UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği
Advertisements

EĞİTİM DENETİMİ VE SORUNLARI
Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME GRUBU 1 ARALIK 2007, İSTANBUL
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
SPOR BİLİMLERİ DERNEĞİ
Türk Cerrahi Yeterlik Kurulu 2000 Genel cerrahi eğitiminin Ulusal cerrahi yeterliği Kurumları standartlarını belirlemek belgelendirmek eşyetkilendirmek.
TTB-UDEK STE/SMG ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI. Tıp Uzmanlık Dernekleri ve STE  İlgili uzmanlık alanında çalışan hekimlerin bilgi, beceri, mesleki yetenekleri.
TTB-UDEK TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU DERNEKLERİN WEB SİTELERİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER Dilek ASLAN 30 Kasım 2007, İstanbul.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
TTB- UDEK Asistan ve Genç Uzman Hekimler (AGUH) Genel Kurulu Yer: İstanbul Tarih: 10 Aralık 2010 Saat:10:00- 17:00 Kolaylaştırıcılar: Berivan TUNCA, Emre.
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
Maltepe Magder Başkanı Dr. Osman AYDIN
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
ISTE Standartları Uluslararası Eğitim Teknolojileri (Derneği) Birliği (The International Society for Technology in Education-ISTE) Teknolojinin eğitimde.
ADLİ TIP ANABİLİM DALI’na
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
4 ARALIK 2009 İZMİR TTB-UDEK TSG Çalışma Grubu Raporu KISA DEĞERLENDİRME RAPORU Grup Adına Sunum: Türk Toraks Derneği.
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
DENETİMDE ZAMAN EYLEM PLANI
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
SAĞLIK HİZMETİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK UZMANLIK EĞİTİMİ gazanfer aksakoğlu.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
TEST – 1.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
TTB-UDEK STE-SMG Çalışma Grubu Toplantısı TTB-UDEK Çalışma Grupları Genel Kurulu 04 Aralık 2009, İzmir.
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI Kasım 2010, Ankara
UZMANLIK EĞİTİMİ’nde ASİSTAN GÖRÜŞLERİ Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı 26 Ekim 2013 Adana.
UYEK 5. Dönem Yönetim Kurulu Faaliyet Sunumu.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
İTF Eğitiminde Mevcut Durum Tespiti WFME-UTEAK-TTB Tıp Fakültelerinin Misyon ve Hedefler Temel Alanı Ölçütleri ile İlgili Değerlendirmeleri Misyon.
Eğitim Üst Kurulu Toplantısı
TTB-UDEK DÖNEMİ ÇALIŞMALARI ÖZET SUNUM TTB-UDEK Olağan (Seçimsiz) Genel Kurul Toplantısı 8 Aralık 2012, Ankara Saat: TTB Merkez Konsey.
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI 9 Ekim 2010, Ankara
TTB-UDEK Sürekli Tıp Eğitimi Çalışma Grubu Raporu 1. Aralık
Bilgisayar Destekli Eğitim
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
NASIL BİR ODTÜ ? 7 Mayıs NASIL BİR ODTÜ ?  Öncü ve farklılık yaratan bir ODTÜ  Demokratik ve laik cumhuriyetin değerlerini koruyan ve savunan.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 4 Ocak 2013 Tarihindeki Fakülte Kurulu’nda kabul edilen ilkeler ve çalışmalar.
ATUB TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI. TTB UDEK ÜYESİ DERNEKLER ATUB TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI ATUB temsilcileri 3. toplantılarını gerçekleştirdi. 24 meslektaşımız.
TTB-UDEK Müfredat Komisyonları Temsilciler Toplantısı Dr. İskender SAYEK Ankara
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
TTB-UDEK “İnsangücü Planlaması” Çalışma Grubu Raporu XII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı 1-3 Aralık 2006 / İzmir.
Uzmanlık derneklerinin amaçları ve uzmanlık alanının temsiliyeti Prof. Dr. Mustafa Ünlü TTB-UDEK Yürütme Kurulu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
/ 181 Zekeriya Aktürk, Prof. Dr. Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD , İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Asistan ve Öğretim Üyesi.
MİSYON Histoloji ve Embriyoloji alanında mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası düzeyinde eğitim ve öğretim kapsamında bilimsel düzeyde eğitim vermek, Araştırma.
Sunum transkripti:

UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr. Dilek Aslan 26 Aralık 2009, Ankara

Tıp eğitimi (mezuniyet öncesi-sonrası); Yaşam boyu eğitim/öğrenme Sürekli öğrenme (STE/SMG)

Tıp eğitiminin birincil amacı; Toplum sağlığını koruyan ve geliştiren* hekimler yetiştirmektir .. *UZUN VE NİTELİKLİ YAŞAM (Yaşama yıllar katmak, yıllara yaşam katmak) (DTF 1988)

TIP EĞİTİMİ----SAĞLIK “SAĞLIK BİR İNSAN HAKKI1” 1 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi

SAĞLIĞIN BELİRLEYİCİLERİ DE DİKKATE ALINMALIDIR. 1 --EĞİTİM SİSTEMLERİ BU YAKLAŞIMI ÖNCELEMELİDİR. --BU YAKLAŞIM TIP EĞİTİMİNİN MODELLERİNİN ÜLKELERE VE TOPLUMLARA GÖRE FARKLILIKLARININ ALTINDA YATAN EN ÖNEMLİ GEREKÇELERDEN BİRİSİDİR 1 Social Determinants of Health as a Driving Force Towards Health Equity. http://www.wma.net/e/publications/pdf/wmj21.pdf.

Sağlığın başlıca belirleyicileri Ekonomik koşullar Sağlık hizmetlerine ulaşabilirlik (eşit/eşit olmayan erişim) Küreselleşme Sosyal yapı Kişisel bazı özellikler (öğrenim/eğitim durumu, medeni durum, çalışma durumu, kronik hastalık varlığı, ilaç kullanma durumu, vb) Toplumsal cinsiyet rolleri Kültür Coğrafya, iklim özellikleri Günlük yaşam aktiviteleri Bireysel sağlık algısı Karar verme sürecine katılım … Social Determinants of Health as a Driving Force Towards Health Equity. http://www.wma.net/e/publications/pdf/wmj21.pdf.

TOPLUM TIP FAKÜLTESİ/TIP EĞİTİMİ UZMANLIK EĞİTİMİ UZMANLIK SONRASI EĞİTİM

TOPLUM TIP FAKÜLTESİ/TIP EĞİTİMİ UZMANLIK EĞİTİMİ UZMANLIK SONRASI EĞİTİM

SAĞLIK SİSTEMLERİ /UYGULAMALARI TIP ALANINDAKİ EĞİTİM SÜRECİNİ YAKINDAN ETKİLEMEKTEDİR !

Tıp eğitimi küreselleşme sürecinde; -zorlanmaktadır -çıkmazlar yaşamaktadır Towards a Medical Education Relevant to All: The Case for Global Health in Medical Education. http://www.cfms.org/pictures/file/Global%20Health/The%20Case%20for%20Global%20Health%20in%20Medical%20Education-%20AFMC.pdf.

TTB-UDEK’in amaçlarından birisi… Uzmanlık dernekleri aracılığı ile tıpta uzmanlık eğitiminin çağdaş bir düzeye eriştirilmesi için ; -standartların oluşturulması -denetlenmesi - değerlendirilmesi -korunması … Tükel R. 15 Yılın ardından.. TTB-UDEK:1994-2009. TTB-UDEK Bülteni 2009; 4: 3-15.

UZMANLIK EĞİTİMİ Amacı; insan sağlığını önceleyen, nitelikli sağlık hizmeti vermek üzere gerekli bilimsel bilgi, beceri ve etik değerlere uygun tutumla donatılmış uzman hekim yetiştirmektedir…

UZMANLIK EĞİTİMİ Amacı; insan sağlığını önceleyen, nitelikli sağlık hizmeti vermek üzere gerekli bilimsel bilgi, beceri ve etik değerlere uygun tutumla donatılmış uzman hekim yetiştirmektedir… TEKNİK BİR KONU DEĞERLER BÜTÜNÜ KATILIM GEREKSİNİMİ DEĞERLENDİRİLEBİLME AÇIKLIĞI/ŞEFFAFLIK TOPLUMUN SAĞLIK GEREKSİNİMİNE YANIT VEREBİLEN, UYARLANABİLİR …..

SÜREÇ VE DEĞERLENDİRMELER

Tıpta ve Dişhekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmelik 11 Temmuz 2008 Tıpta ve Dişhekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmelik Taslağının Sağlık Bakanlığı tarafından TUK üyelerine Gönderilmesi 14 Temmuz 2008 TUK toplantısı 16 Temmuz 2008 TTB’nin taslağı uzmanlık derneklerine göndermesi 26 Temmuz 2008 İstanbul’da taslağın madde madde gözden geçirilerek eksiklikler ve olması gerekenlerin saptanması 27 Temmuz 2008 SB’na önerilerin iletilmesi Sayek İ, Özçelik Z. Tıpta ve Dişhekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TTB Çalışmaları ve Yargı Süreci) TTB-UDEK Bülteni 2009; 438-39.

TUK toplantısı (görüşler bu tarihe kadar süreklilik içinde iletilmiş 4-5 Mayıs 2009 TUK toplantısı (görüşler bu tarihe kadar süreklilik içinde iletilmiş -paylaşılmıştır 18 Temmuz 2009 Taslağın Resmi Gazetede “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” adı ile yayınlanması (Resmi Gazete—sayı: 27292) Karar sayısı: 2009/15153 5 Eylül 2009 UDEK’in çağrısı ile çok sayıda uzmanlık derneğinin başkan ve yönetim kurulu üyelerinin geniş katılımı ile yönetmelik hakkındaki değerlendirmelerin paylaşılması, bazı maddelerin iptali için dava açılmasında görüş birliğinin oluşturulması Sayek İ, Özçelik Z. Tıpta ve Dişhekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TTB Çalışmaları ve Yargı Süreci) TTB-UDEK Bülteni 2009; 438-39.

TIPTA VE DİŞHEKİMLİĞİNDE UZMANLIK EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ ELEŞTİRİ/DEĞİŞİM GEREKSİNİMİ OLAN MADDELER Madde 4-(h) Madde 6 Madde 7 Madde 9 Üçüncü Bölüm Madde 11 Madde 12 Madde 13 Madde 15 (2) (4) Madde 26 Altıncı Bölüm Geçici Madde 4 (Hekim olmayan kişilerin tıp uzmanı olmasına olanak sağlamaktadır) Geçici Madde 6 Ek’li çizelge 1 Ek’li çizelge 3 Sayek İ, Özçelik Z. Tıpta ve Dişhekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TTB Çalışmaları ve Yargı Süreci) TTB-UDEK Bülteni 2009; 438-39.

TTB/TTB-UDEK Önerileri TUK işleyişinin demokratikleşmesi Temsiliyet (tarafların temsiliyeti/eğitim verenler/alanlar/vb) Eğitim kurumlarının değerlendirme ölçütleri Bulunması gerekli koşullar (altyapı,vb) Görev ve sorumlulukların belirlenmesi Uzmanlık jürilerinin oluşturulması yöntemi-liyakata önem Değerlendirme Eğitimin ve eğiticilerin eğitim alanlar tarafından değerlendirilmesi Merkezi sınavlar Eğitim programı ÇEP Sertifikasyon programı Eğitim alanların hak ve özgürlükleri Çalışma süreleri, koşulları, vb Yan dal uzmanlık eğitimi gerektirmeyen alanlarda sertifikasyon eğitimlerine TUK’un karar vermesi TTB/TTB-UDEK Önerileri

Katkılar…