İSG POLİTİKASI VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜNDE SOSYAL DİYALOĞUN ROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Advertisements

İş Sağlığı & Güvenliği Kurulu Bilgilendirme Toplantısı
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
GÜVENLİK KÜLTÜRÜ SEMİNERLERİ
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
4857 SAYILI İŞ KANUNU MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları.
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ ve HAKLARI BİRİMİ
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Teftiş Kurulu Başkanlığı TUZLA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK ESASLI PROGRAMLI TEFTİŞ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU

İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİNDE SORUMLULUK VE YETKİLERE BİR BAKIŞ
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
Selçuk Üniversitesi Müh. Mim. Fak. Endüstri Mühendisliği Bölümü
İş sağlığı ve güvenliği; işyerlerinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli bütün faaliyetleri kapsayan bir konu olup, işveren.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL BİLGİLER
Yürürlükteki Mevzuat çerçevesinde
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
İzmit İlçe MEM.İSG Koordinatörleri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
Öğr. Gör. Elif ÜNALAN ÖZÇELİK
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TAN I M LAR Ergonomi İnsan, araç - gereç, çevre
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ.
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI SEFER ERKEÇOĞLU ŞUBE MD./İŞVEREN VEKİLİ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARINI ÖNLEME TEDBİRLERİ
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
DERS : ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KONU: İŞ KAZALARI HAZIRLAYAN: AYŞE NUR ŞİMŞEK BÖLÜM: BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI.
Ünite 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
1. isgsis Nedir ? 2. isgsis Özellikleri 3. Kurumunuzda İSGSİS.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞYERI BILGI YÖNETIM SISTEMI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ankara, 2017.
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MEVZUATI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ EnSaTurk Mühendislik.
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
İŞYERI BILGI YÖNETIM SISTEMI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Ankara, 2017.
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
NİÇİN ÇALIŞIYORUZ AMACIMIZ NE HAYATTA KALMAK İMKANLARIMIZ DAHİLİNDE
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

İSG POLİTİKASI VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜNDE SOSYAL DİYALOĞUN ROLÜ HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Mithat ZEYDAN E.Ü. Müh. Fak. Endüstri Müh. Bölümü

VERİMLİLİK İşletmelerin varlığının sebebi kar’dır. Bunun için işletmeler verimli çalışmak zorundadırlar.

ÜRETİM SÜRESİ NELERDEN OLUŞUR Ürünün veya İşlemin Temel İş Kapsamı Ürün Belirlemeleri veya Modelindeki Hatalardan Doğan Ek İş Kapsamı Toplam İş Kapsamı Üretim veya İşlemde Etken Olmayan Yöntemlerin Kullanılmasından Doğan Ek İş Kapsamı Yönetimin Yetersizliği Yüzünden Oluşan Etken Olmayan Süre (işçilerin güvenliği için gerekli önlemleri almamak, iş kazaları yoluyla zaman kaybına neden olur) Toplam Etken Olmayan Süre İşçinin Denetimi Altında Bulunan Etken Olmayan Süre (güvenlik kurallarına dikkat etmemek ve dikkatsizlik yüzünden kazalara yol açmak)

İSG HEDEF 0 – İŞ KAZASI 0 – İŞ HASTALIĞI 0 – OLAY (İNSAN / EKİPMAN) % 100 BAŞARILI KONTROL

BAŞARILI İSG YÖNETİMİNİN ELEMANLARI SÜREKLİ İYİLEŞTİRME İSG POLİTİKASI YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PLANLAMA KONTROL VE DÜZELTİCİ FAALİYETLER UYGULAMAVE İŞLETME

İŞ GÜVENLİĞİ Çalışma hayatında üretimden kaynaklanan tehlikelerden ve sağlığa zararlı koşullardan korunmak için yapılan sistemli çalışmaların tümüdür. İş güvenliğinin 3 temel amacı vardır; Çalışanları korumak Üretim güvenliğini sağlamak İşletme güvenliğini sağlamak

GÜVENLİK İLKELERİ Bir Kaza genellikle teknik, fizyolojik ve psikolojik etmenlerin bileşimi sonucudur ve makineye, çevresel koşullara (ışık, gürültü, titreşim, nem, oksijen azlığı,vb.), çalışma durumu ve işten kaynaklanan yorgunluğa bağlıdır. Toplumsal çevreden kaynaklanan olgularda etkilidir. Kötü beslenme, bölgesel hastalıklar, endüstriyel yaşama uyum sağlayamama ve bu yaşamın bireyin ve ailesinin yaşamında ve geleneklerinde oluşturduğu büyük değişikliklerde önemli etmenlerdir.

GÜVENLİK İLKELERİ En etkili önleyici yol; Binanın, fabrikanın ya da iş sürecinin tasarımı aşamasında alınacak önlemlerdir. Daha sonra yapılacak gelişme ve düzeltmeler çok pahalı olacağı gibi işçilerin sağlığını koruma açısından geç kalmış önlemler olacaktır.

ERGONOMİ İnsan anatomik özelliklerini, antropometrik ölçülerini, fizyolojik kapasite ve toleranslarını göz önüne alarak; iş yeri yerleşimi ve ortam değişkenlerinin etkisi ile oluşan, organik ve psikolojik reaksiyonlara göre, insan-makine-ortam uyuşumunun temel kuramlarını araştıran bir bilim dalıdır. Kısaca, İŞ BİLİM olarak adlandırılır. Amaç, Makinalı bir üretim sisteminde çalışan insanın sağlığını koruyarak, güvenliğini sağlamak; yapılan işin nicelik ve niteliğini artırmaktır.

İSG POLİTİKASI GEREKLİLİKLERİ Kuruluşun yapısına ve risklerinin boyutlarına uygun olmalıdır. Sürekli gelişme taahhüdü içermelidir. En azından geçerli uygulanabilir yasalara ve kuruluşla ilgili diğer gerekliliklere uyma taahhüdünü içermelidir. Dökümante edilmeli, uygulanmalı ve muhafaza edilmelidir. Kişisel İSG zorunluluklarından haberdar olmaları için tüm çalışanlara iletilmelidir.

İSG POLİTİKASI GEREKLİLİKLERİ İlgili tarafların ulaşabilmesine açık olmalıdır. Periyodik olarak gözden geçirilmelidir.

1-SOSYAL DİYALOG - 4857 sayılı yeni iş yasasının yürürlüğe girmesi ile yasal çerçevenin yenilendiği görülmektedir. - Ancak, Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda temel sorun, mevzuattan çok uygulama ve denetim sorunu olarak görülmektedir. Denetim kapsamındaki işyeri-işletme sayısı ile denetim elemanlarının sayısal orantısı göz önünde bulundurulduğunda yeterli uzman personelin bulunduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Ayrıca denetim elemanlarının ulaşım, araç-gereç gibi kıt imkanları dikkate alınırsa, denetimlerin yetersiz kalabildiğini söylemek mümkün olacaktır.

2- SOSYAL DİYALOG Bir çözüm olarak, ara denetimlerin, Üniversitelerarası bir iş sağlığı ve güvenliği ekibi veya kurulu oluşturularak yapılması düşünülebilir. Ara denetimler, sadece işletmelerin bu konudaki eksikliklerini tespit ederek eğitim yoluyla gidermeye yönelik olacaktır. Esas denetimde ise verilen termin içerisinde bakanlıktan görevli elemanların gelerek teftişi-kontrolu sağlanır.

4857:MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar.

4857:MADDE 79 Bir işyerinin tesis ve tertiplerinde, çalışma yöntem ve şekillerinde, makine ve cihazlarında işçilerin yaşamı için tehlikeli olan bir husus tespit edilirse, bu tehlike giderilinceye kadar işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği bakımından denetlemeye yetkili iki müfettiş, bir işçi ve bir işveren temsilcisi ile Bölge Müdüründen oluşan beş kişilik bir komisyon kararıyla, tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulur veya işyeri kapatılır.

3- SOSYAL DİYALOG 4857 sayılı kanunun Beşinci Bölümünde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Madde 77 ve Madde 79’da üniversitelerin daha etkin rol alması uygun olacaktır. Buna ek olarak, Ayrıca, 3 taraflı sosyal diyalogun koşullarının oluşturulmasında tarafsız bir kurum olarak üniversite daha etkin rol alabilir.

4- SOSYAL DİYALOG Ülkemizdeki sosyal diyaloğun öncelikle tanımı ve çerçevesinin iyi belirlenmesi gerekmektedir.

5- SOSYAL DİYALOG SSK İl Müdürlüğü istatistiklerine göre; 2003 yılında kayseri de kayıtlı iş kazası sayısı 3007 iken 2004 yılında kayıtlı iş kazası sayısı 3511 olarak gerçekleşmiştir.

ÜLKEMİZ ALT YAPISININ BİRAN ÖNCE KANUNA UYGUN HALE GETİRİLMESİYLE; SONUÇ ÜLKEMİZ ALT YAPISININ BİRAN ÖNCE KANUNA UYGUN HALE GETİRİLMESİYLE; EN DEĞERLİ KAYNAK OLAN İNSAN VE ZAMAN; DAHA VERİMLİ VE ETKİN DEĞERLENDİRİLEREK ÜLKEMİZİN EKONOMİSİ ÇOK DAHA İYİ DÜZEYLERE ULAŞACAKTIR.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…