Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi12.Sınıf 3.Ünite

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Advertisements

Bütün İnsanlara Değişmez ve Eskimez Ölçüler veren Peygamberimizin
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
Hz.muhammed’in ahlakı.
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
Hz. Peygamber ve İnsanlık Onuru
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
Hz. Muhammed (s.a.v.) İnsanlara Değer Verirdi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
3. Hz. Muhammed’in Ailesinin Örnek Davranışları
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
MEDİNE’DE İLK İCRAATLAR
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
Temel Eğitici Nitelikleri
10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Kur’an-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri
KUL HAKKI BAŞKALARINA ZARAR VERMEK:
İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 3. Ünite Sunusu
Hz. Muhammed’in Hayatından Örnek Davranışlar
(4. Bölüm: Hz. Muhammed’in Hicreti)
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
DERS HZ. MUHAMMED`İN HAYATI
İlköğretim DKAB Dersi 8. Sınıf 3. Ünite
KUTLU DOĞUM HAFTASI YASEMİN KOLSUZ /C bilgidagi.com.
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
HZ. MUHAMMED’İN ÖRNEK KİŞİLİĞİ
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
PEYGAMBER EFENDİMİZİN HAYATI VE ÖRNEK DAVRANIŞLARI
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
Merhametli - Hoşgörülü ve Affediciydi
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
Sorumluluk Bilinci.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
2. Nimete Şükür (Besmele ve Hamd)
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
HZ. MUHAMMED (S.A.V) HAKKI GÖZETİRDİ
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
HZ. MUHAMMED (s.a.v.) HAKKI GÖZETİRDİ
İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLERİ
Bugün neler öğreneceğiz?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
ÜNİTEMİZDEN NELER ÖĞRENDİK
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
HZ. MUHAMMED’İN KİŞİSEL ÖZELLIKLERI Peygamber Efendİmİz dürüst ve güvenİlİr bİrİsİydİ. Öyle kİ; kİmsenİn malına, mülküne yan gözle bakmaz ve asla yalan.
{ HZ.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar Hz.Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
Sunum transkripti:

Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi12.Sınıf 3.Ünite Hz. Muhammed’i Anlama pedagojiformasyon.com

12.3.Ünite: Hz. Muhammed’i Anlama/Konular 1. Hadis ve Sünnet 2. Hz. Muhammed’in Davranışlarının Yerel ve Evrensel Boyutu 3. Dinin Anlaşılmasında Sünnetin Önemi 4. Başlıca Hadis Kaynakları

12.3. Ünite: Hz. Muhammed’i Anlama / Kazanımlar 1.Hadis ve sünnet kavramlarının anlamını örneklerle açıklar. 2. Hz. Muhammed’in sünnetinden ve hadislerinden örnekler verir. 3. Hz. Muhammed’in sözlerinin ve davranışlarının yerel ve evrensel boyutunu kavrar. 4. Hz. Muhammed’in çeşitli olaylar karşısındaki farklı söz ve davranışlarının nedenlerini irdeler. 5. Hz. Muhammed’in sözlerinin ve davranışlarının inceliklerini anlayarak onu model alır.

Hz. Muhammed’in Davranışları Yerel Boyut Evrensel Boyut İçinde bulunduğu ve yaşadığı toplumun; sosyal, coğrafi ve ekonomik şartlarına göre davranışlar. Bütün insanlığı ilgilendiren, bütün insanlara örnek olan, yol gösteren, her zaman ve her yerde insanların makul görebildiği davranışlar.

Yine o dönemlerin sıkıntılarından biri bazı senelerin kurak gitmesi idi. Kuraklık olduğu yıllar kıtlık olur, gıda maddeleri ve hayvan yiyecekleri bulunmazdı. Hz. Muhammed’in ailesi de kuraklıktan etkilenmişti. Onlar bu sıkıntılı duruma el birliği ile göğüs gerdiler. Hiçbir zaman durumlarından şikâyet edip Hz. Muhammed’i güç durumda bırakmadılar.

Hz. Muhammed’in Davranışlarının Yerel ve Evrensel Boyutu “Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir.” (Tövbe 128)

Hz. Muhammed’in tüm hayatı ya da hayatın belirli bölümlerinin bütün boyutlarıyla, sahabe tarafından yazılı ve sözlü olarak kaydedildiği bilinmektedir. Hz. Muhammed, son dinin evrensel temsilcisidir. Bu nedenle onun tüm davranışları ve sözleri, insanları kucaklayıcı evrensel bir yapı içermektedir. Bu durum, sünnetin evrensel bütünlüğünü oluşturmaktadır. "De ki, ey insanlar! Ben sizin hepinize göklerin ve yerin sahibi olan Allah'ın elçisiyim" (Araf Suresi, 158.) ayeti ve konuya ait diğer ayetler, bir taraftan İslam'ın cihanşümul bir din olduğunu ilan ederken bir taraftan da Hz. Peygamber'in elçiliğinin ve dolayısıyla onun sünnetinin, yaşama tarzının evrensel boyut ve karakterini ortaya koymaktadır.

Peygamberimiz, "Allah'a ve kıyamet gününe inanan kişi, misafirine ikram etsin.'' buyurmuştu. Bizzat kendisi, misafirlerle ilgilenerek bu konuda herkese örnek oluyordu

Peygamber Efendimiz de, öksüzü evine alıp yediren, içiren, barındıran, yetiştiren, işleriyle ilgilenenlerin çok sevap kazanacağını bildirmiştir. Böyleleriyle cennette, birbirine bitişen iki parmak gibi yakın olacağı müjdesini vermiştir.

Hz. Muhammed’i Nasıl Anlamalıyız? Sünneti bilinerek Kur’an’ı anlayarak hayatı öğrenilerk anlaşılır

İslam’ın geldiği dönemdeki ortam ve kültür

KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ. MUHAMMED dır BİR İNSAN KUR’AN-I KERİM’İ AÇIKLAYICI İNSANLIĞA BİR RAHMET UYARICI BİR PEYGAMBER

Hz. Muhammed’in Örnek Özellikleri Kolaylaştırıcı Hoşgörülü Sabırlı Adaletli Merhametli Güvenilir

De ki (ey Peygamber:) "Ben size 'Allahın hazineleri bendedir De ki (ey Peygamber:) "Ben size 'Allahın hazineleri bendedir! demiyorum; ne insan idrakini aşan şeyleri bildiğimi söylüyorum ve ne de size 'Ben bir meleğim! diyorum: Ben sadece bana vahyedileni yerine getiriyorum…” “…Ben de sizin gibi bir insanım…” (Enam 50, Kehf 110)

HZ. MUHAMMED’İ NASIL ANLAMALIYIZ? Allah Hz. Muhammed’i Kur’an ile terbiye etmiştir. Hz. Muhammed’in bütün hayatı, Kur’an esasları ile şekillenmişti. Hz. Muhammed’i bir eğitimci olarak anlamak gerekir. Davranışlarındaki “insan sevgisi” inceliği doğru anlaşılmalıdır. Olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan bir insan olarak bilinmelidir.

Hz. Muhammed’i Evrensel Davranışlarıyla Örnek Almalıyız Hz. Muhammed ve sünneti insana büyük bir değer vermiş, onun can, mal, din, akıl, ırz gibi her türlü güvenini sağlayıcı tedbirler almıştır.

Bir gün Resulullah arkadaşları sahabilerle birlikte oturuyorken önlerinden bir cenaze geçti. Allah’ın elçisi cenazeye saygı göstermek için ayağa kalktı. Sahabiler: “Ey Allah’ın elçisi o bir yahudi cenazesidir” diyerek kendisini uyarınca o, şöyle buyurdu: “O bir insan değil mi?” (Buhari, 23 Cenaiz 50)

Kendisini baskı ve işkencelerle Mekke’den çıkaran müşriklere karşı Mekke’nin fethi sırasında hiç birine karşı kin ve nefretle hareket etmemesi, İntikam duyguları beslememesi, onun evrensel davranışlarına örnektir.

Hz. Muhammed’in Evrensel Mesajları Veda Hutbesinde Hz. Muhammed’in Evrensel Mesajları Bütün insanlar eşittir. Bütün Müslümanlar kardeştir. Emanete ihanet edilmemelidir. Kan davaları kesinlikle yasaktır. İnsanların can, mal, namus, şeref ve haysiyetleri koruma altına alınmalıdır. Kadın haklarına önem verilmelidir. Suç işleyenindir. Başkasının suçuyla kimse suçlanamaz. İnsanların birbirine karşı üstünlükleri yoktur. Üstünlük Allah’a karşı sorumluluklarının bilincinde olmakla kazanılır.

Hz. Muhammed’in Anlayışında Adalet Ahlaksızlık, İlme değer verme Kan davaları, Yardımlaşma, Zulüm Diğerkâmlık gibi İntikam duyguları İnsan için hayırlı davranışların yanında olmak Haksızlığa göz yumma vardır yoktur

DEĞERLENDİRME SORULARI 1)Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’in aşağıdaki özelliklerden hangisi yer almaz? A)Yüce bir ahlak sahibi olması C)İnsanlar arasından seçilmiş olması D)Müminlere çok merhametli olması C)İnsanlar arasından seçilmiş olması E)Yeme, içme ve giyim tarzı

2)Aşağıdakilerden hangisi ile Hz 2)Aşağıdakilerden hangisi ile Hz. Muhammed’i en doğru şekilde anlamış oluruz? A)Sadece onun gibi giyinerek B)Sadece onun yediklerini giyerek C)Söz ve eylemlerindeki amaçlara göre hareket ederek D)Sadece onun gibi oturarak

Aşağıdaki bilgilerden doğru olanları (D) yanlış olanları (Y) ile işaretleyiniz. 3) Sadece peygamberimiz yediği veya sevdiği için bir şeyi yemek sünnettir.(Y) (D) ( 4)Hz. Muhammed Kur’ana aykırı hüküm koyamaz. (Y) (D)