BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Advertisements

EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı TBD 21. Türkiye Bilişim Kurultayı, 6 Ekim 2004, Ankara Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.
WEB TABANLI ÖĞRETİM.
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
BİLGİ TOPLUMUNDA YAŞAM BOYU ÖĞRENMENİN ANAHTARI: BİLGİ OKURYAZARLIĞI
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Similasyon (Benzetim)Tekniği
Kaynak Gösterme Teknikleri
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Üst Düzey Düşünme Becerilerine Odaklanma
Bilgi Okuryazarlığı Programlarının Önemi ve Planlanması
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Problem Çözme Becerileri
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
EGIT 450 Öğrenci Merkezli Eğitim
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Yasemin K. Usluel Aysun Umay Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bakü İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Derslerinde BİT Kullanım Koşulları.
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Bilgisayar Destekli Eğitim
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
İçerik EndNote Hakkında… EndNote Kurulumu
İnternete Dayalı Eğitimde Oluşturmacı Yaklaşım Deneyimi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul Öğr. Gör. M. Emin Mutlu Öğr. Gör. M. Canan Öztürk.
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgi Yönetiminde Kullanıcı Faktörü
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ.
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
21. YY BECERİLERİ.
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
Sunum transkripti:

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI Nevzat Özel Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@ankara.edu.tr Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr Bilgi Eksenli Kuram ve Uygulamalar: Sorgulayıcı ve Çözümleyici Yaklaşımlar Sempozyumu, 31 Mayıs - 02 Haziran 2012, Nevşehir.

Taslak Bilgi çağı temel becerileri Yaşam boyu öğrenme Bilgi okuryazarlığı Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programları Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Tasarım Platformları Uygulama

BİLGİ ÇAĞI TEMEL BECERİLERİ Doğru ve yeterli bilginin karar vermeye temel oluşturduğunu bilme, Bilgi gereksinimlerini fark etme, Bilgi gereksinimlerine dayalı olarak sorular oluşturma, Olası bilgi kaynaklarını saptama, Başarılı araştırma stratejileri geliştirme, Bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanarak bilgi kaynaklarına erişme, Bilgiyi değerlendirme, Uygulamaya geçirmek için bilgiyi düzenleme, Yeni bilgiyi mevcut bilgiyle bütünleştirme, Bilgiyi, eleştirel düşünme ve sorunları çözmede kullanma. (Doyle, 1994, s.3)

YAŞAM BOYU ÖĞRENME Yaşam boyu öğrenme “iyi bir alışkanlık” Günümüzde eğitimin en önemli hedefi: bağımsız bir şekilde yaşam boyu öğrenebilen bireyler yetiştirmek Bu hedefe erişmek için vazgeçilmez olan araç: bilgi okuryazarlığı Bilgi okuryazarlığı “öğrenilebilen bir dizi beceri” Akkoyunlu, 2008

BİLGİ OKURYAZARLIĞI bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma becerisidir. (AASL & AECT, 1998) bilgi problemlerini çözme becerisidir. (ALA, 2000) bilgi gereksinimini tanımlama, gereksinim duyulan bilgiyi bulma, değerlendirme, etkin şekilde kullanma ve iletme becerisidir. (Kurbanoğlu, 2006)

BİLGİ OKURYAZARLIĞI Bob Berkowitz ve Mike Eisenberg - 1990 Big 6- Büyük Altılı (Bilişsel Altılı) Ortaya çıkan sorunun nasıl çözümlenmesi gerektiği konusunda yol gösteren ve stratejileri ortaya koyan model. Bilgi gereksiniminin (problem) tanımlanması Bilgi arama Bilgiyi bulma Bilgiyi kullanma Sentez yapma Değerlendirme (Eisenberg ve Berkowitz, 1992; Eisenberg ve Berkowitz, 1996)

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMLARI TASARIMI Program değişik disiplinleri desteklemelidir. Program yüz-yüze eğitim, uzaktan eğitim, web-tabanlı eğitim, video konferans vb. tüm dağıtım modüllerini desteklemelidir. Program farklı eğitim-öğretim tarzlarının farkında olmalı ve uygun seçenekler sunmalıdır. Program değişik şartlar ve çevrede uygulanabilir olmalıdır. Kütüphaneci ve akademisyenlerin ortaklığı teşvik edilmeli ve rolleri belirlenmelidir. Kütüphaneler programın geliştirilmesi, yürütülmesi ve değerlendirilmesi aşamalarını izlemelidirler.

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMLARI TASARIMI Bilgi kaynakları (kitaplar, dergiler, ansiklopediler, CD- ROM, veri tabanları, internet) Erişim araçları (kataloglar, indeksler, bibliyografyalar veritabanları, arama motorları) Arama stratejileri (Boole, anahtar sözcük, veri tabanı vb. kaynak seçme) Bilgi merkezleri (Dijital kütüphaneler, üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri vb. kütüphanelerin türleri, özellikleri, düzenleri, hizmetleri) Bilginin düzenlenmesi (sınıflama, indeksleme)

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMLARI TASARIMI Bilgi kaynaklarının değerlendirilmesi Bilginin kullanımı (ayıklama, sınıflama, karşılaştırma) Bilginin değerlendirilmesi (analiz, sentez, sonuca ulaşma) Bilginin iletilmesi (sözlü, yazılı, web ortamında) Kaynak gösterme (kaynakça hazırlama, gönderme, alıntı) Telif hakları, entelektüel mülkiyet (Williams ve Coles, 2003; Ercegovac ve Yamasaki, 2003; Kurbanoğlu, 2006)

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI- PLATFORMLAR Gelişen teknoloji olanakları Tek formatta bilgi aktarımının yetersizliği Web tabanlı eğitim ortamı ve etkileşim ortamı gereksinimi Yeni web kaynaklarıyla entegrasyon Bu ortamın yönetimi/denetimi

ÇÖZÜM: EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMLERİ

BÜTÜNLEŞTİRME-SANAL TURLAR

Bütünleştirme – Sanal Sınıflar

Uygulama Grupların oluşturulması (4-5 kişilik) Konu: Bilgi Okuryazarlığı Eğitim Programı Tasarlama Yöntem: Beyin Fırtınası Süre: 10’ Grup temsilcileri

BEYİN FIRTINASI Eleştiri Yasaktır! Atış Serbesttir! Hep Daha Fazlası! Sentez ve İyileştirme!

BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI Nevzat Özel Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@ankara.edu.tr Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr Bilgi Eksenli Kuram ve Uygulamalar: Sorgulayıcı ve Çözümleyici Yaklaşımlar Sempozyumu, 31 Mayıs - 02 Haziran 2012, Nevşehir.