Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Ankara Yenilikçi Kütüphane Girişimleri Grubu
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
KÜTÜPHANE HAFTASINA HOŞGELDİNİZ
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
PARADİGMA DEĞİŞİMİ Çetin TORAMAN.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ILL = KÜTÜPHANELER ARASI ÖDÜNÇ İSTEK KILAVUZU.
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
BİLGİ KAYNAKLARIM VE EMEĞE SAYGI
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
11-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
KİTLE İLETİŞİMİ VE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
REHBERLİK.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
Interaktif Akıllı Tahta Uygulamaları ve Matematik
ŞARKİKARAAĞAÇ HALK KÜTÜPHANESİ 2010 İKİNCİ YARIYIL FAALİYETLERİ.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
İletişim ve Toplum 2010 Bahar
ÖĞRETİM TASARIMININ TARİHSEL GELİŞİMİ
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Araçları Sınıflandırma İşlemi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 15
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
MARMARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE KULÜBÜ YENİ GÖNÜLLÜLERLE TANIŞMA VE KULÜBÜMÜZÜ TANITMA TOPLANTISI.
Halkla İlişkiler ve Halk Kütüphaneleri
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE DİL BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER (KİTAP KULLANIMI) Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
BTÖ521-Eğitsel Bilgisayar Oyunları Tasarımı
KAREKOD KULLANIMI.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
‘Okullar Hayat Olsun’ Projesi ÇANKIRI ANADOLU LİSESİ
Kütüphan-e Türkiye Projesi
HALK KÜTÜPHANESİ VE SOSYAL HİZMET BOYUTU Bu sunumdaki bilgiler Susan M. Currier’in «Public Libraries as Social Service Agencies: Birthright or Future Trend»
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Yrd. Doç. Dr. Özlem CANAN GÜNGÖREN
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
MESLEKİ ve GELİŞİM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ SUNUSU
TELEVİZYONUN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Bilişim Teknolojileri Alanı Bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanlarına, gerekli olan mesleki yeterlikleri bilimsel ve teknolojik.
BÖLÜM 10 UZAKTAN EĞİTİM √ Uzaktan Eğitim Nedir? √ Uzaktan Eğitim Etkili mi? √ Uzaktan Eğitim Teknolojileri Nelerdir? √ En İyi Uzaktan Eğitim Teknolojisi.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
KULLANIM ADIMLARI Adım 1: Okulunuzu Kaydedin Adım 2: Okul Ayarlarını Keşfedin (ThinkQuest Projects) Adım 3: Hesaplar Oluşturun (ThinkQuest Projects) Step.
ERGENLİK.
. DENİZYILDIZLARI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Kütüphane ve Dokümantasyon
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Çİzgİ Romanlar.
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
Proje Oluşturma ve Yönetimi
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
AFİŞ.
Resimle İlgili Meslekler
Kütüphaneler neler yapabilir? - III -
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetlerinde Teknolojinin Kullanımı ve Almanya’dan Örnekler Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji 15-25 yaş arası dönem Yaşamın en “dinamik” ve “hareketli” dönemidir. (Teknoloji sürekli yenilenen, dinamik ve hareketli bir alandır.) Yeni ve farklı bir kişiliğin (yetişkin kişiliğin) oluşması dönemidir. (Teknoloji yeni ve farklı olan demektir.) Bir şekillenme dönemidir. “Sosyalleşme” (toplumsallaşma) yoluyla çocukluktan yetişkinliğe “geçiş dönemi”dir. (Teknoloji onun için bir sosyalleşme aracıdır.) “Değişim” dönemidir. Değişik şeylere ilgi duyarlar. (Teknoloji sürekli değişim demektir.)

Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji (…devam) “Gelişen”, “geleceğe dönük”, “yeni”, “çağdaş”, “gelişmeye açık” kişidir. (Teknoloji bu kavramlara dayanır.) Ergenlik dönemi (Yetişkinlere özgü “yapabilme” becerisini gösterme dönemidir.) Yetişkinlerin yaptıklarından daha farklı, ilginç ve değişik şeyler yapmak isterler. (Teknolojik ürünleri kullanmak farklı, ilginç ve değişik şey yapmak anlamına gelir.) İlk defa ortaya çıkan şeylere ilgi duyarlar. (Teknolojide hep ilkler vardır.)

Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji (…devam) Modaya düşkündürler. (Teknolojinin değişimi de onlar için bir anlamda modadır.) Yenilikleri ve farklılıkları onlar için çıkarılmış ve uymakla yükümlü oldukları yasalar gibi algılarlar. (Teknoloji onlar için yeni fikir ve farklılık demektir.) Yaratıcı fikirlere ilgi duyarlar. (Teknoloji yeni fikirlerin somut görünümüdür.) Aceleci (sabırsız) tutumlara sahiptirler. (Bilgiyi bulmada da aceleci davranırlar. Teknoloji onlara acele bilgi bulan araçlardır.)

Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji (…devam) Hayal güçleri çok iyi çalışır. (Teknoloji hayal gücünün ürünleri olarak görünür.) Çok çabuk fikir değiştirirler. (Teknoloji yeni fikirlerle değişir. Onlar için teknoloji fikir değişimidir.)

Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji Halk kütüphanesi personeli gençlik döneminin özelliklerini bilmelidir. Personel bu konuda eğitilmelidir. Halk kütüphanesi gençlerin gereksinimlerini anlamalıdır. Gençlere yönelik özel hizmetler geliştirilmelidir. Gençlere yönelik derme oluşturulmalıdır. Gençlik dergileri alınmalıdır.

Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam) Derme geliştirmede gençlerin istekleri dikkate alınmalıdır. Dermenin düzenlenmesinde çocuklara-gençlere-yetişkinlere yönelik yayınlar ayrı konulabilir. Ya da bu yayınların üzerine farklı renkte işaretler konulabilir.

Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam) Halk kütüphanesinin bütün kaynak ve hizmetlerine bilgisayar üzerinden ulaşımı sağlamak. Televizyon dizileri, müzik-video film kasetleri, bilgisayar, bilgisayar oyunları, müzik-film CD’leri, müzik dinleme araçları (teyp, kaset çalar, CD çalar, MP3, MP4, IPod), DVD’ler, sesli kitaplar, DVix, İnternet, elektronik kitap-dergi ve gazeteler, veri tabanları, web sayfası, İnternet Salonu (Kullanım Merkezi)

Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam) Ücretsiz internet erişimi sağlamak Mutlaka bir web sayfası olmalı Teknoloji dergileri, teknoloji konulu öğretici kitaplar alınmalı. Dermenin yarıya yakını kitap dışı materyal olmalı. Kütüphanenin tasarımında teknolojik yaklaşım gösterilmeli.

Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam) Teknoloji konulu yarışmalar düzenlenmeli. (En iyi web sayfası, en güzel kütüphane tasarımı, bilgisayarda satranç, internette bilgi erişim yarışması vb.) Kütüphane ile ilgili elektronik tartışma listesi oluşturulmalı. Bilgisayar, internet, web kullanımı ve web tasarımı gibi konularda kurslar açılmalı.

Teşekkürler