Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Araçları Sınıflandırma
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 06532, Beytepe ANKARA e-Posta: hacettepe.edu.tr Web:

2 Araçları Sınıflandırma İşlemi
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonucu öğrenme ortamlarında kullanılan araç-gereçlerin sayıları ve türleri her geçen gün artmaktadır. Geliştirilen kaynaklar değişik duyu organlarından etkilenmekte, bazıları tek bir duyu organımızı etkilerken bazıları birden çok duyu organımıza hitap etmektedir. Bu araç-gereçlerden bir kısmı öğretme-öğrenme süreçlerinde soyut yaşantılar sağlarken, bazıları somut yaşantılar sağlamaktadırlar. Bazıları yapıları bakımından mekanik, elektronik-mekanik veya elektronik olabilmektedir. Öte yandan, bir araç bazı özellikleri açısından bir gruba girerken bazı özellikleri açısından başka bir gruba girebilmektedir.

3 Araçları Sınıflandırma
A- Yansıtma Özelliği Olan Görsel Araçlar Tepegöz, Slaytlar ve slayt projektörü, Film şeridi ve film projektörü, Opak projektörü, Video Projektörü, Data Show (LCD Panel), Konferans Projektörü.

4 Araçları Sınıflandırma-2
B- Yansıtma Özelliği Olmayan Görsel Araçlar Gerçek nesneler (Paralar, çalışma aletleri, bitkiler, hayvanlar vb.), Modeller (Gerçek bir nesnenin üç boyulu olarak gösterilmesine olanak veren şeyler), Alan gezileri, Hareketsiz resimler (Fotoğraflar, Posta kartları, Haritalar, Flaş kartları (şimşek kartlar), Resimler, Grafikler, (Çizimler, Karikatürler, Grafikler, Tablolar, Şekiller, Posterler).

5 Araçları Sınıflandırma-3
C- Basılı Materyaller Kitaplar Resimli kitaplar, Ders kitabı, Başvuru kitapları, Çalışma (alıştırma) kitapları), Ders notları, Dergiler.

6 Araçları Sınıflandırma-4
D- İşitsel Araçlar Radyo, Kasetçalar (Teyp ve Ses bantları), Kompakt Disk (Teker çalar), Pikap (ve Plâklar)

7 Araçları Sınıflandırma-5
E- Gösteri Yerleri Kara tahtalar, Çok amaçlı tahtalar (Beyaz tahta), Elektronik tahtalar, Askı/Kanca tahtası, Bülten tahtaları, Kumaş tahtalar, Manyetik tahtalar, Dosya tahtalar (Flip charts), Sınıf dışı sergiler, Sınıf içi sergiler, Kuklalar, Tiyatro (temsil), Eğitsel geziler.

8 Araçları Sınıflandırma-6
F- Hareketli Araçlar (Görüntüler) Televizyon, Video makinası (oynatıcısı ve/veya kaydedicisi), Film, Videodisk, Videokaset (VHS, Beta, 8 mm vb.) Diğerleri

9 Araçları Sınıflandırma-7
G- Bilgisayarlar Video (Bilgisayar) projektörü, Etkileşimli (İnteraktif) video, Çoklu ortam (multimedia)

10 Araçları Sınıflandırma-8
H- İletişim (Telekomünikasyon) Radyo yayını, Telekonferans Video telekonferans, Audio telekonferans, Grafik telekonferans, Bilgisayar telekonferansı, Teletekst ve videotekst, Televizyon (Normal TV yayını, Kablolu TV yayın, Uydulu TV yayını, Kapalı devre TV yayını).

11 Başvuru Kaynakları Heinich, R., Molenda, M., Russell, J. D. ve Smaldino, S. E. (1999). Instructional media and technologies for learning (Sixth Edition). New York: Macmillan Publishing Company. Seferoğlu, S. Sadi (2009). Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

12 Teşekkürler!!!


"Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları