ÖZBEKİSTAN EDA ÖZCAN 28 Nisan 2005.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
………………. İLKÖĞRETİM OKULU
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
Uzm. Mine H.Bahçeci I.Derece Öğretmen Hemşire KKTC Sağlık Bakanlığı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
KOSOVA CUMHURİYETİ.
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
PARAGUAY paraguay.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
ULAN BATOR.
Zamanı Ölçme Yıl Ay Hafta Gün
AB ve Spor. Yaklaşık 125 milyon AB vatandaşı herhangi bir spor etkinliğine katılmaktadır. Bu her dört kişi başına 1’den fazla bir rakamdır. Bireyler,
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Portekiz.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Danimarka.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Resmi dil: İrlandaca - İngilizce Başkent: Dublin En büyük şehir: Dublin Yüzölçümü: km² Nüfusu: Para birimi: Avro.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
7.SINIF MATEMATİK DERSİ “TABLO VE GRAFİKLER”
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
Belçika.
ÇEK CUMHURİYETİ BİLGİ YÖNETİMİ VE EKONOMİSİ
Kırgızistan Cumhuriyeti
LONDRA.
HİNDİSTAN.
EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):
İsviçre.
Mevsim Şeridi
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
Macaristan.
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Lüksemburg.
BİTKİLER VE SU.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Özbekistan Sosyal bilgiler.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM 2
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
ÖZBEKİSTAN.
NÜFUSUN VE EKONOMİK FALİYETLERİN DAĞILIŞI NÜFUS NEDİR`, SINIRLARI BELLİ BİR ALANDAYAŞAYAN İNSAN SAYISINA NÜFUS DENİR.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
TÜRKİYE.
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Portekiz.
HİNDİSTAN: TEMEL BİLGİLERANAHTAR BİLGİ VE VERİLER  Genel Görünüm:  Dünya’nın coğrafi alanı 7. büyük ülkesi,  Dünya’nın en kalabalık 2. ülkesi,  Dünya’nın.
RUSYAYI TANIYALIM Rusya 17 milyon kilometre karelik alanıyla Dünyanın en büyük ülkesidir. Dünyanın sekizde birini kaplar Asya ve Avrupa kıtalarına yayılmıştır.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
Sunum transkripti:

ÖZBEKİSTAN EDA ÖZCAN 28 Nisan 2005

ÖZBEKİSTAN VE ÖZBEKİSTAN KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK ÇALIŞMANIN AMACI ÖZBEKİSTAN VE ÖZBEKİSTAN KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK

Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya’nın ortakesimindedir Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya’nın ortakesimindedir.Güneybatıdaki Ceyhun ile kuzeydoğudaki Seyhun ırmakları arasında uzanan toprakların büyük bölümünü kapsar.

TARİHİ Altın Orda Hanı Özbek(1312-1340) Han'ın idareceler tarafından kurulmuş olan devlete "Özbek Devleti" adı verilmiştir.Şahıs adı olan Özbek bir kadar geçtikten sonra belli bir Türk topluluğun adı olarak kullanılmaya başlamıştır. Emir Timur (1336-1405) ve onun sülalesi Orta Asya tarihinin önemli bir kısmını oluşturur. Çin’e doğru çıktığı bir sefer sırasında ölümü, Timur’un kurduğu devletin kaderi üzerinde büyük bir tesir yapmıştır.

GENEL ÖZELLİKLERİ Ülkenin tam adı: Özbekistan Cumhuriyeti Kısa şekli : Özbekistan Yönetim biçimi: Çok Partili Demokratik sistemdir. Başkent: Taşkent Yüzölçümü: 447.400 Km2

Nüfus: 21.905.000 Para birimi: Som Nüfusu: 21.905.000 Nüfusun % 41'işehirlerde yaşamaktadır. Ortalama ömür 69 yıldır. Çocuk ölümlerinin oranı binde 35'dir. Nüfusun% 41'i % 14 yaşın altındakiler oluşturmaktadır. Km2 başına düşen insan sayısı: 49 Nüfus artış hızı: % 2.2 Önemli şehirleri:Semerkand, Buhara, Hive ve Taşkent.

NÜFUSUN ETNİK DAĞILIMI % 71 Özbekler % 10 Ruslar % 4 Tacikler % 3 Diğerleri

DİN DİL Rusça % 89.5 Müslüman Özbekçe % 9 Ortadoks % 0.92 Budist Yahudi İngilizce Hristiyan

EKONOMİ Ekonomisi:Özbekistan'ın ekonomisi birinci derecede tarım ve hayvancılığa dayanır. Bu sektörlerden elde edilen gelirin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı % 42'dir ve çalışan nüfusun % 29'u bu alanlarda iş görmektedir. Başta gelen tarım ürünleri tahıl,pamuk, pirinç, mısır, tütün ve çeşitli sebze ve meyvelerdir. Pamuk üretiminde BDT üyesi cumhuriyetler arasında birinci, dünya ülkeleri arasında üçüncü sırayı alır.

MİLLİ GÜNLER Yeni Yıl 1 Ocak Kadınlar Günü 8 Mart Zafer Günü 9 Mayıs Bağımsızlık günü  1 Eylül  Cumhuriyet Anayasasının Kabül Günü 8Aralık Ramazan Bayramı  Kurban Bayramı 

Nevruz, Lale Bayramı, Hasat Bayramı, MihircanBayramı, BağımsızlıkGünü, Anayasa Günü, Yeni yıl, Kadınlar Günü, Zafer Bayramı, Aşula(Koşuk Bayramı)...

AKTİVİTELER “Özbeknava Birliği” kapsamında çok sayıda müzik ve dans topluluğu  faaliyet göstermektedir Özbek sanatında minyatür ve seramik de ayrıca önem taşır.Kökleri Orta Asya’ya  dayanan bu eski sanatın gelişmesi, 13’. ile 15’. yüzyıllarda, Timur ve Ali Şir Nevai devrinde oluşmuştur Çok sayıda efsane ve hikayelere sahip  bir ülke olan Özbekistan, çölleri, deve kervanları, Asya krallıklarından kalan etkileyici yapılar.Geçmişin mimari izlerini taşıyan yapılar, renkli materyaller (takı ve motifler) ve egzotik meyveler ülkesidir.

SOSYAL HAYAT Özbekistan Cumhuriyeti, sosyal hayat itibariyle kendine has özellikleri en fazla olan Cumhuriyetlerden birisidir. Çünkü Özbekler kendi örf ve âdetlerini çok iyi bir şekilde korumuşlardır. Ailede genellikle herkes çalışmakta ve devletten maaş almaktadır. Giyim kuşamları ve hareket tarzları itibariyle Özbekler birbirlerine  yakın ve görünüş itibariyle oldukça sessiz ve son derece saygılıdırlar.

GELENEKSEL MİLLİ GİYSİLERİ Özbekistan'da erkek ve kadınlar modern giyimin dışında erkekler, çoğunlukla başlarına “doppi” adını verdikleri bir takke ve evlerinde “çapan” adını verdikleri cüppelerini giyerler. Kadınlar ise, hemen hemen her yerde ipek atlastan yapılmış entarilerini giyerler.

GELENEKSEL YEMEĞİ Özbek Pilavı Özbek Mutfağında pilavın yeri ayrı. Koyun eti, yağ (pamuk, ayçiçek, kuyrukyağı), pirinç, havuç, soğan ve acı biberle zenginleşen Özbek pilavının onlarca çeşidi var. Büyük tıp alimi İbni Sina’nın, Özbek pilavını hastalara ilaç olarak tavsiye ettiği biliniyor.

Kervansaraylarıyla ve ortaçağa ait eserleriyle doğu şehirlerinin eşsiz görüntüsü…

Özbeklerin ‘Gur Amir’ diye adlandırdıkları milli kahramanları Timur’un türbesi şehrin en önemli yapılarından.

Buhara Kalesi

Kapalıçarşı, Buhara

Özbekistan’daki camiler farklı mimarileriyle dikkat çekiyor.

Taşkentlilerin “Broadway” diye adlandırdıkları şehrin en popüler caddesi.

Buhara Kalesi

KAYNAKLAR www.google.com Tarih: 20 Nisan 2005 www.altinmiras-w@tr.net Tarih: 22 Nisan 2005 www.gastronomi.boyut.com.tr 25 Nisan 2005 www.hacettepe.com.edu.tr 25 Nisan 2005 www.laci.com.tr 27 Nisan 2005 www.kulturturizm.gov.tr 27 Nisan 2005 www.yolfilm.com.tr 27 Nisan 2005 Özbekistan Klavuzu (Süleyman Merdanoğlu, Nasreddin Muhammediyev, 1997) Başkent Üniversitesi Kütüphanesi Büyük Larousse(Sözlük ve Ansiklopedisi Milliyet 17.Sayı)

TEŞEKKÜRLER