Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Operasyon Öncesi Hazırlık
Advertisements

Prof.Dr. Ertuğrul H. Aydemir
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Melanositik Hastalıklar
MEME BÜYÜLTMEDE PROTEZ ÇEŞİTLERİ VE ENDİKASYONLARI
ŞARBON HASTALIĞI.
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
SAĞLIK HİZMETİNDE GERÇEĞİN SÖYLENMESİNE İLİŞKİN ETİK SORUNLAR
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
SERVİKS STAGE I B2 OLGULARINA YAKLAŞIM Doç.Dr. Ayşe GÜRBÜZ.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
TOKSİK OLMAYAN GUATR ve TİROİD KANSERLERİ
BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. Makbule Nurdan Özkaya
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
AKCİĞER VE PLEVRA MALİGNİTELERİ OLGU SUNUMU
KTÜ FARABİ HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ A.D DR. SELMAN DEMİRCİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
DİRENÇLİ YÜZ DÖKÜNTÜSÜ
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Olgu 1 Beyin Cerrahisi Dr.H.Reyhan EĞİLMEZ Dr.Ersin TUNCER
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
Dilde fungus benzeri lezyon DR. CEYHUN YURTSEVER KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Okan BÖLÜKBAŞI. Nermin BÖLÜKBAŞI
Rapidly Progressing Rash in an Adult
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
VAKA SUNUMU ARŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ-KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI
AKUT BAŞLAYAN POLİARTRALJİ VE DERİ DÖKÜNTÜSÜ
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA RADYOTERAPİ
DERİ ve DERİ EKLERİ.
VAKA SUNUMU Araş. Gör. Dr. Selman DEMİRCİ
78 yaşında kadın hasta bilinen DM,HT,KAH ve bilateral gonartrozu olup sağ dizden protez operasyonu geçirmiş(5 yıl önce) ve sağ el bileğinde karpal tünel.
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ TÜMÖRLERİ
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
Yirmibeş yaşında kadın hasta. Pelvik ağrı Yanıt: Matür kistik teratom.
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
AMİLOİD GUATR: OLGU SUNUMU
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Ersan GÜRSOY KTÜ Tıp Fakültesi
Persistent Skin Furuncle
BRONŞEKTAZİ.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
HPV (Human Papilloma Virüs, Genital Siğil) DOÇ. DR. HASAN AKGÜL.
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Sunum transkripti:

Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül Karadeniz Teknik Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Burcu AYKANAT 03.03.2015

VAKA 79 yaşındaki kadın hasta Bacağındaki bazal hücreli karsinomun cerrahi eksizyonundan altı ay sonra eksizyon yerinde hızla büyüyen bir nodül ile başvurmuş. Nodül boyutu yaklaşık 1 × 1 cm ve cerrahi eksizyon bölgesinde yer alıyormuş. Fizik muayenede cerrahi skar alt kenarında eritematöz ve merkezi hiperkeratotik bir nodül saptanmış. Lezyon tedavisiz iki ay sonra kendiliğinden gerilemeye başlamış. 

VAKA

Soru: Hastanın öyküsü ve fizik muayene bulgularına dayanarak , en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?   A. Bazal hücreli karsinom nüksü B. Dermatofibrosarcoma protuberans C. Keloid. D. Keratoakantom E. Ciltaltı mantar enfeksiyonu

Cevap D :Keratoakantoma

KERATOAKANTOMA Keratoakantomalar genellikle hızla büyüyen skuamöz hücreli karsinom varyantı olarak kabul edilirler. Nadiren postoperatif yara veya yara izlerinden de gelişebilirler. Çoğu derinin güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkar.

Lezyonlar papül olarak başlar, iyi sınırlı, sert, infiltre, eritemli veya deri renginde nodüle dönüşür. Nodülün merkezi kısmı çökük ve keratotik bir tıkaç içerir, kenarları onu çevreleyen deriden elevedir. Lezyon büyümeye devam edecek olursa daha geniş krater tarzı bir görünüm alır. Boyutları genellikle 1-2 cm , ancak daha büyük de olabilir.

Keratoakantomalar genellikle birkaç hafta veya ay içinde hızla büyüyüp dört ile altı ay içinde spontan çözünmeyle kendiliğinden iyileşir.

TEDAVİ Keratoakantomlar spontan olarak regrese olma eğiliminde olan tümörlerdir, bu nedenle tipik olgularda regresyonu bekleyerek hastayı izlemek bir seçenek olarak görülebilir. Ancak yayınlanmış binlerce keratoakantom olgusu içerisinde ancak çok az bir kısmının spontan olarak regrese olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle klinik tanı konduğu andan itibaren tedaviye gidilmesi en doğru davranış olacaktır.

TEDAVİ Total cerrahi eksizyon en iyi seçenektir. Özellikle başlangıç evresinde ve küçük çaplı lezyonlarda kriyoterapi kullanılabilir. Diğer tedavi seçenekleri küretaj ve lazerdir.

Bazal Hücreli Karsinom Nüksü Radikal olmayan cerrahi eksizyon sonrası nüks eden bazal hücreli karsinomlar tipik olarak telenjiektaziler (genişlemiş damarlanma) ve merkezi ülserasyon ile karakterizedir. Nodüller, sert, cilt renginde ve sıklıkla parlak ve saydamdır. Başlangıçta keratoz yoktur.

Bazal Hücreli Karsinom Nüksü

TEDAVİ Cerrahi+radyoterapi Lazer cerrahisi Kriyoterapi

Dermatofibrosarkoma Protuberans Dermatofibrosarkoma protuberans klinik olarak keloide benzeyen, nodüler, düşük dereceli, yavaş büyüyen kırmızı-kahverengi plak şeklinde nadir görülen sarkomatöz bir deri tümörüdür. Sıklıkla birden fazla egzofitik nodüller içerir.

Dermatofibrosarkoma Protuberans

TEDAVİ Geniş güvenlik sınırları içeren cerrahi rezeksiyondur.

KELOİD  Keloidler, kontrolsüz yara iyileşmesinin sonucu olarak ortaya çıkarlar ve büyüyerek orijinal yara sınırlarını aşarlar. Keloidler, kendiliğinden gerilemeyen ve genellikle eksizyondan sonra tekrarlayan yüksek hipertrofik yara izleridir. Koyu cilt renkli kişilerde daha sık görülür ve sert ve pürüzsüz bir yüzeye sahip kırmızı nodüllerdir. Keloidlerin gelişmesi aylar veya yıllar sürebilir.

KELOİD

TEDAVİ Cerrahi+radyoterapi Lazer cerrahisi Kriyoterapi

Ciltaltı mantar enfeksiyonları   Ciltaltı mantar enfeksiyonları, tek veya çoklu, yavaş büyüyen, ağrısız, eritematöz veya mavimsi nodüller veya plaklara yol açabilir. Mantar enfeksiyonları daha çok transplant geçirmiş ya da immün sistemi baskılanmış olan hastalarda, kötü hijyenik koşulları olan fakir ülkelerde yaşayan ya da kontamine bir cerrahi operasyon öyküsü olan hastalarda görülür.

Ciltaltı Mantar Enfeksiyonları

TEDAVİ Antifungal ilaçlar ya da gerekirse cerrahi.

LEZYON ÖZELLİĞİ KERATOAKANTOMA İyi sınırlı, sert, infiltre, eritemli veya deri renginde papül olarak başlar,merkezi kısmı çökük ve keratotik bir tıkaç içeren, kenarları onu çevreleyen deriden eleve nodüle dönüşür. Hızlı büyür, genellikle kendiliğinden geriler. BAZAL HÜCRELİ KANSER NÜKSÜ Telenjektazi ve ülserasyon içerir, keratoz yoktur. Sert, saydam ve parlak renktedir. DERMATOFİBROSARKOMA PROTUBERANS Yavaş büyür, kırmızı kahverengi plaklar ve egzofitik nodüller içerir. KELOİD Genellikle cerrahi eksizyon sonrası ortaya çıkar, düzgün yüzeylidir, yara sınırlarını aşar, kendiliğinden gerilemez. CİLTALTI MANTAR ENFEKSİYONU Yavaş büyüyen, ağrısız, tek ya da çok sayıda eritematöz plaklardır. Kendiliğinden gerilemez.

Teşekkürler.