YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

HZ. MUHAMMED VE DÖRT HALİFE DEVRİ
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
Şah Hatayi (Şah İsmail) ( )
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
YAVUZ SULTAN SELİM.
Tarafından yayınlanmaktadır.
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
İSKENDERUN NURAN YILMAZ LİSESİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
OSMANLI DEVLETİ YENİ BAŞKENTİNDE
Sunum: Ahmet YORDAM Bursa-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
TİMURLULAR.
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
ÜLkeLer Arası KöprüLer
HZ. Muhammed ve Dört Halife Devri
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
1.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Osmanlı İmparatorluğu
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
OSMANLI DEVLETİ.
OSMANLI YÜKSELİŞ DÖNEMİ( )
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI İLKÇAĞ UYGARLIKLARI 2. ÜNİTE: DÜNYA GÜCÜ OSMANLI
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
Abbasi Tarihi Berat Köse.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
Osmanlı Devleti’nin Kuruluş ve Yükselişi
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
İstanbul’un Fethi.
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
Eğitimcilere başarılar diler.
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
2. DÜNYA GÜCÜ OSMANLI DEVLETİ ( ) ( YÜKSELME DÖNEMİ )  Yükselme döneminin 1453 İSTANBUL’UN FETHİ ile başlayıp 1579 SOKULLU MEHMET PAŞA’NIN.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
OSMANLI DEVLETİNDE YÜKSELME DÖNEMİ Yükselme Dönemi Padişahları 1-II.Mehmet Dönemi “Fatih” ( ) 2-II.Bayezid Dönemi “Sofu” ( ) 3-I. Selim.
Fatih Sultan Mehmet ve İlimseverliği. Osmanlı’da Bilim 1.Bölü Türk tarihinin en büyük dönüm noktası olan, 3 kıtada hüküm süren cihan imparatorluğu Osmanlı.
HAZıRLAYAN: DÜRDANE MELIKE ERBAŞ ELIF ECRIN YASSıKAYA ZEYNEP BERFIN TUNÇ 7/G.
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
Sunum transkripti:

YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI

yavuz sultan selim Babası II. Bayezıt'ın doğudaki Safevi tehlikesine karşı önlem almaması üzerine, Yavuz Sultan Selim yeniçerilerin desteğiyle babasını tahttan indirerek padişah oldu. NOT: Bu olay Yeniçerilerin bir şehzadenin tahta geçmesinde doğrudan rol oynadıkları ilk gelişmedir.

YAVUZ DÖNEMİNİN SİYASI OLAYLARI Şehzadeler Sorunu İran Seferi ve Çaldıran Savaşı (1514) Turnadağ Savaşı (1515) Mısır Seferi (Memluk Seferi)(1516-1517)

ŞEHZADELER SORUNU Yavuz Sultan Selim babasının yerine tahta geçtikten sonra, ağabeyleri Ahmet ve Korkut'un tahtı ele geçirmelerini engellemek amacıyla Fatih Kanunnamesine dayanarak şehzadeleri etkisiz hale getirdi. NOT: Böylece Yavuz, Cem olayına benzer bir olayın yaşanması ve Avrupa’nın işe karışmasını engellemiş oldu.

İRAN SEFERİ VE ÇALDIRAN SAVAŞI(1514) Sebep: Safevilerin Doğu Anadolu'yu ele geçirmek istemeleri ve Şiilik propagandası yapmaları. Savaş: 1514 yılında Safevi Devleti hükümdarı ŞAH İSMAİL ile Osmanlı Hükümdarı YAVUZ arasında ÇALDIRAN ovasında yapıldı. Savaşı Osmanlılar kazandı. Önemi: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da şiilik tehlikesi ortadan kalktı.

TURNADAĞ SAVAŞI(1515) Bu savaşla Anadolu Beyliklerinin(Dulkadir ve Ramazanoğulları) siyasi varlığı kesin olarak sona erdi. Böylece Anadolu Türk Birliği sağlandı.

MISIR SEFERİ(MEMLÜK SEFERİ) Sebepleri a)- Fatih döneminde başlayan Hicaz su yolları meselesi b)- Memlüklerin Cem Sultan'ı himaye etmeleri c)- Osmanlılar ile Memlükler arasında Dulkadiroğulları yüzünden çekişme. d)- Memlüklerin Şah İsmail ile ittifak kurmaları. e)- Yavuz'un Memlük topraklarını ele geçirerek BAHARAT yolunu denetim altına almak istemesi. f)- Her iki devletinde Türk-İslam dünyasının lideri olma mücadelesi.

savaşlar Yavuz Sultan Selim 1516' da MERCİDABIK Savaşında Memlük ordusunu yenerek Suriye ve Filistin topraklarına sahip oldu.1517'de RİDANİYE Savaşında Memlük ordusunu ikinci kez yenerek, bu devleti ortadan kaldırdı.Mısır toprakları Osmanlılara katıldı.

MISIR SEFERİNİN SONUÇLARI: 1)- Memlük Devletinin ortadan kalkmasıyla bu devletin toprakları Osmanlılara katıldı.( Suriye, Filistin, Hicaz , Mısır) 2)- Baharat yolunun denetimi Osmanlı Devletine geçti. 3)- Halifelik ve İslam'ın kutsal emanetleri Osmanlılara geçti. (Böylece Osmanlı Devleti İslam Dünyasının Lideri oldu.) 4)- Venedikliler Kıbrıs Adası için Memlüklere verdikleri vergiyi Osmanlılara vermeye başladılar.

NOT: Osmanlı Devleti Baharat yolundan beklenen ticari kazancı elde edemedi. Çünkü Avrupalıların Ümit Burnu'nu bulmalarıyla Coğrafi yollar değişmiştir. NOT: Yavuz'un İran ve Mısır seferleri sonucunda burada bulunan kültürel eserler ile bilim adamları ve sanatçılar İstanbul'a getirilmiş, böylece Osmanlı Kültüründe doğunun etkisi artmıştır.

hicaz su yolu problemi • Fatih Sultan Mehmet Döneminde Hicaz su yolları meselesi Fatih Memluk Sultanına Mekke yolunda gerekli önlemlerin alınarak hacıların rahatça seyahat etmelerinin sağlanmasını rica etmişti. Ancak Memlüklüler bu isteği iç işlerine karışma şeklinde yorumlamıştı.