Program Geliştimede İçerik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Kavramlar: Öğrenme İlkeleri
Advertisements

Genel Öğretim İlkeleri
MERHABA.
Öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler
Öğretim Etkinlikleri Modeli
Eğitim Öğretimde Planlama
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
Program Geliştirme Süreci PLANLAMA UYGULAMA DEĞERLENDİRME
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
A.K.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü
Özel Öğretim Yöntemleri
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Program geliştirmede içerik seçimi ve düzenlenmesi
PROGRAM TASARIMI
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
Öğretim Durumlarını Planlama
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: SIRALAMA
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Eğitimde Program Geliştirme İçerik
Doç. Dr. Arif ALTUN Arş. Gör. Meryem YILMAZ-SOYLU
MERHABA.
TESTLER. 2 Değerlendirme  Öğretim sürecindeki değerlendirme basamağı etkili öğretim için vazgeçilmezdir.  Değerlendirme; Konunun ne düzeyde anlaşıldığını.
Fen ve Teknoloji Derslerinde Öğretimin Planlanması
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Edgar Dale’in Yaşantı Konisi
PROGRAM TASARISININ TEMEL ELEMANLARI: İÇERİK
MERHABA.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
PROGRAM TASARISI HAZIRLAMA VE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ - YAZIMI
İlkokuma Yazma Öğretiminin İlkeleri
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Öğrenme Öğretme Süreci
PROGRAM TASARIM YAKLAŞIMLARI
Eğitimde Program Geliştirme
ÜNİTE 9: DUYUŞSAL VE PSİKOMOTOR HEDEFLER
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
ÖĞRETİM İLKELERİ ÖZCAN PALAVAN.
 GİRİŞ Hayat bilgisi, adı gibi yaşamın bilgisidir; okul öncesi eğitimden yararlanamamış öğrencilerin ilkokulda karşılaştıkları ilk derstir.
Davranış yazımında dikkat edilecek bazı hususlar
SINIF YÖNETİMİ.
Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi
EĞİTİMDE PROGRAM HAZIRLAMA
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yapılandırmacı kuramın özelliklerini tanıyabilme, Hayat bilgisi dersinde öğretme-öğrenme sürecinin özelliklerini kavrayabilme, Yapılandırmacı kuramın.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
GİRİŞ Hayat Bilgisi Öğretim Programı yoluyla çocuklar, kendilerini tanıyarak değişen toplum yaşamına hazırlanmaktadır. Bu bölümde, Millî Eğitim.
Probleme Dayalı Öğrenme
GİRİŞ Hayat Bilgisi Öğretim Programı’nın amaç ve kazanımlarına ulaşabilmesi için öğretme-öğrenme süreçlerinin düzenlenmesine büyük bir önem verilmeli,
Betimsel içerik Normatif içerik
Bütünleştirilmiş program BSÖ için alternatif bir program Dr. Ramazan Sağ.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Programlı Öğretim.
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
Anlatım yöntemi kullanan öğretmen;  Dersine iyi hazırlanır.  Düzenli bir öğrenim planı hazırlar.  Bu planında sunu sürelerini sınırlar.  Konuyu öğrencilere.
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM İLKELERİ Doç. Dr. Berna Aslan
Öğretimin Planlanması
İçerİk Belİrtke Tablosu Ünİte Analİzİ
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
İÇERİK DÜZENLEME -Bilgi türleri- Fiziksel bilgi
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Öğretim Etkinliklerini Planlama
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Sunum transkripti:

Program Geliştimede İçerik Uz. Deniz Özcan

EĞİTİM PROGRAMLARININ İÇERİK BOYUTU Programın içerik boyutunda belirlenen amaçlara ulaşmak için “ne öğretelim?” sorusuna yanıt aranmaktadır. İçeriğin düzenlenmesinde temel ilkeler arasında; somuttan soyuta, kolaydan zora, bütünden parçaya ya da parçadan bütüne, günümüzden geçmişe, olaylardan genellemelere, yakın çevreden uzağa doğru yapılan bir sıralama vardır. Bu ilkelere her ders için geçerli olabilir.

Ayrıca içerik, çağdaş ve bilimsel bilgiye ters düşmemelidir. Her şeyden önemlisi ise içeriğin hedeflerle tutarlı ve öğrenciler için anlamlı olmasıdır. Ayrıca içerikte yer alacak bilgilerin dayanıklı ve güvenilir olması da önemlidir.

1. Hedef davranışlarla tutarlı olmalı Seçilen içerik; 1. Hedef davranışlarla tutarlı olmalı 2. Öğrenci için anlamlı olmalıdır. 3. Öğrencilerin gelişim düzeyine uygun olmalı. 4. Güncel olmalı. 5. Bilimsel açıdan doğru olmalı. 6.Öğrencilerin ön bilgilerine ve geçmiş yaşantılarına uygun olmalı.

7. Uygulanabilir olmalı. 8. Kendi içinde tutarlı olmalı. 9. Kullanılabilir ve yararlı olmalı. 10. Ekonomik olmalı. 11.Öğrenilebilir ve gerçek yaşamla ilişkili olmalı. 12. Anlamlı olmalı. 13. Sistematik olmalı. 14. Öğrenciyi düşünmeye yöneltmeli.

İçerik düzenlenirken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar; Somuttan soyuta, Basitten karmaşığa, Kolaydan zora, Yakından uzağa olarak sıralanabilir. İçerik aşamalı ve biri birinin ön koşulu olacak şekilde sıralanmalı.

İÇERİK DÜZENLEME YAKLAŞIMLARI Doğrusal Programlama Yaklaşmı Ardışık, sıralı, ilişkili, birbirini izleyen, zorunlu ya da ön koşul öğrenmelerin ağırlıklı olduğu konuların düzenlenmesinde kullanılır.

Örnek: Matematik dersinde toplama öğretilmeden çarpma işlemine geçilmez. Toplama çarpmanın ön koşuludur.

2. Sarmal Programlama Yaklaşımı Spiral bir şekilde ilerleyen içerik düzenleme anlayışıdır. Konular ön koşul öğenmelerden başlayıp adım Adım üzerine koyarak, yeri geldikçe tekrarlar ve ilişkilendirmeler üzerinden genişleyerek ilerlemektedir.

Örnek: tarih dersinde Osmanlı Tarihi konusunu birçok öğretim yılında tekrar tekrar gördük. Her sene konular genişledi ve tekrar edildi. Eğer tekrarlar yapılarak konular ilişkilendirilmeseydi, bütünleştirilmeseydi tarih bilgilerimiz hep taze kalmazdı.

3. Modüler Programlama yaklaşımı

Modüllerin birbirleriyle ilişkili olması beklenmez Modüllerin birbirleriyle ilişkili olması beklenmez. Önemli olan modüllerin anlamlı bir bütün oluşturmasıdır. Konuların hangi sırayla öğretileceği açısından esnektir. Öğretim sonunda alınacak sonuçlar bellidir. Her modül kendi içinde doğrusal, sarmal gibi yaklaşımlarla düzenlenebilir. Meslek ve beceri eğitimi gerektiren derslerde kullanılır.

Örnek: beden eğitimi dersi atletizm, voleybol, futbol ve hentbol gibi ünitelere ayrılır ve her biri kendi içinde anlamlı bir bütündür. Atlatizm, futbolun ya da hentbolun bir ön koşulu değildir.

4. Piramitsel Programlama Yaklaşımı: İlk yıllarda geniş tabanlı konuların yer aldığı ileriki yıllarda konuların gittikçe daraldığı ve uzmanlaşmanın olduğu bir yaklaşımdır. Program esnek değildir. Öğrencinin programın sonunda durumu bellidir. Alanın uzmanı olur.

5. Çekirdek Programlama Yaklaşımı İlk önce ortak öğrenilecek konular verilir. Sonra öğrencilere seçenekler sunularak ilgi duyduğu alanlarda ders almaları sağlanır.

6. Konu Ağı-Proje Merkezli Program Yaklaşımı: Öğrencilere konuların ağı bir harita gibi çıkarılır. Belirli zamanlarda nerelerde olmaları gerektiği söylenir. Konular küçük projeler olarak da belirlenebilir. Konuların içeriğine öğrenciler grup ya da bireysel olarak kendileri karar verir.

7. Sorgulama Merkezli Programlama Yaklaşımı İçerik öğrencilerin sorularına göre düzenlenir. Öğrencilerin soruları ve gereksinimleri ön planda tutulur.

8. Disiplinlerarası Programlama Yaklaşımı: Merkeze alınan bir derste işlenen konu diğer derslerde de benzer olarak veya aynısı işlenir. Dersler arasında ilişki kurulur. Örnek: mihver ders olan Hayat Bilgisi dersinde 23 Nisan Bayramı işlendiğinde diğer derslerde de aynı konu işlenir.

TEŞEKKÜRLER