20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 . Ü N İ T E BİR KAHRAMAN DOĞUYOR
Advertisements

I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
V.MEHMET REŞAT ( ) Trablusgarb Savaşı ( ) 10-A
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Kazanım 3: Atatürk’ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olguları kavrar. Kazanım 4: Örnek olaylardan yola çıkarak Atatürk’ün çeşitli cephelerdeki başarılarıyla.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
Manastır Selanik Şam 1907'de kolağası olarak Şam 5. Ordu Komutanlığında, oradan da aynı yıl içerisinde Manastır 3. Ordu Komutanlığına bağlı Selanik’e görevlendirildi.
XX.YÜZYIL OSMANLI SİYASİ GELİŞMELERİ
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
Birinci Dünya Savaşı.
BÜYÜK ASKERİ DEHA: MUSTAFA KEMAL.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Bu Savaştaki Antlaşmalar
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( ) ÖZGÜR GÜVERCİN
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
1. Dünya savaşI.
1 . Ü N İ T E BİR KAHRAMAN DOĞUYOR
BALKAN SAVAŞLARI 1775 ‘li yıllarda RUSYA ’nın ortaya koyduğu PANİSLAVİZM POLİTİKASI , özellikle 1900‘- lu yıllarda meyvesini vermeye başlamıştı.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
TRABLUSGARB SAVAŞI 1871 Yılında SİYASİ BİRLİĞİ ’ni tamamlayan İTALYA, sanayinin ihtiyaç duyduğu HAMMADDE İHTİYACI ’nı karşılamak amacıyla SÖMÜRGECİLİK.
Tarih Balkan savaslari. Balkan Devletleri Arasinda Ittifaklarin Olusmasi Osmani devletinin gittikce zayiflamasi ve yasadigi kriz nedeniyle, buyuk Avrupa.
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR?
  II. Mahmut Dönemi (1808 – 1839) Babası : Sultan I. Abdülhamid  Annesi : Nakşidil Sultan  Doğduğu Tarih : 20 Temmuz 1785 Padişah Olduğu Tarih : 28 Temmuz.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta İtalya ile mücadele halinde olması, aşağıdaki savaşlardan hangisinin başlamasında.
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
KURTULUŞ SAVAŞI.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
YASEMİN ŞİRAZ 2016 – 2017 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ.
1.DÜNYA SAVAŞI.
I.BALKAN SAVAŞI.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
Mustafa KEMAL’İN Çocukluğu Ve Eğİtİm HayatI
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
Sunum transkripti:

20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ. Osmanlı Devleti batılı devletlerin ve Rusya’nın politikaları sonucu yıkılma sürecine girmiştir. Balkanlarda yaşayan azınlık ayaklanmaları ve Balkan halklarının Osmanlı Devleti’nden kopup kendi devletlerini kurmaları yıkılmayı hızlandırmıştır. Padişah II. Abdülhamit İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin çalışmaları sonucunda 24 Temmuz 1908 de II. Meşrutiyeti ilan etmek zorunda kalmıştır. İttihat ve Terakki Partisi bu dönemde güç kazanmıştır. Meşrutiyet karşıtı gericilerin çıkardığı 31 Mart İsyanı (13 Nisan 1909), Selanik'te bulunan hareket ordusu tarafından bastırıldı. II. Abdülhamit tahtan indirilerek yerine V. Mehmet Reşat çıkarıldı.

TRABLUSGARP SAVAŞI (1911-1912) Avrupa devletlerinin desteğini alan İtalya, Sömürge elde etmek amacıyla Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’da kalan son toprağı Trablusgarp’ı işgal ettiler. Osmanlı Devleti Trablusgarp’a kara ordusu ve donanma gönderemedi. Mustafa Kemal Derne ve Tobruk’ta, Enver Bey ise Bingazi’de yerel halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı başarılar kazandılar. Trablusgarp’ta başarısız olan İtalyanlar Ege Denizindeki Oniki adayı işgal ettiler. Bu sırada Balkan Savaşları’nın başlaması üzerine İtalyanlarla UŞİ ANTLAŞMASI yapıldı.

UŞİ ANTLAŞMASI (15 Ekim 1912) Trablusgarp ve Bingazi İtalyanlara bırakıldı. Rodos ve Oniki ada Balkan Savaşları bitene kadar İtalya’nın korumasına bırakıldı. NOT: Bu antlaşma işle Osmanlı Devleti Kuzey Afrika’daki son toprak parçasını kaybetmiştir.

I. BALKAN SAVAŞI (1912-1913) Fransız İhtilalı sonucu ortaya çıkan milliyetçilik akımının etkisi Rusya’nın Panslavizm (Slav Birliği) politikası Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ anlaşarak Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda kalan son topraklarını paylaşmak istemesi gibi nedenler savaşı başlatmıştır. Osmanlı Devleti savaştığı her cephede başarısız olmuştur. Bulgarlar Edirne’yi, Sırplar Manastır ve İşkodrayı, Yunanlılar ise Yanya, Selanik ve Oniki adayı işgal ettiler. Savaş Londra Antlaşması ile sona erdi.

LONDRA ANTLAŞMASI (30 MAYIS 1913) Ege Denizi’ndeki hakimiyet kaybedildi. Bulgaristan büyük topraklar ele geçirdi. NOT: Savaş sırasında Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Arnavutluk Osmanlı Devletinden ayrılan son Balkan Devleti’dir. Balkan Devletleri Osmanlı Devleti’nden aldıkları toprakların paylaşımı sırasında anlaşmazlığa düştüler. Ve II. Başlan Savaşı’nın başlamasına neden oldular.

II. BALKAN SAVAŞI (1913) I. Balkan Savaşı’nda Bulgaristan’ın daha fazla toprak kazanması ve Makedonya topraklarının paylaşımı sırasında anlaşmazlık yaşanması gibi nedenlerden savaş başlamıştır. Balkan Devletlerinin aralarındaki mücadeleden yararlanan Osmanlı Devleti, Edirne ve Kırklareli’yi geri aldı. 10 Ağustos 1913’te imzalanan Bükreş Antlaşması ile savaş sona erdi. Bulgaristan’la İSTANBUL ANTLAŞMASI imzalandı (29 Eylül 1913) Buna göre: Meriç Nehri Türk-Bulgar sınırı olarak kabul edildi,.