Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I.BALKAN SAVAŞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I.BALKAN SAVAŞI."— Sunum transkripti:

1 I.BALKAN SAVAŞI

2

3 I.BALKAN SAVAŞI’NIN NEDENLERİ:
Fransız İhtilali ile ortaya çıkan ulusçuluk akımı Balkan devletlerinin sınırlarını genişletme politikası Türklerin Balkanlardan tamamen atılmak istenmesi Rusya'nın sıcak denizlere inmek ayrıca dışa açılımını gerçekleştirmek için Balkanlarda uyguladığı Panslavizm politikası İngiltere'nin Reval görüşmelerinde Rusya'yı Balkanlar ve Boğazlar üzerinde serbest bırakması Balkan devletlerinin Osmanlı Devleti aleyhine ittifak yapması Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki gelişmeleri takip edememesi Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp savaşı ile iyice güçsüzlüğünün anlaşılması Balkan birliği ittifakını gerçekleştiren bu devletler, Osmanlı Devleti'nden Makedonya da ıslahat yapılmasını istediler. Bu istekleri reddedilince 8 Ekim 1912 de Balkan devletleri Osmanlı Devletine savaş açtılar.

4 İTTİFAKIN OLUŞMASI Rusya’nın kışkırtmaları sonucu Osmanlı Devleti ne ait toprakların taksimi konusunda 13 Mart 1912 de Yunanistan-Bulgaristan Ağustos 1912 de Karadağ-Bulgaristan 6 Ekim 1912 de Karadağ- Sırbistan arasında ittifak antlaşmaları yapıldı. -İttifak Kralları-

5 Savaş ilanından sonra Çetine'deki Kraliyet Sarayı önünde Karadağlıların Kral Nikola'ya sevgi gösterisi.

6 Bulgar ordularının zaferi için Sofya'da büyük dua.

7 Osmanlı Devleti Balkan Devletleri Katılan Devletler Bulgaristan
Sırbistan Karadağ Yunanistan Bulgaristan Osmanlı Dev.

8 Savaşın Gelişimi Osmanlı Devletine ilk savaş açan devlet Karadağ’dır. Daha sonra Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan Osmanlı Devleti'nin karşısında savaşa girmiştir. Savaşın başında, Osmanlı Devleti'nin Bal­kan uluslarını yeneceğini düşünen Avusturya ve Rusya, büyük devletler adına bir bildiri yayınlayarak, Osmanlı Devleti'yle Balkan devletleri arasında ortaya çıkacak olan sınır değişikliklerini tanımayacaklarını ve Osmanlı Devleti'nin bu konuda 1878 Berlin Antlaşmasında çizilen sınırlara uyması gerektiğini belirtmişlerdi. Fakat Osmanlı Devleti, Avrupalı devletlerin sandığı gibi başarılı olamadı. Balkan ve Rumeli topraklarıyla beraber Ege Adaları da işgale uğradı. Savaşa katılmayan Arnavutluk, Osmanlı Devleti'yle karadan bağlantısı kalmayınca Avusturya ve İtalya'nın kışkırtmaları sonucunda bağımsızlığını ilan etti. Böylece Arnavutluk, Osmanlı Devleti'nden ayrılan son balkan devleti oldu.

9 Londra Antlaşması (30 Mayıs 1913)
Girit Selanik Güney Makedonya Yunanistan Kavala Dedeağaç Batı Trakya Bulgaristan Orta ve Kuzey Makedonya Sırbistan Midye-Enez hattının batısı Balkan devletlerine verildi. Arnavutluk ve Ege adalarının geleceği büyük devletlere havale edildi. ARNAVUTLUK BAĞIMSIZ OLMUŞTUR.

10

11

12 Osmanlı Ordusunun Yenilmesinin Nedenleri
Osmanlı ordusunun sayı bakımından Balkan devletlerinin ordularının sayısından az olması, Osmanlı subayları arasındaki siyasi fikir ayrılıkları nedeniyle (ittihadçı - itilafçı, mektepli - alaylı gibi) emir – komuta zincirinin bozulması, Osmanlı ordusunun teknik donanımının yetersiz olması, Çok geniş bir coğrafyada dört ayrı devletle savaşılması (savaşın tek bir cephede koordine edilememesi), Savaştan hemen önce Balkanlar'daki Osmanlı ordularının bir kısmının terhis edilmiş olması, Osmanlı donanmasının ,haberleşmenin yetersiz olması, Osmanlı Devleti'nin uluslararası alanda destek buIamaması ve yalnız kalması.

13 I. BALKAN SAVAŞI'NIN SONUÇLARI
Osmanlı Devleti, Edirne ve Kırklareli da­hil Midye Enez hattının batısındaki bütün toprakları kaybetti Ege denizi Türk gölü olmaktan çıktı Bulgaristan Ege denizine ulaştı ve geniş topraklara sahip oldu. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. (Balkanlarda Osmanlı Devleti'nden ayrılan son topluluktur) Osmanlıcılık fikri etkinliğini yitirdi. Balkanlarda Türk azınlığı sorunu ortaya çıktı. I. Balkan Savaşı’nın kaybedilmesi ve orduda baş gösteren ikilik nedeniyle duruma müdahale eden ordu cemiyetle birlikte hareket ederek Babıâli Baskını’nı gerçekleştirdi. İttihat ve Terakki Fırkası, yönetime el koydu ve 1918 yılına kadar sürecek tek parti iktidarı söz konusu oldu.

14


"I.BALKAN SAVAŞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları