Eğitimde Yeniden Yapılanma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRENME ÇIKTILARI Öğrenme Çıktıları :
Advertisements

Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Yıldız Teknik Üniversitesi
Bologna Süreci (Yeterlilikler ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi)
MESLEKİ EĞİTİM.
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
Yüksek Öğretim Kurumlarında ve Mühendislik Programlarında Çeşitlilik
T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri.
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
Mustafa Kemal Üniversitesi
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ Kasım 2009 Ziraat Fakültesi.
ULUSAL YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF SCIENCE, INDUSTRY AND TECHNOLOGY 1 Bölgesel.
ÖĞRENME ÇIKTISI (LEARNING OUTCOME)
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Öğretim Tasarımı
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Diploma Eki (DE) Diploma Supplement (DS)
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ABET HAZIRLIKLARI Makina Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitimi Ölçme Değerlendirme Komitesi (LEÖDK) Mühendislik Fakültesi Sunumu.
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu DİPLOMA EKİ PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (KAZANIMLARI) DİPLOMA EKİ EĞİTİM SEMİNERİ Dönemi Bologna Sürecinin Türkiye’de.
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
TYUYÇ T ÜRKİYE Y ÜKSEKÖĞRETİM U LUSAL Y ETERLİLİKLER Ç ERÇEVESİ Yrd. Doç. Dr. Sedat Uçar.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
PROGRAM DEĞERLENDİRME
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
9 - PERFORMANS ÖLÇÜLMESİ
Uluslar arası Dil Eğitimi Konferansı Sonraki Adımlar ve Kapanış Konuşması.
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Avrupa 2020 Vizyonu ve hayat boyu öğrenme stratejisi Avrupa 2020 Vizyonu (EC, 2010a; EC, 2010b), üç önceliğe sahiptir: Akıllı büyüme: Akıllı büyüme: Bilgi.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
TIP EĞİTİMİNDE YENİLİKLER Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 231.
AKTS KOORDİNATÖRLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 13 Mayıs 2014.
Standardize / Simüle Hasta Temelli Tıp Eğitimi Doç. Dr. Muharrem Ak Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıbo ğ lu Tıp Fakültesi 1.
Doç.Dr. Muharrem AK Zirve Üniversitesi Tıp E ğ itimi Aile Hekimli ğ i AD Profesyonalizm.
KULLANIM ADIMLARI Adım 1: Okulunuzu Kaydedin Adım 2: Okul Ayarlarını Keşfedin (ThinkQuest Projects) Adım 3: Hesaplar Oluşturun (ThinkQuest Projects) Step.
Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Ölçme-Değerlendirme Modul 1.
Özgeçmişimi Hazırlıyorum
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 10
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Bir psikolojik yapı olarak "başarı" ve madde geliştirme süreci
Mesleki Yüksek Öğretimde Öğrencilerin Web Tabanlı Öğrenmeye Karşı Tutumları Ar. Gör. Erman Uzun ODTÜ – Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü.
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

Eğitimde Yeniden Yapılanma Dr. Levent Altıntaş vn91

Nasıl bir hekim ?

Klasik eğitim yöntemlerimiz bunu sağlıyor mu ?

Ürün ; öğrenim çıktılarıdır. Eğitimde öncelikler Eğitimde Bilgiyi öğrenciler üretirler Ürün ; öğrenim çıktılarıdır. Ürün prosesi belirler. Öğrenim hedefleri Öğrenim metodları Ölçme ve değerlendirme sistemleri

Yetkinlik Üstün, etkin ve sürekli performans sergilememizi sağlayan davranışsal özelliklerimizdir. Competencies at work Shapero,1989 Understanding craeative performance

Yetkinlik (YÖK Yeterlilikler Çerçevesi) Yetkinlikler (Competences): Kazanılmış bilgi ve becerileri, karşılaşılan farklı ve karmaşık durum ve konularda diğer çevresel verilerle birleştirerek ustalıkla etkin bir biçimde kullanabilme yeterlilikleridir.

Yetkinlik İş sonuçlarına doğrudan etki eder Davranış ve performansın ortaya çıkmasına neden olur İş yapma kalitesini belirler

Yetkinliğin 5 temel karakteristiği Bilgi Beceri Benlik algısı Tutumlar Motifler

Yetkinlik tabanlı öğrenme Eğitimde öncelikler Eğitim çıktıları Hesap verilebilirlik Yetkinlik tabanlı öğrenme WHO, 1995, ACGME, Ac.Con.for Graduate Med Education, 2004 AAMC, Am. Ass.of Med.Collages, 2005

Öğrenme hedeflerinin belirlenmesi Eğitimde öncelikler Öğrenme hedeflerinin belirlenmesi Öğrenim materyallerinin ve yöntemlerinin dizaynı Ölçme ve değerlendirme sistemlerinin oluşturulması Leung,2002 Comptency based medical training BMJ

Eğitimde öncelikler Yetkinlik ve çıktı tabanlı tıp eğitimi, eğitim programlarının geliştirilmesi aşamasında disiplinli bir çabayı gerektirir. Leung,2002 Comptency based medical training BMJ

Çekirdek Yetkinlikleri Patient Care Medical Knowledge İnterpersonal and communication skills Professionalism System based practice

Temel Tıp Yetkinlikleri Medical Schools Objectives Project 1998 Altruistic (Diğerlerini hesaba katan) Knowledgeable Skilful Dutiful Can MEDS 2000 Projects Medical expert Communicator Collaborator Manager Health advocate Scholar Professional

Temel Tıp Yetkinlikleri Dundee 3 circle model Doktor neyi yapmalıdır Clinical skills Practical procedures Patient investigation Patient management Health Promotion and disease prevention Communication İnformation management skills Doktor nasıl yapmalıdır Principles of social, basic and clinical sciences Attitudes, Ethics and legal responsibilities Decision making, clinical reasoning and judgement Bir profesyonel olarak Doktor Role as professional Personal development

Akreditasyon Okulların hangi yetkinliklere ulaştırdıklarını deklare etme, Akreditasyon kurumlarının ise bu programların söz verdikleri hedeflere ulaşıp ulaşmadıklarını değerlendirme görevleri vardır.

Akreditasyon Soruları Öğrenim hedefleri nelerdir ? Öğrenciler gerçekten neyi öğrenmektedir? Bunların gerçekten öğrenildiğini nasıl anlıyorsunuz ? Neleri değiştirmeye ihtiyacınız var

Komisyon çalışmaları sonucunda geliştirilen, yükseköğretimin her kademesi (önlisans, lisans, yükseklisans ve doktora) sonunda asgari olarak kazanılması gereken bilgi (knowledge), beceri (skill) ve yetkinlere (competences) göre tanımlanan öğrenim çıktılarından (learning outcomes) oluşan “Türk Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi”, ilgili paydaşların görüşlerine ve katkılarına sunulmaktadır.

Küresel ölçekte eğitim-öğretimin toplumlardaki rolünün yanı sıra, doğası da yeniden sorgulanmaktadır. Ülkemizde olduğu gibi, birçok ülkede uygulanan geleneksel yaklaşım, öğretenler (öğretmenler) tarafından, eğitim öğretimin her kademesi için belirlenen üniteler, modüller ve bunların kapsadığı dersler ve derslerin içerikleri ile tanımlı “öğrenim girdileri” üzerine kurulmuştur. XXI. yüzyılda eğitim öğretimde yaşanan kültür değişimi ile öğrencinin kazandıkları ve öğrenmenin özü ile ilgili olan “öğrenim çıktıları”, dereceler için gereken yeterliliklerin ana belirleyicisi olma yolundadır.

Yetkinlik tabanlı eğitim programı oluşturulması temel adımlar

Hedefler Yetkinlik tabanlı bir eğitim programının geliştirilmesi Söz konusu eğitim programının amaç ve hedeflerinin belirlenmesi Belirlenen öğrenim hedeflerinin, ölçme değerlendirme sistemi ile ilişkilendirilmesi

Yetkinlik tabanlı program geliştirirken 6 adım. Ulaşılmak istenen eğitim sonuçlarının belirlenmesi Belirlenen sonuçlara ulaşabilmek için geliştirilmesi gereken yetkinliklerin belirlenmesi Hedef ve amaçların yazılması Öğretim yöntemlerinin belirlenmesi Ölçme değerlendirme yöntemlerinin belirlenmesi ve ilişkilendirilmesi Programın geliştirilmesinde kullanılacak yöntemlerin belirlenmesi

Ulaşılmak istenen eğitim sonuçlarının belirlenmesi Öğrencilerin beklentileri Üniversitenin / Fakültenin / Programın hedefleri Meslek örgütlerinin beklentileri Toplumun beklentileri İlgili iş ortamının gerektirdikleri Vb.

Hedef ve amaçlar Bir yol haritası oluşmasını sağlar Eğitim programının, öğrenciler, öğretmenler ve toplum tarafından daha açık anlaşılmasını ve benimsenmesini sağlar Eğitimin daha odaklı ve verimli gerçekleşmesini sağlar Ölçme sisteminin belirlenmesini sağlar

Yetkinliklerin belirlenmesi Bilgi Neyi bilmelidir? Beceri Neyi yapabilmelidir? Tutumlar Nasıl yapmalıdır?

Objektifler Temel olarak öğrencinin tam olarak neyi öğrenmesinin amaçlandığı ile ilgili net tanımlamaları içerir. Eğitim programının her aşaması için ayrıntılı bilgi, beceri ve tutum tanımlamalarını kapsar.

Objektiflerin yazılaması Dönem…..öğrencisi ………….ile ölçülebilecek düzeyde ……….yapabilmelidir. Şu sorulara cevap aranır. Kim yapabilecek ? Ne yapabilecek Yapabildiğini ben nasıl anlayacağım Bunu nasıl ölçeceğim

Objektif tipleri Bilgi Beceri Tutumlar

ANAHTAR NOKTALAR Programın ana hedeflerini belirle Öğrencinin öğrenmesi gerekenleri belirle (bilgi, beceri ya da tutumlar) Ölçme sistemini objektiflerle ilişkilendir

Öğretim yöntemlerini belirle Ölçme yöntemlerini belirle Program değerlendirme yöntemlerini belirle