Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL"— Sunum transkripti:

1 Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL

2 Bilgi Okuryazarlığı Modelleri
Belirtilen tüm standartların ortaya çıkmasında ve şekil almasında bilgi okuryazarlığı modelleri oldukça önem taşımaktadır. Bilgi okuryazarlığı modelleri, bilgi sorunlarının çözülmesinde izlenecek aşamaları sistematik olarak ele almakta ve açıklamaktadır. Kuhlthau Modeli, Big6 Modeli, Irwing Modeli ve Yedi Sütun Modeli literatürde ele alınan ve en çok bilenen bilgi okuryazarlığı modelleri arasında yer almaktadır.

3 Big6 Modeli, bilgi sorunlarını çözmeye yönelik olarak bilgi sorunlarının ve gereksinimlerinin belirlenmesi, bilgi arama stratejilerinin belirlenmesi, bilgi kaynaklarına ve bilgiye erişilmesi, elde edilen bilginin kullanılması, diğer bireylere iletilmesi, ürün ve sürecin değerlendirilerek gereksinimin karşılanıp karşılanmadığına karar verilmesi aşamalarını kapsamaktadır.

4 Big6 Modeli

5 Irwing’in yaşam boyu öğrenimi hedefleyen ve bireylerin bilgi ve beceri sahibi olması için geliştirdiği bilgi okuryazarlığı modelidir. Kulthau, bireylerin sorunlarını çözerken izledikleri adımları ortaya çıkarmak için bir bilgi arama modeli geliştirmiştir.

6 SCONUL SCONUL tarafından hazırlanan Yedi Sütun Modeli güncellenmiş ve belirtilen tüm bilgi sorunlarını çözme aşamalarında dijital araçların ve teknolojilerin kullanılması önem kazanmıştır.

7 Bilgi Okuryazarlığı İçin Temel Beceriler
Eleştirel Düşünme Yaratıcı Düşünme Problem Çözme Üst Düzey Düşünme Etkili İletişim Kurma Yönetim


"Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları