece şehri akşam Antep’ten dönüş (yeni Zeugma Müzesi de mutlaka görülmeli, cidden süper, nadir de olsa kültür durumumuzla gurur duyarsınız)

DÜNYA’DA BENZERİ YOK! GÖBEKLİTEPE’Yİ TANIYALIM, TANITALIM, YAPILANLANLARIN BİR DÜNYA MİRASINA LAYIK OLMASI İÇİN DENETLEYELİM, YAPILANLARI DESTEKLEYELİM, EKSİKLERİNİ TAMAMLAYALIM.. DÜNYA’DA BENZERİ YOK!