Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR"— Sunum transkripti:

1 BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR
DR. ALİ DEMİRCAN

2 Şikayetler Ciltte tekrarlayan kızarıklıklar
Döküntüler (maküler,makulopapüler, papuloveziküler veya hemorajik ) Kaşıntı Yangı hissi Kuruluk ve pullanma Renk değişiklikleri Ağızda ve vaginal bölgede aftlar Tırnaklarda renk değişikliği ve kalınlaşma Sivilce Kıllarda dökülme - tüylenme

3 Özellikleri Yakınmaların uzun süreli olması ve tekrarlaması
İlaç kullanımı sonrası iyileşme olsa da daha sonra tekrarlaması Bazı etkenlerle karşılaşma ile ortaya çıkması ve şiddetinin artması Hastaların, aynı yakınma nedeni ile genellikle birden fazla hekime veya sağlık kuruluşuna başvurması Farklı preparatlarla (aynı içerikte) ve yöntemlerle tedaviler düzenlenmesi

4 Uygulama Anamnez almak, Fizik muayene yapmak,
Tetkikler yapmak, (laboratuvar, yama testi v.b.) Ayırıcı tanıyı yaparak, tanı koymak ve tedavisini düzenlemek , Hastaya bilgilendirme yapmak, Gereklilik halinde ikinci/üçüncü basamağa sevk etmek.

5 Tanılar Dermatitler (Seboreik, Kontakt, Atopik, Allerjik v.b.) Ürtiker
Psöriazis Cilt mantarı Tırnak mantarı Akne Aftöz stomatit Herpes Virus Enfeksiyonu Behçet hastalığı Vitiligo Prekanseröz lezyonlar (Solar Keratoz, Lökoplazi, Sikatrisler, Kronik ülser ve fistüller v.b.)

6 Sorunlar Hastaların tedavilerinin devamlılığı ve düzenli takibi yeterli düzeyde olamamakta, Sevk edilen hastanın ilgili uzmanlığa ulaşmasında güçlük yaşanmakta, Hastanın birinci basamağa geri dönüşünde sıkıntılar yaşanmakta, (Geri bildirim ?) Reçete sınırlamaları ile sıkıntılar oluşmakta, Hastalar yeterince ve etkin olarak bilgilendirilmemekte, Tedavi ve izlemleri planlamalarına hasta uyumu yeterince olamamakta.

7 Ne yapıyoruz ? Tanı koyma sonrası tedavi düzenleyebiliriz.
İkinci/Üçüncü basamağa sevk edebiliriz. (Dermatoloji Polikliniği) Konsültasyonlar isteyebiliriz. (Dermatoloji, Psikiyatri, Plastik Cerrahi v.b.)

8 Öneriler Hastaya hastalığı, tedavisi ve izlemleri hakkında yeterli ve etkin bilgilendirme yapılmalı. Sevk/Konsültasyon sonrası birinci basamağa geri dönen hastaların takip ve tedavisinin sürekliliği sağlanmalı.

9


"BİRİNCİ BASAMAKTA KRONİK DERMATOLOJİK YAKINMALAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları