Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU"— Sunum transkripti:

1 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU

2 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
1875 ‘li yıllarda JÖN TÜRKLER diye adlandırılan MİTHAT PAŞA,NAMIK KEMAL ve ZİYA PAŞA önderliğinde Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu kötü durumdan kurtulması amacıyla MEŞRUTİYET ’in İLANI için çalışmalar yaptılar.

3 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
JÖN TÜRKLER diye adlandırılan MİTHAT PAŞA,NAMIK KEMAL ve ZİYA PAŞA ‘nın düşünceleri Osmanlı Devleti’nin,azınlıklar nedeniyle uzun yıllardır,Avrupalı Devletlerin baskısı altında ezilmesi Osmanlı Devleti’nde geçmiş dönemlerde yapılan yenilik hareketlerinin yetersiz kalması Balkanlar’daki ayaklanmaların git gide artması

4 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
II.ABDÜLHAMİT, JÖN TÜRKLER ’in MEŞRUTİYET ‘in İLAN edilmesi yönündeki baskılarına dayanamayarak,23 Aralık 1876 yılında BİRİNCİ MEŞRUTİYETİ ilan etmek zorunda kalmıştır.

5 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
BİRİNCİ MEŞRUTİYET ’in ilanı ile birlikte, Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası olan KANUN-İ ESASİ yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile Osmanlı Tarihi’nde ilk defa padişahın YETKİLERİ SINIRLANDIRILIYORDU. Yine bu kanun ile Osmanlı Halkı,ilk kez YÖNETİME KATILIYORDU.

6 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında, Birinci Meşrutiyeti istemeyerek ilan etmiş olan II.Abdülhamit’e KANUN-İ ESAS-İ nin vermiş olduğu MECLİSİ KAPATMA YETKİSİ ni kullanabilmek için bir sebep arıyordu.Zira, bu KANUN-İ ESAS-İ ye göre, OSMANLI DEVLETİ’NİN OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA BULUNDUĞU HALLERDE MECLİSİ KAPATABİLİYORDU.

7 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Nihayet,II.Abdülhamit’in Birinci Meşrutiyeti kaldırmak için aradığı bahane ortaya çıkmıştı. Zira, OSMANLI DEVLETİ,1877 YILINDA RUSYA İLE SAVAŞA GİRMİŞTİ. Bu durumu Osmanlı Devleti için olağan üstü bir olay olarak gören,II.Abdülhamit, Birinci Meşrutiyet Dönemi’ne son verdi.Ve böylece Osmanlı Devleti’nin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi yürürlükten kalkmış oldu.

8 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
1877 yılında BİRİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİ nin sona ermesinden sonra, JÖN TÜRKLER denilen MİTHAT PAŞA,NAMIK KEMAL ve ZİYA PAŞA ve diğer TÜRK AYDINLARI Meşrutiyet Yönetimi ’ni ikinci kez ilan ettirmek amacıyla çalışmalarını daha da artırdılar.Öyle ki,kendi aralarında kurdukları İTTİHAT VE TERAKKİ CEMİYETİ aracılığı ile gerekli zemini aramaya çalıştılar.

9 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Nihayet,bu çalışmaların sonucunda II.Abdülhamit, baskılara dayanamayarak 1908 yılında İKİNCİ MEŞRUTİYETİ ilan etmek zorunda kaldı. İKİNCİ MEŞRUTİYET’in İLANI birlikte,bu meşrutiyet yönetimi aleyhinde bazı çevreler, olumsuz etkiler yaratmaya başladılar.

10 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Ve bu olumsuz etkilerin bir sonucu olarak 13 Nisan 1909 (31 Mart) yılında İstanbul’da Meşrutiyet Yönetimi ’ne yönelik olarak isyan çıktı.Tarihte bu isyana 31 MART OLAYI denir.

11 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Bu isyan,Selanik’ten gönderilen HAREKET ORDUSU tarafından bastırılmıştır. Mahmut Şevket Paşa Komutasındaki HAREKET ORDUSU’ nda MUSTAFA KEMAL PAŞA KURMAY YÜZBAŞI olarak görev yapmaktaydı.

12 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Bu isyanın bastırılmasından sonra,bu isyana destek verdiği düşünülen II.Abdülhamit,o dönemde açılan Osmanlı Mebusan Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran İTTİHAT VE TERAKKİ PARTİSİ yönetimi tarafından tahttan indirildi. Ve ülke yönetimine o günden sonra İTTİHAT VE TERAKKİ PARTİSİ el koymuştur.


"BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları