Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK"— Sunum transkripti:

1 DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
(Am Fam Physician. 2003 Jan 1;67(1): ) Arş. Gör. Önder YILMAZ KTÜ Aile Hekimliği AD

2 54 yaşında tip 2 diyabetes mellitus (DM) ile takipli erkek hasta her iki bacak ön yüzde,yavaşça büyüyen kırmızı-kahverengi plaklarla başvuruyor. Bu lezyonlar son 3 yılda gelişmiş.Hasta çeşitli kremler kullanmış ancak fayda görmemiş.

3 Plaklar basılı parlak alanlar içermektedir.
Derin, dilate subkutanöz damarlar atrofik deri boyunca izlenmektedir. Yakın zamanda küçük ülserler gelişmiştir.

4

5 A)Granüloma annulare B)Eritema nodozum C)Pretibial miksödem D)Nekrobiosis lipoidika E)Diyabetik dermopati

6 NEKROBİOSİS LİPOİDİKA

7 NEKROBİOSİS LİPOİDİKA
DM ile güçlü ilişkili az görülen bir deri lezyonudur. Kadın/erkek oranı 3/1’dir. Diyabetli hastaların küçük bir bölümünde (%0.3) görülür ancak diyabetle güçlü bir ilişkisi vardır. Genelde 3. veya 4.dekadda görülür ancak daha erken veya geç yaşlarda da görülebilir.

8 NEKROBİOSİS LİPOİDİKA
Bacakların ön yüzlerinde oval,kırmızı-kahverengi plaklar halinde görülür. Plaklar merkezde sarımsı bir parlaklık ve göze çarpan telenjiektaziler geliştirerek büyürler. Hastaların 1/3’ünde ülserasyon görülür ve spontan remisyon pek görülmez.

9 NEKROBİOSİS LİPOİDİKA
Lezyon tek olabilir ve eller,parmaklar,saçlı deri,yüz, ön kollar ve meme uçlarında görülebilir. Kaşıntı,his kusuru ve ağrı olabilir. Orta ve derin dermiste histiyositik granülomlar görülür. Necrobiosis alanları PAS pozitif boyanır.

10 NEKROBİOSİS LİPOİDİKA
Kesin bir tedavisi yoktur. Nemlendirici kullanmak,cildi travma ve yaralanmalardan uzak tutmak gerekir. Yüksek etkili topikal steroidler erken evrede kullanılabilir. Lezyon çevresine triamsinolon enjeksiyonu başarıyla kullanılmaktadır ancak ülser gelişimini engellemek için lokal steroidler de kullanılmadır. Tedaviler sonuç vermezse cerrahi müdahale yapılır.

11 ERİTEMA NODOZUM Eritema nodozum derin dermis ve subkutanöz yağ dokusunun inflamatuar hastalığıdır. Ön bacakta parlak,kırmızı,yumuşak,derin nodüller görülür. Çürüklere benzer pembeden maviye,kahverengine değişen nodüller görülür. Ateş ve eklem ağrıları görülür. Eritema nodozum ÜSYE özellikle streptokok infeksiyonu sonrası görülür

12 PRETİBİAL MİKSÖDEM Pretibial miksödem bacaklarda mumsu plaklar halinde görülür. Göze çarpan kıl kökleri portakal kabuğu görünümü verir. En çok Graves hastalığı ile bağlantılıdır. TSH’nin musin depolanmasını uyardığı düşünülür.

13 DİYABETİK DERMOPATİ Diyabetik dermopati diyabetle en çok ilişkili cilt hastalığıdır. Lezyonlar nekrobiosis lipoidika lezyonlarına benzer ancak daha küçük ve çokturlar. Lezyonlar geriye atrofik,kahverengi bir deri bırakabilirler. Vasküler hastalık nedeniyle olduğu düşünülür ancak diyabetin süreci veya uzunluğu ile ilişkili değildir

14 GRANÜLOMA ANNULARE Granüloma annularede çok sayıda papul veya nodül halka oluşturur. Lezyonlar aylar,yıllar içinde büyür ve sarı,kırmızı ,mavi veya cilt renginde görülür. Genelde asemptomatiktir,bacak,ayak,el ve parmak distalinde görülür. Kendiliğinden iyileşir ve tedavi gerektirmez.


"DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları