Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLGU ÖĞRETİMİ - Bir olgu her zaman belirli özel bir durumu yansıttığı için,olguların genellemesi yoktur.Bu nedenle öğretmenin olguyla ilgili bir genelleme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLGU ÖĞRETİMİ - Bir olgu her zaman belirli özel bir durumu yansıttığı için,olguların genellemesi yoktur.Bu nedenle öğretmenin olguyla ilgili bir genelleme."— Sunum transkripti:

1 OLGU ÖĞRETİMİ - Bir olgu her zaman belirli özel bir durumu yansıttığı için,olguların genellemesi yoktur.Bu nedenle öğretmenin olguyla ilgili bir genelleme sunması ve genellemeyle ilgili araştırma yapması söz konusu değildir.

2 Tablo 1 deki A – B ifadesinde A belli bir nesne, sembol veya olayı, B ise bu nesnenin, sembolün veya olayın adını veya olayın tarihini temsil etmektedir. Öğretmen, bu eşleştirmeleri ilişkilendirerek öğrenciye sunar-ÖrA. Öreğin, öğrencinin öğrenmesi gereken nesne ve bu nesnenin adı birlikte sunulur.ÖrB alıştırmasında ise nesne gösterilir ve öğrenciden bu nesnenin adını söylemesi istenir veya nesnenin adı söylenir öğrencinin bu nesneyi bulması-seçmesi istenir. [GA(Genellemenin Aktarılması), ÖrA (Örneğin Aktarılması), GB(Genellemenin Bulunması), ÖrB (Örneğin Bulunması)]

3 Bir Olgunun Hatırlama Düzeyinde Kazandırılması İle İlgili Kural
Birincil Sunu Biçimleri: ÖrA+ÖrB+ÖrB (Öğretmen önce örneği aktarmalı-ÖrA, sonra öğrenciye örnekle ilgili alıştırma yaptırmalı-ÖrB, son olarak da öğrencinin örnekle ilgili davranışını değerlendirmelidir-ÖrB) Birincil Sunumlardaki İçerik Öğeleri: ÖrA sunusunda sembol-sembol, nesne- sembol… eleştirilmesi sunulmalı.ÖrB alıştırmasında durumun, nesnenin, sembolün adı üzerinde durulmalı. Öğrencinin davranışının değerlendirildiği ÖrB sunusunda nesne, durum, sembol verilmesi, öğrencinin bu nesnenin, durumun, sembolün adını söylemesi istenmeli.

4 İkincil Sunu Biçimleri: ÖrB alıştırmasında geribildirim(doğru yanıt geribildirimi) kullanılmalı.
Gösterimler Arası İlişkiler: Bütün sunularda, olgu ile ilgili bilgiler farklı sırada verilmeli, önemli görülen bilgilerin ayırt edilmesi sağlanmalı, öğrenen kontrolü sağlanmalı; ÖrA sunumunda, örnek verilirken bilgiler gruplanarak verilmeli; ÖrB alıştırma ve değerlendirilmesinde tepki gecikmesi olmamalı, öğrencinin verdiği yanıt tam doğru olmalı, her bilgi için 1 soru sorulmalıdır.

5 KAVRAM ÖĞRETİMİ Tablo 2 de kavramın genellemesi tanım terimiyle gösterilmektedir. Bu durumda öğretmenin öğrettiği kavramın adını, kavramın ait olduğu üst sınıfı, kavramı tanımlayan özelliklerin listesini ( Kavramı türsel kavramından ayıran önemli özelliklerini) , özelliklerin önemiyle ilgili bilgileri sunması gerekmektedir.

6

7 Genel olarak bakıldığında bir kavramın öğretilmesinde kullanılan başlıca içerik öğelerinin neler olduğu şöyle belirtilebilir:Kavramın adı, kavram şeması, kavramın tanımı, kavramın ayırt edici özellikleri, ayırt edici olmayan özellikler, kavramın örnekleri, kavramın örnek olmayanları, kavramın ayırt edici özelliklerinin bir örnek üzerinde görülebilmesi. Merill, bunların dışında, mikro stratejilere başka içerik öğelerinin de eklenebileceğini belirtmektedir. Tablo 2 de belirtilen içerik öğelerinin hangi sırada ve ne gibi kurallarla dikkat edilerek öğretileceği, öğrenme düzeylerine göre açıklanmaktadır :

8 A) Bir Kavramın Örneğinin Hatırlama Düzeyinde Kazandırılması ile İlgili Kural
Birincil Sunu Biçimleri: ÖrA + ÖrB + ÖrB ( öğretmen önce örnek aktarmalı- ÖrA, sonra öğrenciye örnekle ilgili alıştırma yaptırmalı- ÖrB, son olarak da öğrencinin örnekle ilgili davranışını değerlendirmeli-ÖrB). Birincil Sunumlardaki İçerik Öğeleri:ÖrA sunusunda kavramın adı, kavramın örneği, kavramın bütün özellikleri verilmeli:ÖrB sunusunda ÖrA sunusunda kullanılan örneğin aynısı kullanılmalı ve öğrenciden kavramın adını söylemesi istenmeli veya kavramın adı verilerek,bu adın neyi hatırlattığını söylemesini istemeli. İkincil Sunu Biçimleri: ÖrB sunusunda doğru yanıt geri bildirimi kullanılmalı. Gösterimler Arası İlişkiler: Bütün sunularda, bilgiler farklı sırada verilmeli, birincil sunularla ikinci sunuların ayrımı hissettirilmeli, öğrenen kontrolüne izin vermeli. ÖrA sunusunda bilgi gruplanarak verilmeli; ÖrB alıştırılmasında ve değerlendirme yaparken , hiç tepki gecikmesi olmamalı, öğrencinin cevabı tam doğru olmalı, her örnek için bir soru bulunmalı.

9 B) Bir Kavramla İlgili Genellemenin Hatırlama Düzeyinde Kazandırılması ile İlgili Kural
Birincil Sunu Biçimleri: GA + ÖrA + GB.Fi + GB.Fi Birinci Sunumlardaki İçerik Öğeleri: GA sunusunda kavramın tanımı, adı, üst sınıf kavramı , kavramın ayırt edici özelliklerinin listesi, özelliklerin önemi ile ilgili bilgiler bulunmalı; ÖrA sunusunda kavramın adı, örneği ve bütün ayırt edici özellikleri bulunması; GB sunusunda kavramın adı verilmeli, kavramın tanımı ve özellikleri farklı sözcüklerle ifade edilmeli, öğrencinin bu ifadeleri kavramı anlatıp anlatamadığını ayırması istenmeli. İkincil Sunu Biçimleri: GA sunusunda bellek destekleyiciler kullanılmalı; ÖrA sunusunda dikkat odaklama araçları kullanılmalı,GB sunusunda doğru cevap geribildirimi ve yardım geribildirimi kullanılmalı. Gösterimler Arası İlişkiler: Bütün sunularda birincil ve ikincil sunumların ayrımı hissettirilmeli, öğrenen kontrolüne izin verilmeli; GB alıştırılmasında ve değerlendirmede kısa bir tepki gecikmesine izin verilmeli, yanıt tam doğruya yakın olmalı, her bilgi için en az 2 madde bulunmalıdır.

10 C) Bir Kavramın Uygulama Düzeyinde Kazandırılması ile İlgili Kural
Birincil Sunu Biçimler: GA + ÖrnA + ÖrnB.Y +ÖrnB.Y Birincil Sunumlardaki İçerik Öğeleri: GA sunusunda tanım üzerinde durulmalı; ÖrnA sunusunda birden çok örnek verilmeli ; ÖrnB.Y sunusunda yeni örnekler verilmeli, öğrencinin kavramın adını söylemesi istenmelidir. İkincil Sunu Biçimleri: GA sunusunda dikkat odaklama araçları, önkol bilgi ve farklı biçimde ifade etme ikincil sunuları kullanılmalı; ÖrnA sunusunda, dikkat odaklama araçları ve farklı biçimde ifade etme kullanılmalı; ÖrnB sunusunda farklı biçimde ifade etme ve doğru cevap geribildirimi ile yardım geribildirimi kullanılmalı. Gösterimler Arası İlişkiler: Bütün sunularda örnek çeşitliliği, birincil ve ikincil sunuların fark edilmesini sağlayacak olan ayırma kullanılmalı, öğrenen kontrolü kullanılmalı.

11 D) Bir Kavramın Yaratma Düzeyinde Kazandırılmasıyla İlgili Kural
Birincil Sunu Biçimleri: ÖrnB.Y + GB.Y + ÖrnB.Y + GB.Y Birincil Sunumlardaki İçerik Öğeleri:ÖrnB.Y sunusunda kategoriler keşfetme vurgulanmalı, GB.Y sunusunda tanımla ilgili buluşlar vurgulanmalı. Yaratma Düzeyinde Öğrenciye sunulacak olan nesne, olay veya durumlar daha önceki öğretimde sunulmamış olmalı ve öğrenci özgün kategoriler, özgün tanımlamalar oluşturmalı. İkincil Sunu Biçimleri: GB.Y sunusunda uygulama düzeyinde geribildirim sunulmalı. Gösterimler Arası İlişkiler: Bütün sunumlarda öğrenen kontrolüne izin verilmeli; ÖrnB.Y sunusunda ve alıştırmasında örnek çeşitliliğine yer verilmeli ve süre sınırlı olmamalı.


"OLGU ÖĞRETİMİ - Bir olgu her zaman belirli özel bir durumu yansıttığı için,olguların genellemesi yoktur.Bu nedenle öğretmenin olguyla ilgili bir genelleme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları