BİLEŞENLERİN GÖSTERİM KURAMI (Components Display Theory)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzaktan eğitim için çalışma rehberleri hazırlanması
Advertisements

D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Resimlerin Kullanımı.
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
Çember – Yay Düzlemde sabit bir noktadan r birim uzaklıkta olan noktaların kümesi dir. Çemberin merkezi: Çemberin yarıçapı: Çemberin.
Gökhan YÜKSELER – Eylem EROĞLU Fen ve Teknoloji Öğretmeni
EĞİTİMDE İLETİŞİM VE EĞİTİM ARAÇLARI
Bilgi ve İlişkilerin Gösterimi
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Buluş Yoluyla Öğrenme.
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
Öğrenme ilkeleri Prof Dr Süheyla Ünal.
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Başlıca Öğrenme Stratejileri
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
Açık ve Uzaktan Öğretimde Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
ÖĞRENME YÖNTEMLERİ.
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
Öğrenme Stratejileri. Öğrenme stratejileri Öğrenme stratejleri: bireyin öğrenmesini etkileyen süreçler, öğrenmeyi etkili kılmak için yapılanlar, bilginin.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Öğretim Durumlarını Planlama
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Bilişsel Hedeflere Göre Davranış Yazma
ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
KAVRAM HARİTALARI NEDİR?
Devinişsel Hedeflere Ulaşma Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
Buruner’in Bilişsel Gelişim Kuramı
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Öğretim Materyalleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Çoklu Ortamda Öğrenme Modeli
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Mesleki Rehberlik.
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE DİLİN KULLANIMI
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma BÖLÜM 9 Yapılandırmacılık: Öğrenenin Bilginin Yapılandırılmasında.
Bir kavramın uygulama düzeyinde kazandırılması ile ilgili kuralın “eğitim” kavramına uygulanması İçerik Türü: Kavram İçerik Türü: Kavram Davranış Düzeyi:
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
Dil Gelişimi Dilin Temelleri
Sembolik Düşünce Nedir
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Kavramların Özellikleri Matematiksel Kavramların Gelişimi
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM İLKELERİ Doç. Dr. Berna Aslan
OLGU ÖĞRETİMİ - Bir olgu her zaman belirli özel bir durumu yansıttığı için,olguların genellemesi yoktur.Bu nedenle öğretmenin olguyla ilgili bir genelleme.
Zihin Haritası Bu sunumda yer alan ana başlıklar:
HEDEF KİTLE Üniversite Öğrencileri
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Problem Çözme Yaklaşımları
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Kavramların Özellikleri Matematiksel Kavramların Gelişimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Uzamsal Düşünme Mekanda konum Parça-bütün ve Alan ilişkisi
Sunum transkripti:

BİLEŞENLERİN GÖSTERİM KURAMI (Components Display Theory)

Merill ve Ark. tarafından öne sürülen ve Ruth Clark tarafından performans matrisine dönüştürülen bir kuramdır. Bileşenler: İçerik ve davranış (eylem). Buna göre, İçerik (Bilgi türü) Gerçekler (Olgular) Kavramlar Süreçler İşlem basamakları (prosedürler) İlkeler Davranış (performans türü) Kullan/uygula Hatırla Bul

OLGU NEDİR? Nesneler, semboller ve olaylar arasında keyfi, kabul edilmiş, ya da uzun süredir kabullenilmiş ilişkiler. Posta kodları, telefon numaraları gibi. Bunlar, keyfi atanmış sözcükler olduğundan, sadece ezberlenebilir; diğer süreç ve işlemlerle birlikte kullanılabilir. Deprem, ad soyad, sınıf no vb.

KAVRAM NEDİR? Ortak bir ismi olan ve ortak özellikleri taşıyan nesneler ya da olaylar bütünü Kavram: Sandalye- bir kişinin üzerine oturabileceği ve sırtlığı olan mobilya. Bazı kavram örnekleri Transistör Bitki Böcek

Kavramlar hayalidir: Kavram aslında MEVCUT OLAN BİR ŞEY DEĞİLDİR. Mevcut olan şeyler nesnelerdir. Bireysel organizmalar vardır. KAVRAMLAR dünyayı betimlediğimiz zihinsel araçlardır. Kavramlar genellemelerdir. Genelleme soyutlamadır. Yani, bazı durumları betimleyen genel durumlardır.

Kavram mı Olgu mu? Olgu, belirli elementlerin (isim, tarih, sınıf gibi) arasındaki ilişkileri gösterir, kavramlar ise genellemelerdir. Öneriler: 1. Örnek temsiller ve örnek olmayan temsiller sunun 2. Belirli özelliklerin temsil ettiği kavramları kullanın 3. Örnek ve örnek olmayan kavramları belirletmeye yönelik uygulamalar geliştirin

PROSEDÜRLER Bir işi yerine getirmek için uygulanması gereken basamakları işaret eder. Yönerge takibi oldukça önemlidir. Her prosedürün bir amacı vardır: Son basamağa ulaşmak. İLKELER Kavramlar ve olgular arasındaki ilişkisel durumları ve sonuçları gösteren sözel ifadeler Ctr +S veri kaydı yapar. Toluen kullanımı kanser riskini arttırır.

Olgu Kavram Süreç İşlem İlke Pi işareti: bir dairenin çevresinin çapına olan oranını ifade eder. Pi: 3,14159 Daire, evrendeki bir noktanın eş uzaklıktaki sonsuz noktalar kümesi ve bu noktalar kümesi ile arasındaki doğruların meydana getirdiği birimdir. Şablon kullanarak daire çizimi: Şablonu kâğıdın üzerine yerleştirin, Kalemi dairenin içine yerleştirin, Tüm kenarı takip ederek çizin. Su birikintisine düşen bir taş daireler oluşturur.

SUNUM STRATEJİLERİ Genel Açıklamalar: Ön şart: Terminoloji ve kavramların bileşenlerini açıkla Yardım: Bir örnek ya da örnek olmayanla ilişkilendir Temsil: Bir temsil sunumu yap (Diyagram, kavram haritası v Anoloji: ilişkiyi gösteren temsil Örnek durum: Söz konusu durumu örnekleyen bir içerik sunun

Geri dönüt: Olumlu: Bir soru için doğru cevabı gösterin Kontrol: Soruya verilen cevabı kontrol edin Güdüleyiciler: Merak uyandırın, bireyin ilgisini çekecek örnekler yaratın, müzik, fıkra özel efektler kullanın Kazanım ifadeleri: Öğreneni, öğreneceği konu hakkında bilgilendirin

Yönergeler: Öğrenenden yapması istediklerini eyleme geçmeden önce, açık ve net biçimde söyleyin Hatırlatıcı ipuçları: Önemli gördüğünüz yerlere dikkat çekmek ve hatırlatmayı kolaylaştırmak için, slogan, kısaltmalar, maskotlar kullanın Öğrenme stratejisi: Öğrencilere, sıklıkla çalışmaları esnasında yararlanabilecekleri stratejiler sunun. Örneğin, kendi örneklerini düşünmelerini, görsel şemalar çizmelerini, ve tekrar etmelerini isteyebilirsiniz.