BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
Advertisements

KADEM KIBRIS TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ HEKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI, SORUNLAR VE ÖNERİLER ARAŞTIRMASI MART 2010.
SINIF ORTAMININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Fiziksel ortamın önemi nedir?
EVCİLER İLKÖĞRETİM OKULU BRİFİNG SUNUSU
Öznur TOPER Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
Eğitim-Öğretim Yılı Eylül Dönemi Seminer Çalışması
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Simülasyonların Kullanımı
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
İKS İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER ROL VE SORUMLULUKLAR
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLARI YAZILIMI
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
(Dynamic Education) İNGİLİZCE DİL EĞİTİM SİSTEMİ
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Bilişim Teknolojisi Sınıfları ile İlgili Genelge ve Yönergeler
MERHABA.
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
EĞİTSEL YAZILIMLAR GİRİŞ Sibel SOMYÜREK.
Yüz yüze Akademik Danışmanlık Hizmetleri Öğrenme-öğretme süreçlerinin ve uygulamalarının öğretmen ve öğrencilerle bir arada yürütülmesi.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
Öğretmen Yeterlikleri
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
Sınav Rehberliği Konusunda
MEB TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MATEMATİK YAZILIMLARI.
Etkinlikler ve Örnek Formlar
DYNED Dynamic&Education.
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
İl Millî Eğitim Müdürlüğü
Eğitimde Engelsiz Bilişim. FATİH Projesi’nin temel amaçlarından biri, eğitim-öğretimde fırsat eşitliğini sağlamaktır. Bu amaçla okullarımız bilişim teknolojileri.
GİRİŞ Hayat bilgisi dersinde eğitim-öğretim sürecinin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi ve kazanımların öğrencilere kazandırılması için önemli.
İLÇEFATİH EĞİTMENİBTR ÖĞRETMENİ Akseki 12 Aksu -3 Alanya 514 Demre 12 Döşemealtı 24 Elmalı -1 Finike 12 Gazipaşa 15 Gündoğmuş 11 İbradı 1- Kaş 17 Kemer.
Kurullar, Meslekî Çalışmalar ve Komisyonlar
ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ FİZİKSEL ORTAMIN DEĞİŞKENLERİ FİZİKSEL ORTAMIN ÖNEMİ
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
İbrahim AYDIN Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörü.
4 .BÖLÜM Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirmede Öğretmen Nitelikleri Ve Öğretmen Yetiştirme Ahmet ATAÇ- Cihan ÇAKMAK – Gülenaz SELÇUK – İhsan.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
OKUL MÜDÜRLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI

EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (2011) Hazırlayanlar Esra KELEŞ Neslihan TÜREDİ

Son yıllarda teknolojide yaşanan hızlı değişimler yaşadığımız dünyayı yeniden şekillendirerek, toplumları bilgi toplumuna dönüştürmüş ve bu değişim eğitim anlayışına farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Bu bağlamda eğitim sistemi içerisinde özellikle bilgisayarlar, çeşitli amaçlar için kullanılmaya başlanmış, eğitim ortamlarında türlü yapılanmalara gidilmiştir. Ülkemizde ortaya çıkan bu yapılanmalardan birisi de “Bilgi Teknolojisi Sınıfları (BTS)”dır. BTS’ler; öğretmenlerin rehberlik ettiği ve teknoloji konusunda uzman oldukları, öğrencilerin kendi kendilerine yaşayıp aktif olarak öğrenmelerine olanak sağlayan öğrenme-öğretme ortamları şeklinde de tanımlanabilir.

AMAÇ Bu çalışmada amaç, Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmenlerinin (BİTEFO) çalıştıkları okullarda kullandıkları Bilgi Teknolojileri Sınıflarına(BTS) ilişkin değerlendirmelerini almak ve sınıfların genel durumunu ortaya koymaktır.

Amaç doğrultusunda şu sorulara yanıt aranmıştır; BİTEFO’ların, okullarındaki BTS’lerin genel durumu hakkındaki düşünceleri nelerdir? BİTEFO’ların, BTS’lerde gözlemledikleri eksiklikler nelerdir? BTS’ler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılması istenilen eğitim portallarının (Dyned, MEB Vitamin, Thinkquest) uygulanabilirliği için gerekli imkânlara sahip midir?

YÖNTEM Araştırma 2009–2010 eğitim-öğretim yılında Trabzon ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evreni Trabzon ilindeki tüm BİTEFO’lardan oluşurken; örneklem, çalışmaya katılan 45 BİTEFO’dan meydana gelmiştir. Örneklemi oluşturan öğretmenler Trabzon il merkezi, ilçeleri, beldeleri ve köylerinde görev yapmaktadır ve tümü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümü mezunudur. Çalışma için hazırlanan anket, internet üzerinden il genelindeki BİTEFO’lara gönderilmiştir ve veriler iki haftalık süreçte toplanmıştır.

8 açık uçlu sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır 8 açık uçlu sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Sorular şu şekildedir; BTS’lerde kullanılan bilgisayarların mevcut durumlarını nasıl buldukları? BTS’lerdeki mevcut yerleşim düzenleri ve bu düzenlerin ders işlenişine etkisini nedir? BTS’lerin okullarda kaçıncı katta olmasının daha uygundur? Sınıflardaki internet bağlantısı yeterli mi? Öğrenciler BTS’lerden eşit derecede yararlanıyor mu? Sınıflarında karşılaşmış oldukları en büyük eksikliklerin nelerdir? BTS’lerin daha ideal bir ortama dönüştürülmesi için sınıflarda hangi değişiklikler yapılmalıdır? MEB’in okullarda kullanılmasını istediği uygulamalar için yeterli alt yapı ve donanım durumları nasıl?

TARTIŞMA Trabzon ilindeki BİTEFO’larla gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada; %73 BİTEFO’nun BTS’lerini; bilgisayarların donanımsal özellikleri, performansları ve sayıları açısından yeterli görmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. BİTEFO’lar bu yetersizlik nedenlerini; sınıfların kalabalık, bilgisayarların eski ve sayıca az olmasıyla açıklamışlardır. Bilgisayar sayısı yeterli olmadığı için de BTS’lerde gerçekleştirilen uygulamalardan verimli sonuçlar elde edilmesi zorlaşmaktadır. Okullarda BTS’lerin orta katta olması gerektiğini ekliyorlar.

SONUÇ Bu tür sorunların BTS’lerin etkin kullanımını azalttığı düşünülürse; BTS’lerden daha verimli bir şekilde yararlanabilmek için, aşağıda belirtilen önerilerin göz önüne alınmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. BTS’lerin oluşturulması sürecinde okullardaki öğrenci sayısının dikkate alınması konusunda daha titiz davranılabilir. BTS’ler için; geliştirilen eğitim yazılımlarını kullanabilecek performansa sahip bilgisayarlar seçilmelidir. BTS’ler oluşturulurken belirlenen sınıf yerleşim düzeninin; öğretmenin, öğrencilerin bilgisayarları rahatlıkla görebilecekleri şekilde olmasına dikkat edilmelidir. BTS’lerde ortaya çıkan aksaklıkları yerinde belirlemek ve giderebilmek için MEB tarafından teknik elemanlar görevlendirilebilir.

BUKET SEYHUN