Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

Nüfus Sayımında Neler Tespit Edilir, Sayım Neden Yapılır?
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Kazanım 1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur.
Çark-ı Sosyal Oyunu.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TÜRKİYE’DE İŞGÜCÜ PİYASASININ YAPISAL ÖZELLİKLERİ
TEMEL KAVRAMLAR. TEMEL KAVRAMLAR NÜFUS PİRAMİDİ Nüfus Piramitleri herhangi bir yerin nüfus özelliklerini (nüfusun yaş ve cinsiyet yapısını) göstermede.
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
GÖÇLER 1.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
NÜFUS POLİTİKALARI.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
9. TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUS HAREKETLERİ
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
NÜFUS VE YERLEŞME.
ARAZİ TOPLULASTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİN
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
NÜFUSUN ÖZELLİKLERİ ÜLKEMİZDE NÜFUS SAYIMLARI NİÇİN YAPILIR? Her şeyden önce nüfus bir ülke için önemli bir göç aynı zamanda kaynaktır.Bu kaynak doğru.
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
DEMOGRAFI.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
Sunum transkripti:

Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ

*1950 yılından sonra kent nüfusunda belirgin bir artış yaşanmıştır. Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ *Cumhuriyetin ilan edildiği ilk yıllarda nüfusumuzun çoğu kırsal kesimde yaşamaktaydı. *1950 yılından sonra kent nüfusunda belirgin bir artış yaşanmıştır. *1985 yılında ilk kez kent nüfusu, kır nüfusunu geçmiştir. *2010 yılında kent nüfus oranı % 76, kır nüfus oranı %24 tür.

Bu durumun temel sebebi kırsal bölgelerden kentlere yapılan göçlerdir. Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ 1927 ile 2010 yılı sonuçlarına göre kır nüfus oranının azalıp kent nüfus oranının artmasının sebepleri neler olabilir? Bu durumun temel sebebi kırsal bölgelerden kentlere yapılan göçlerdir. Bu göçlerin nedenleri ise; Hızlı nüfus artışı Miras yoluyla tarım topraklarının parçalanması Tarımda makineleşme nedeniyle işsizliğin oluşması Tarımsal üretimdeki verim düşüklüğü Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden yararlanma isteği

Yukarıda verilen Ankara’nın Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Yukarıda verilen Ankara’nın farklı yıllara ait fotoğraflarını incelediğinizde, şehirleşmeyle birlikte hangi değişikliklerini olduğunu söyleyebilirsiniz? Nüfus ve buna bağlı olarak konut sayısı artmıştır. Çok katlı konutlar yapılmıştır. Ulaşım ve trafik yoğunlaşmıştır.

Şehirleşmeye bağlı olarak; Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Şehirleşmeye bağlı olarak; Hizmet sektöründe çalışanların oranı artmış, Eğitim düzeyi yükselmiş, Kültürel çeşitlilik artmış, Kadınları iş hayatına katılımları artmış, Doğum oranları azalmıştır.

Türkiye’de Şehir Nüfusunun Cinsiyet Durumu Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Türkiye’de Şehir Nüfusunun Cinsiyet Durumu Kentlerde erkek nüfusunun kadın nüfusundan fazla olmasının nedenleri nelerdir? İş imkanlarından dolayı göç alan şehirlerde erkek nüfus oranı yüksek iken, göç veren köylerde ise kadın nüfus oranı daha yüksektir.

ve İzmit çevresinde kent nüfusu oranının daha yüksek olduğu görülür. Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Şehirleşme ülkemizin her yerinde aynı hızda gerçekleşmemiştir. Bölgelere göre kent nüfusunun dağılışı değerlendirildiğinde, sanayinin yoğun olduğu İstanbul ve İzmit çevresinde kent nüfusu oranının daha yüksek olduğu görülür.

Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ Neler Öğrendik ? Türkiye’de kır ve kent nüfus oranlarının geçmişten günümüze nasıl değişim gösterdiğini, Şehirleşmeyle birlikte hangi değişikliklerin meydana geldiğini, Kentlerde erkek nüfus oranının kadın nüfus oranına göre neden daha yüksek olduğunu Şehirleşme hızının ülkemizin her yerinde aynı olmadığını öğrendik.