Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Persistent Skin Furuncle

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Persistent Skin Furuncle"— Sunum transkripti:

1 Persistent Skin Furuncle
KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD Arş. Gör. Dr. Hatice Çavuş

2 29 yaşındaki kadın sol bacağı üzerinde üç hafta önce çıkan eritemli bir fronkül ile başvurdu.
Sol dizinin yanında da benzer bir lezyon vardı ve kendiliğinden iyileşti. Muayene sırasında hasta afebrildi. Lenfadenopati veya ödem yoktu.

3 Sol bacak lateral kısmında hassas, fluktuasyon vermeyen 1-2 cm'lik, fronkül vardı.
Günde iki kez oral trimetoprim / sulfametoxazole reçete edildi; insizyon ve drenaj yapıldı çünkü fronkül fluaktan hale geldi. 10 gün antibiyotik kullanıldıktan sonra seropüral akıntılı bir ülser oluştu Klindamisin reçete edildi. Yara kültüründe bir mikroorganizma tespit edildi.

4 Polikistik over sendromu öyküsü vardı ve oral kontraseptif, metformin (Glukofaj) ve spironolakton (Aldakton) kullanıyordu. İki ay önce bir pedikür sırasında jakuzi ayak banyosu yaptı.

5

6 Hastanın öyküsü ve fizik muayene bulgularına dayanarak, aşağıdakilerden hangisi en olası tanı hangisidir? A. Eritema nodozum. B. Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) deri enfeksiyonu. C. Hızlı büyüyen mikobakteriyel deri enfeksiyonu D. Venöz staz ülseri

7 Cevap: Hızlı büyüyen mikobakteriyel deri enfeksiyonu

8 Hızlı büyüyen mikobakteriyel deri enfeksiyonu:
Deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarına en sık sebep olan nontuberküloz mikobakteriler Mycobacterium fortuitum, Mycobacterium abscessus ve Mycobacterium chelonae'dir. Bu türler bir hafta içinde kültürde ürerler. Enfeksiyon, tipik olarak direkt inokülasyondan kaynaklanı. Nodüller, papüller veya fronküllere neden olur; lezyonlar tek olabilir, ancak genellikle çokludur.

9 M. fortuitum ve M. chelonae M
M. fortuitum ve M. chelonae M. abscessus'a kıyasla ciltte ve yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olma olasılığı daha yüksektir ve jakuzi ayak banyosuna maruz kalma ile ilişkilendirilmiştir. Bu hastada M. chelonae yaradan izole edildi. Tedavi uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirir.

10 Eritema nodozum: Genellikle alt bacaklarda birden fazla ağrılı, eritematöz nodüller halinde bulunur. Tanı genellikle klinik olarak konulur. Çeşitli otoimmün bozukluklar, ilaç kullanımı (örn. Oral kontraseptifler, sulfa antibiyotikler) ve enfeksiyonlarla ilişkilidir. Eritema nodozumda fluktuasyon yoktur.

11 Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA)
deri enfeksiyonu: Cilt apselerinin çoğuna S. aureus neden olur. İnsizyon ve drenaj küçük apseler için yeterli olabilir, ancak daha geniş enfeksiyonlar için antibiyotikler gereklidir. Toplum tarafından edinilen S. aureus enfeksiyonlarına, çoğunlukla Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) neden olur. MRSA cilt enfeksiyonları fluktuasyon veren eritematöz fronkül veya apse olarak akut şekilde ortaya çıkar. Pürülan akıntı olabilir.

12 Venöz staz ülseri: Alt ekstremiteye travma geçiren ve sigara öyküsü olan yaşlı kişilerde ortaya çıkar. Bunlar diz ve ayak bileği arasında ve malleol bölgelerinde yaygındır; granülasyon dokusu ile eritem ve merkezi ülserasyona sahiptir. Ülserler staz dermatiti ile ortaya çıkabilir. Fluktuasyon gösteren papül görünümü, venöz staz ülserlerinin karakteristiği değildir. Teşhis genellikle öykü ve fizik muayene bulguları ile doğrulanır, ancak biyopsi gerekli olabilir.

13 Condition Lesion characteristics Eritema nodozum Ağrılı, eritemli, fluktuasyon vermeyen multiple nodüller Metisiline dirençli Staphylococcus aureus deri enfeksiyonu Selülitli veya selülitsiz fluktan ve eritematöz fronkül veya apse; pürülan akıntı mevcut olabilir Hızlı büyüyen mikobakteriyel deri enfeksiyonu Nodüller, papüller veya fronküller; lezyonlar tek olabilir ancak genellikle çokludurlar Venöz staz ülseri Eritemli ve merkezi ülserasyonlu granülasyon dokusu; staz dermatiti ile ortaya çıkabilir

14 Kaynak : American Family Physician


"Persistent Skin Furuncle" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları