Öğrenen Örgütler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME.
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
Farklı Kültürlerde Liderlik Yapmak Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
MESLEKİ EĞİTİM.
TAKIM KURMA VE GELİŞTİRME
Örgütsel Güven ve Adalet
ENTELEKTÜEL SERMAYE.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
, BURSA MÜKEMMELLİKLE GELECEĞE HAZIRLIK.
MODERN YEREL YÖNETİM İÇİN LİDERLİK
LİDERLİK’inEN YALIN HALİ
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI. İşbirliğine dayalı öğrenme; öğrencilerin sınıf ortamında küçük karma guruplar oluşturarak (cinsiyet, başarı durumu,
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
Güçlü Kişilik Özellikleri Üstün Yönetsel Beceriler
 Tarih boyunca bazı firmalar stratejik uygulama pahasına stratejik planlamayı vurgulamışlardır.  Pazarlama uygulaması firmanın pazarlama hedeflerinin.
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
İGEP İş Tasarımı ve Hedef Belirleme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
1 T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ Yrd. Doç. Dr. FATİH ÖZBEY 2007.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Öğrenme.
ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Bilgisayar Destekli Eğitim
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
Okullardaki sosyal sermaye anlayIŞI
İNOVASYON.
TAKIM RUHU ve EKİP ÇALIŞMASI
Bir Liderlik Perspektifi
VİZYONER LİDERLİK.
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
DİĞER TUTUMLAR.
Toplam Kalite Yönetimi
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
Yeni Kariyer Yaklaşımları
X- Strateji İçin Kültür ve Liderlik
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME ÖĞRENEN ÖRGÜTLER STRATEJİK PLANLAMA
Örgütsel Kariyer Planlaması
KARİYER GELİŞTİRME.
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
“innovation and future”
KURUM KÜLTÜRÜ.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK VE BAĞLI BİRİMLERİN KALİTE YOLCULUĞU
Süreç Yönetimi Smith iş bölümü kavramının üç yararından bahsetmektedir.
Sunum transkripti:

Öğrenen Örgütler

Takdim Planı 1. Neden öğrenen örgütler ? 2. Öğrenen örgüt nedir ? 3. Öğrenen bir örgüt oluşturma 4. Sonuç

Giriş “Hiçbir problem kendisini ortaya çıkaran bakış açısı ile çözülemez; dünyayı yeni bir şekilde görmeyi öğrenmemiz gerekir” Albert EINSTEIN

Neden Öğrenen Örgütler ? Çalışanların her geçen gün değişen ihtiyaç ve beklentileri Ekonomik, sosyal ve teknolojik değişimler ÖĞRENEN ÖRGÜT Her geçen gün artan uluslararası rekabet Belirsizliklerle dolu bir çevre Kısa sürede değişen, gelişen ve eskiyen bilgi

Örgüt Tasarımının Değişen Paradigması Mekanik Sistem Paradigması Doğal Sistem Paradigması Dikey Yapı Yatay Yapı Performans konusunda örgütsel değişim Rutin Görevler Katı Kültür AdaptifKültür Güçlendirilmiş Görevler Biçimsel Sistemler Rekabetçi Strateji Paylaşılan Bilgi İşbirlikçi Strateji Durağan Çevre Etkili Performans Değişken Çevre Öğrenen Örgüt

Öğrenen Örgüt Nedir ? Bir örgütün sürekli olarak yaşadığı olaylardan sonuç çıkarması, bunları aynı zamanda çalışanlarını geliştirebileceği bir sistem içinde değişen çevre koşullarına adapte edebilmesi ve tüm bunların sonucunda sürekli olarak değişen, gelişen ve kendini yenileyen dinamik bir örgüt olmasıdır (Senge, 1996) Öğrenen bir örgüt bilginin ortaya çıkarılması, edinilmesi ve transferi ile yeni bilgi anlayışlarının yansıtılması için davranış değiştirme becerisine sahip bir örgüttür (Garvin, 1993) Öğrenen örgüt, öğrenmeye öncelik verendir (Braham, 1998) Öğrenen bir örgüt, tüm üyelerinin öğrenmesini kolaylaştıran ve kendisini sürekli yenileyen örgüttür (Pedler, Burgoyne ve Boydell, 1991)

Öğrenen Örgütler Öğrenen Örgütler Düşünen Örgütler Anlayan Örgütler Sistem Düşüncesi Kişisel Ustalık Zihni Modeller Takım Halinde Öğrenme Paylaşılan Vizyon Öğrenen Örgütler Senge (1990) Düşünen Örgütler Anlayan Örgütler Bilen Örgütler McGill ve Slocum (1993)

Öğrenen Bir Örgüt Oluşturma Belirsizlikle Mücadele Ademi Merkezileşme Merkezileşme Her bir parçanın devamlılığı örgütün bütününün belirliliği ile sağlanır Bütünün devamlılığı her bir parçanın belirliliği ile sağlanır COCA COLA “Global düşün, yerel davran” HSBC “Dünyanın yerel bankası”

Öğrenen Bir Örgüt Oluşturma (2) Bilgiyi örgüt içinde hızla ve etkin bir şekilde yayma Diğerlerinin tecrübe ve başarılarından öğrenme Kendi tecrübelerinden ve geçmişinden öğrenme Yeni yaklaşımlarla tecrübe kazanma Sistematik problem çözme Garvin (1993)

Öğrenen Bir Örgüt Oluşturma (3) Sürekli Öğrenme Destekleyici Liderlik Diyalog ve Araştırma ÖĞRENEN ÖRGÜT Takım Halinde Öğrenme Sistemler Arası Bağlantı Paylaşımcı Sistemler Paylaşılan Vizyon Öğrenen Örgüt Alt Boyutları (Watkins ve Marsick, 1993)

Öğrenen Bir Örgüt Oluşturma (4) Elde Et Kullan Yaygınlaştır Öğrenme Döngüsü (DiBella ve Nevis, 1998)

Öğrenen Bir Örgüt Oluşturma (5) Bağlantı Odaklanma Stratejik Başarı Destek Arzu Kabiliyet Örgütsel Öğrenme Güçlendirme Anahtar Elemanlar Arası Bağlantı (Drew ve Smith, 1995)

Öğrenen Örgütlere Bazı Örnekler Hewlett – Packard IBM Royal / Dutch Shell

Öğrenen Örgütlerin Önündeki Engeller Aciliyet duygusu, telaş ve panik içinde sistematik olmayan adımlar atmak, bunlardan kısa sürede sonuçlar beklemek ve sonuçlar gecikince bunları uygulamaktan vazgeçmek, Stratejik düşünmek için zaman ayırmadan sistem ve süreçler üzerinde çok durmak, Öğrenen örgüt olmayı bir zihniyet veya kültür değişimi sürecinden çok, belirli sistem ve süreçlerin uygulanması olarak görmek, Özgün fikirlere değer vermeden, onları göz ardı ederek yerleşik fikirlere bağlı kalmak, Çok çalışmayı ödüllendirip, akıllı çalışma sistemini ödüllendirmemek, Yetkilendirmeyi olması gerektiği ölçüde uygulamamak,

Öğrenen Örgütlerde Liderlik Geleneksel Örgütlerde : Tepedeki önemli kararları vermek ve kontrol mekanizmalarını işletmek Öğrenen Örgütlerde : Öğrenmeyi kolaylaştırmak ve öğrenme ortamı yaratarak kişilerin gizli yeteneklerini açığa çıkarmak Liderler tasarımcı rollerinin yanı sıra, öğrenme süreçlerinde aktif rol alan öğretici rolünü de oynarlar. Öğrenen örgütlerde liderlerin öğrenme potansiyeli ne bildiği ile değil; nasıl öğrendiği ile, yani öğrenme süreci ile değerlendirilir (McGill, Slocum ve Lei, 1992)

Sonuç ÖĞRENEN ÖRGÜT Çevreye kolay tepki gösterme ve uyum sağlama Yeni ürün, süreç ve hizmet gelişiminin artması Diğer örgütlerden daha fazla öğrenme ÖĞRENEN ÖRGÜT Her seviyede çalışanın en verimli şekilde kullanılması Stratejik değişimler için gerekli zamanın azalması Örgütün her yerinde sürekli gelişimin sağlanması