Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du."— Sunum transkripti:

1

2

3 Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.

4

5 Atatürk’ün annesi Selânik civarında Langaza’da tarım ve ticaretle me ş gul olan Sofuzade Feyzullah Efendinin kızı Zübeyde Hanım’dır.

6  Selanik osmanlı’nın çok uluslu millete sahip liman şehriydi bundan dolayı tüm gelişme yeniliklerden haberdar olmaktaydı

7 Mustafa okul çağına gelince anne ile baba arasında görüş ayrılığı belirdi.Geleneklere bağlı olan annesi onun dinî törenle ilâhîlerle mahalle mektebine gitmesini istiyordu.

8  Aydın görüşlü olduğu anlaşılan babası ise onun yeni açılan ve modern eğitim yapan Şemsi Efendi İlkokulunda eğitim görmesini arzu ediyordu. Mustafa önce ilâhîlerle, dinî törenle mahalle okuluna başladı, birkaç gün sonra da oradan alınarak Şemsi Efendi okuluna başladı (1887).

9  Fakat babasının ölümünden sonra kardeşi makbule ile dayısının çiftliğine gitmek zorunda kalan Mustafa okulu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Çiftlikte el becerilerini geliştiren Mustafa’nın b haline üzülen annesi onu Selanik’e gönderdi

10

11  Gizlice girdiği sınavı kazanan Mustafa başarılı bir şekilde öğrenimini tamamladı

12  Manastır da batı’ya açılan önemli kapılardandır aynı zamanda 3. ordu merkezidir. Bir çok eğtim kuruluşu vardır ve meşrutiyet taraftarlarının yoğun yaşadığı bölgedir. Burada da mehmet tefik tarafından türk tarihine ilgisi arttı

13  Osmanlı’nın baş kentiydi. Batıya açılan kapıydı. İttihat ve terakki cemiyetini kurdu.kendini geliştirmesi ve aldığı eğitimler sayesinde 21 yaşında harp okulu öğrencisi olmasına rağmen konuşmasını bilen bilgisi ve duruşuyla her kesi etkilemiştir

14  Ceza olarak Şam’daki 5. ordu komutanlığına tayin edildi. Şam Mustafa’nın istediği siyasi hayat uygun bir yer değildi. Arap kabilleri sürekli isyan içindeydi.hata burası imparatorluğun unutulmuş köşesiydi. Meşrutiyet tekrar oluşturmak için uygun bir yer değildi.

15

16  Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin Makedonya’da bir şubesini açtı. İttihat ve Terakki Cemiyeti’yle görüş ayrılığı yaşadı. Trablus garpta kendisine verilen görevi de başarıyla tamamlayan Mustafa Selanik’e döndü ve 1909’da 3. ordunun Selanik tümeni kurmay başkanlığına atandı

17  ıı. Meşrutiyetten sonra çıkan isyandır. İsyanı Selanik harekat ordusu bastırdı. Ordunun komutanı m. Şevket paşa, genel kurmay başkanı ise M. Kemal paşa idi.

18 1. Bulgaristan bağımsız oldu 2. Yunanistan giriti 3. Avusturya macaristan, bosna - hersek’i işgal etti

19

20  İtalya Osmanlı’yı Trablugarp’ı geri bırakmakla suçlayıp Osmanlı’yı ültimatoma verdi. Sonra ise işgal edip, derne, topruk, bingazi, homs’u içine alacak şekilde genişletti. Mustafa ve Enver gibi genç subaylar olaya el atıp halkı örgütlese de uşi antlaşmasıyla Trablusgarp İtalya ’nın oldu.(m. Kemal derne ve tobruk’ta başarı elde etti

21  1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı’nda düşmana ağır kayıplar verdirten Mustafa Kemal, 18 Mart 1915’te Çanakkale’deki büyük destanı, emrindeki askerler ile birlikte yazarak, düşmana “Çanakkale geçilmez” dedirtmiştir. Mustafa Kemal askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” diyerek savaşın kaderini değiştirmiştir.

22

23  Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşları’ndan sonra 1916’da Edirne ve Diyarbakır’da görev aldı. 1 Nisan 1916’da tümgeneralliğe yükseldi. Rus kuvvetleriyle savaşarak Muş ve Bitlis’in geri alınmasını sağladı. Ağustos 1918’de Halep’e 7.Ordu Komutanı olarak döndü. Bu cephede İngiliz kuvvetlerine karşı başarılı savunma savaşları yaptı.daha sonra görevden alınarak geri döndü.

24  Halep‘le, Bağdat'ı geri almak amacıyla 7. Ordu kuruldu. Ordunun ihtiyaçları için Almanlardan yardım sağlandı. 6. ve 7. Ordu'dan oluşan Yıldırım Ordular Grubu kurularak, komutanlığına Alman General getirildi. 1918 yılında alman generalin yerine Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığı'na General Liman von Sanders atandı. 7. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa idi. İngiliz kuvvetlerinin başlattıkları taarruz Filistin'de durdurulamadı. İngilizler Suriye'ye ilerlediler ve Şam düştü.  Halep'in kuzeyinde bir savunma hattı kurup İngilizler'i durdurmayı başardı. 31 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'nden bir gün sonra Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığı'na atandı.

25


"Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları