Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HPV (Human Papilloma Virüs, Genital Siğil) DOÇ. DR. HASAN AKGÜL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HPV (Human Papilloma Virüs, Genital Siğil) DOÇ. DR. HASAN AKGÜL."— Sunum transkripti:

1 HPV (Human Papilloma Virüs, Genital Siğil) DOÇ. DR. HASAN AKGÜL

2 HPV (Genital siğil) nedir?  Human Papilloma Virüs (HPV)’ün genital bölgede neden olduğu siğile (verrükaya) verilen isimdir. Dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyon olan HPV enfeksiyonu, ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşayan ve cinsel partner sayısı fazla olan bireylerde daha sık görülmektedir. HPV nasıl bulaşır?  Genital siğillerin enfeksiyon yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Genital siğil çoğunlukla oral, anal ve vajinal cinsel temasla bulaşır. Partnerler arasında bulaşma oranı yaklaşık %60’dır. Yüksek bulaşma oranı nedeniyle cinsel aktif bireylerde hayat boyu genital siğil görülme oranı %50’ye yaklaşmıştır.

3 HPV bulaşmasındaki risk faktörleri;  Erken yaşta cinsel ilişki  Cinsel partner sayısının fazlalığı  Korunmasız cinsel ilişki  Cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyon geçmişi  Bağışıklık sistemi

4 HPV çocuklarda görülebilir mi?  HPV çocuklarda da görülebilmektedir. 2 yaş altındaki çocuklarda görülen anogenital siğillerde annenin anogenital kanalından bulaş olduğu düşünülmektedir.2 yaş üstünde gözlenen siğiller de ise cinsel istismar önemli bir nedendir.  Ancak çocuklarda gözlenen anogenital siğillerin, HPV virüslü kişiler ile aynı banyoyu paylaşmaları gibi farklı temas yolları ile de oluşabileceği bilinmektedir.

5 HPV enfeksiyonu vücudun hangi bölgelerinde görülür? Kadınlarda;  Dış genital bölge  Vajina  Serviks (rahim ağzı)  Perianal bölge (makat çevresi) Erkeklerde;  Dış genital bölge  Perianal bölge(makat çevresinde) görülebilir.  Bununla birlikte genital siğilleri olan bireylerde oral yani ağız bölgesi, göz, solunum yolu ve burun bölgesinde de siğiller görülebilir.

6 Genital siğil belirtileri nelerdir?  HPV’nin neden olduğu genital siğiller hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde-pembe-kahve tonlarında et beni benzeri kabartılar şeklinde görülen genital siğiller genellikle milimetrik olarak başlar ancak nadiren birkaç cm’lik siğiller de görülebilir. Büyük, birleşmiş veya nodül olarak görülen genital siğiller daha çok immunsupresif yani bağışıklık sistemi baskılanan ve diyabet hastalarında görülür. Lezyonların oluşmasının ardından siğillerin sayısı ve boyutu artabilir.  Genital siğiller sıklıkla semptom vermemekle birlikte; kanama ve kaşıntı şikayetleri bulunabilir.  Kadınlarda belirtiler; Genel belirtilerin haricinde kadınlarda iç genital bölgedeki siğile bağlı olarak cinsel ilişki veya gebelikte kanama görülebilmektedir. Dış genital bölgede kaşıntılar yaşanabilir.  Erkeklerde belirtiler; Genital siğiller erkeklerde penis, testis, kasık ve makatta görülebilmektedir. Genital siğiller, nadir de olsa anüs veya idrar yolunda oluştuğu zaman tuvalete çıkma zorluğuna neden olabilmektedir.

7 Genital siğil ne zaman ortaya çıkar?  HPV ile bulaşma sonrasında lezyonun görülme süresi 3 hafta ile 24 ay arasındadır. Genital siğilin ortaya çıkması;  Kişinin bağışıklık sistemi  Yüksek riskli HPV varlığı  Uzun süreli siğil varlığı  Başka enfeksiyon varlığı  Yaşa göre değişebilmektedir.

8 Genital siğil hangi yaşlarda daha sık görülür?  HPV enfeksiyonlarının neredeyse yarısına 15-24 yaşları arasında rastlanmaktadır. Kadınlarda en sık 20-24 yaş, erkeklerde ise 25-29 yaşları arasında daha sık görülmektedir. İleri yaşlarda görülme sıklığı azalan genital siğil yetmiş yaş üzeri kadınlarda %5 oranında ortaya çıkmaktadır. HPV tipleri nelerdir?  HPV’ün 200’e yakın farklı tipi bulunmaktadır. Bu tiplerden 40 kadarı genital bölgede siğile neden olmaktadır. HPV’ün kansere yol açma potansiyeline göre düşük ve yüksek riskli olmak üzere iki gruba ayrılır.  Düşük riskli HPV tipleri; HPV tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81  Yüksek riskli HPV tipleri; HPV tip 16 ve 18 başta olmak üzere 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 yüksek riskli tiplerdir.

9 HPV hangi hastalıklara neden olabilir?  HPV’nin hastalık yapmadan vücutta mevcut olması durumu latent, subklinik enfeksiyon veya sessiz enfeksiyon olarak tanımlanır. Genital bölgelerdeki siğillerin haricinde oral (ağız bölgesi), respiratuar –nasal ( solunum yolu ve burun), gözde (konjuktivada) siğiller görülebilir.  HPV’ün yüksek riskli tipleri (sıklıkla HPV16-18) kanser öncüsü lezyonlara ve kansere yol açabilir. Başta servikal kanser yani rahim ağzı kanseri olmak üzere, anogenital bölge, penis ve baş- boyun kanserleri de görülebilir.  Rahim ağzı kanseri özellikle kendisi veya partnerinde HPV olan, erken yaşta cinsel aktiviteye başlayan, çok sayıda cinsel partneri olan ve cinsel yolla bulaşan farklı hastalıkları bulunan kişilerde daha fazla görülmektedir.  Bowenoid papülozis, Buschke-Löwenstein tümörü, Skuamoz Hücreli Karsinoma, Bowen Hastalığı da HPVile ilişkili olarak görülebilir.

10 HPV testi nedir?  Anogenital siğil varlığı olguların çoğunda klinik muayene ile tespit edilir. Ancak atipik yani normal dışı görünümü olan vakalarda tanı için histopatolojik inceleme yapılır. Cerrahi olarak alınan doku örneği patoloji bölümü tarafından değerlendirilerek siğil tanısı histopatolojik olarak netleştirilebilir. Alınan bu doku örneğinden eş zamanlı olarak HPV tipi değerlendirilebilir. Klinik olarak siğil görülmeyen kadın hastalarda smear testi incelemesi ve PCR ile HPV –DNA varlığına bakılabilir. Multiplex PCR test ile de erkek hastalarda üretral sürüntüden HPV varlığı değerlendirilebilir. HPV’den korunmak için ne yapılmalıdır?  HPV’den korunmak için en önemli basamak aşı uygulamasıdır. Bulaşmayı azaltan faktörler;  Aşılanma  Sünnet olma  Prezervatif kullanımı

11 Genital siğil tedavisinde hangi yollar izlenir?  Medikal krem tedavisi günaşırı, gece uygulanır ve 16 haftaya kadar tedavi sürdürülebilir. Etkinliği kriyoterapi ve koter tedavisine göre daha sınırlıdır. Kriyoterapi veya koter tedavisi sonrasında hızlı yenileme görülen vakalarda hastalığın tekrarlamasını önlemek amacı ile kullanılabilir.  Podofilin uygulanması hasta veya doktor tarafından yapılır ve ilaç siğil üzerine uygulandıktan 4-6 saat sonra yıkanması istenir.  Biklorik asit veya tca 35–85% siğillere hafta bir veya 2 kez uygulanabilir. Gebelerde kullanımları da güvenlidir. Ancak kriyoterapi ile karşılaştırıldığında etkinlik daha azdır.  Kriyoterapi (sıvı nitrojen) ve elektrokoter uygulaması krem uygulamalarından daha etkili olup, hamilelerde de kullanılabilir.  Büyük siğillerde ise cerrahi yönteme başvurulması gerekebilir.

12 Kaynak: de Martel C et al. Lancet Oncol 2012; 13 607–15

13 Kaynak: Bruni L, et al. J Infect Dis 2010 2010; 202(12)1789–1799

14

15 Kaynak: Dursun P, et al. Turk Patoloji Derg 2013, 29210-216)

16 Kaynak: NHANES data 2003-2004,Bierman et al, NEJM 1998,Dunne et al, JAMA 2007CDC (MMWR) 2007

17 Kaynak: WHO 2012

18 Kaynak: Jemal A, et al. J Natl Cancer Inst 2013;105175–201

19 Kaynak: F.X. Bosch et al. Vaccine 31S (2013) H1–H31

20 Kaynak: WHO,2014

21

22

23

24 Kaynak: www.cdc.govcancerhpvstatisticsrace.htm

25 Kaynak: Serrana B, et al. Cancer Epidemiology 2014; 38 748–756

26 Şematik Lezyon Görüntüleri

27

28


"HPV (Human Papilloma Virüs, Genital Siğil) DOÇ. DR. HASAN AKGÜL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları