Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk"— Sunum transkripti:

1 Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk
İletişim Tarihi Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk

2 Antropoloji nedir? Kanıtlardan ve kalıntılardan yola çıkarak, insanın bedensel evriminin yanı sıra, tarih öncesi döneme ilişkin olarak insanın ve toplumun kültürel gelişimini de inceleyen bilim dalıdır. Antropoloji insanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde ele alır. İnsanlığın başlangıcından beri çeşitli koşullara nasıl uyum sağladığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların nasıl dönüştüğünü görmeye ve göstermeye çalışır.

3 İnsanın evrimi 14 milyar yıl önce samanyolu galaksisi (Güneş sisteminin bulunduğu galaksi) oluştu. Bir süper nova patlamasının kalıntılarından 4.5 milyar yıl önce güneş sistemi oluştu. 3.8 milyar yıl önce basit hücreler oluştu. 2 milyar yıl önce karmaşık hücreler oluştu. 1 milyar yıl önce ilk çok hücreli yaşam gözüktü. 600 milyon yıl önce basit hayvanlar oluştu. 200 milyon yıl önce memeliler oluştu. 200 bin yıl önce modern insan oluştu. Bulunan en eski insan fosili 130 bin yıl öncesine aittir ve Afrika’da bulunmuştur.

4 İlk insan topluluklarında iletişim
İlk atalarımız da bütün canlı toplulukları gibi, birbiriyle etkileşim içindeydiler. 200 bin yıl önce, mutlaka mimikler ve jestlerle ve belki de evrilmekte / gelişmekte olan bir konuşma dili sistemi aracılığıyla iletişim kuruyorlardı.

5 Ekstrasomatik bellek İnsanlık tarihindeki en büyük sıçrama, bilgiyi bedenin dışında depolayabilen, ekstrasomatik bellek diye tanımlanan araçların üretilmesiyle başlamıştır. Ekstrasomatik bellek: Bilgiyi, insanın belleğinin dışında depolayan ve kodlama sistemi aracılıyla, yeniden ve bozulmadan tekrar anlaşılmasını sağlayan sistem.

6 Paleolitik dönem (Taş çağı)
İletişim tarihi açısından asıl önemli olan, bireyler arasındaki iletişim becerilerinin gelişmesi kadar, iletişim araçlarındaki gelişmedir. İnsanlık tarihindeki en büyük sıçrama, bilgiyi bedenin dışında depolayabilen, ekstrasomatik bellek diye tanımlanan araçların üretilmesiyle başlamıştır.

7 İlk iletişim aracı neydi?

8 Avrupa’daki izler Avrupa’da yaşayan Neanderthal ırkı da M.Ö ’li yıllara tarihlenen buzçağı boyunca simgesel nesneler üretmiştir.

9 Avrupa’daki izler Avrupa’da buz çağında ilk insanlar tarafından üretilmiş simgesel nesneler kültürleşmenin varlığına işaret eder. Tata Plakası (Macaristan, M.Ö Vogelherd Atı, Almanya M.Ö

10 Avrupa’daki izler Cro –Magnon tanımı Avrupa’daki ilk insan topluluklarını ifade eder. Cro-Magnon deyimi, bir bakıma yerleştikleri, yaşadıkları yerleri de ifade edecek biçimde «mağara insanı» olarak da çevrilebilir. Neanderthallerin ardılı olan Cro-Magnonlar daha karmaşık bir simgesel kültür ve örgütlenme düzeyine ulaşmıştır.

11 Lascaux mağarası - Fransa

12 Blanchard, Fransa, M.Ö

13 Hayvan imgelerinin ritüellerde, avdan önce başarı için simgesel bir öldürme ayininde büyü olarak kullandığına inanılıyor.

14 Geyik boynuzu ok düzleyicisi,
Montgaudier, Fransa, M.Ö

15 Buz çağının dişi imgeleri
Lespuque Venüsü, M.Ö

16 Willendorf Venüsü - M.Ö. 25 .000 Viyana Doğa Tarihi Müzesi

17 Paleolitik dönemin imgeleri her yerdedir
Paleolitik dönemin imgeleri sadece Avrupa’da değil, dünyanın farklı bölgelerinde benzer özellikler gösterir. Oyulmuş kemikler ve mağara duvarlarına çizilmiş resimler Avrupa’da olduğu gibi Orta Doğu’da ya da Afrika’da bilinen en eski simge örnekleri olarak önem taşır.


"Birinci Hafta Antropolojinin rehberliğinde tarih öncesine yolculuk" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları