Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
Advertisements

DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
YİNELEMİŞ KASIK FITIĞI ONARIMI
İnguinal Herni Onarımında Yeni Bir Teknik: Coşkun Herni Onarımı Lichtenstein Ve Preperitoneal Mesh Tekniği İle Prospektif Randomize Karşılaştırma Faruk.
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
İnguinal bölge anatomisi
TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Prof. Dr. Tahsin ÇOLAK MEÜ Tıp Fak. Genel Cerrahi AD
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Hepatik Kist Hidatik Hastalığında Kisto-Biliyer İlişki, Tedavi Öncesi Hepatobiliyer Spesifik Ajan Gd-EOB-DTPA ile Elde Edilen MR Kolanjiografi ile Belirlenebilir.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Tuzla Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
Uzm. Dr. Serhat HÜSEYİN Arş. Gör. Dr. M. Murat CANTÜRK.
GATF Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.
FARKLI ENDİKASYONLAR İÇİN UYGULANAN AKUPUNKTUR, ÇOCUKLARDA OKUL BAŞARISI ÜZERİNE OLUMLU ETKİ YAPAR MI? Demet TAŞ, H.Volkan ACAR Ulus Devlet Hastanesi.
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Mikrodiseksiyon TESE Nasıl Yapıyorum?
Sporcu Fıtıklarında Tanı ve Tedavi
KASIK FITIK AMELİYATI KOMPLİKASYONLARI
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Histerektomi Hangi Yolla: Vaginal? Abdominal? Laparoskopik?
EĞİTİM FAKÜLTESİ. ULUSLAR ARASI AKREDİTASYON HAZIRLIKLARI Prof. Dr. Firdevs KARAHAN Dekan V.
Diyabetik Ayak Rekonstrüksiyon Seçenekleri
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
GATA HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU KLASİK EĞİTİM MEZUNU HEMŞİRELER İLE ENTEGRE EĞİTİM PROGRAMI MEZUNU HEMŞİRELERİN BAŞARI KARŞILAŞTIRMASI Evren ÖRNEK ÖZTÜRK*,
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
REKTUM KANSERİ TEDAVİSİNDE TME’NİN LOKAL NÜKS ÜZERİNE ETKİSİ
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
BASINÇ YARASI PREVALANSI
Deri Tümörlerinin Teledermatolojik Değerlendirmesinde Teledermatoskopi ve Telemikroskopinin Etkinliklerinin Karşılaştırılması XXII. Prof. Dr. A. Lütfü.
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Laparoskopik Kasık Fıtığı Onarımı Daha az postoperatif ağrı Hızlı iyileşme Eeken normal aktiviteye dönüş Barkun JS et al; Surgery 1995 Tanphiphat C et.
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
Greft Enfeksiyonları Op.Dr.Attila Çakmak Anadolu Sağlıuk Merkezi Hastanesi.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Dr. Canan SATIR ÖZEL TCSB MEDENİYET ÜNİV GÖZTEPE EAH, KHD
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Balneoterapi uygulama
Sporcularda Kasık Ağrısının Etyolojisi
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
PERFÜZYONİST GÖZÜ İLE MİNİMAL İNVAZİV KALP CERRAHİSİ
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
KARIN DUVARI FITIKLARI
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Çocuklarda İnguinal Patolojiler
FITIK ONARIMLARINDAKİ EĞİLİMLER VE DEĞİŞİMLER
Results of Single and Multiple Dose Caudal Epidural Steroid Injections for Lumbosacral Sciatica Mustafa Eren Yüncü Mahmut Camlar1, Mustafa Eren Yuncu1,
Kronik Inguinal Nevraljiye Yaklaşım
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Sunum transkripti:

Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3.GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ

New technique for inguinal hernia repair New technique for inguinal hernia repair. Coskun F, Ozmen M, Moran M, Ozozan O. The World Journal of Hernia and Abdominal Wall Surgery. 9:32-36,2005

Amaç-1 Genel cerrahi pratiğinde inguinal herni onarımı en sık uygulanan operasyondur. Tedavideki en önemli sorun nüks olup halen nüks oranı sıfır olan ideal bir yöntem yoktur. Endojen dokular kullanılarak yapılan teknikler, yüksek nüks oranları nedeniyle yerini eksojen mesh onarım tekniklerine bırakmaktadır

Amaç-2 Uzmanlaşmış merkezlerde endojen tekniklerle yapılan operasyonlarda düşük nüks oranları elde edilirken, diğer merkezlerden yüksek nüks oranları bildirilmektedir .

Amaç-3 Bu çalışmada Coşkun herni onarımı’nın, Lichtenstein herni onarım tekniği ile uzun dönemli sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Hastalar ve Yöntem-1 Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği’nde Ocak1999 ile Mart 2010 tarihleri arasında, iki farklı fıtık onarım tekniği uygulanan 811 hastadan, ulaşılabilen 493 hasta retrospektif olarak incelenmiştir.

Hastalar ve Yöntem 2 Hastalar telefonla arandı ve yakınma bildiren her hasta kontrole çağırılarak fizik muayene ile değerlendirildi.

Hastalar ve Yöntem 3 Yaş, cinsiyet Fıtık tipi Operasyon süresi Hastanede kalış süresi Anestezi tipi Cerrahın deneyimi Erken ve geç komplikasyonlar Nüks

Hastalar ve Yöntem 4 Erken komplikasyonlar; Kanama Üriner retansiyon Skrotal hematom Skrotal seroma Yara enfeksiyonu Geç komplikasyonlar; Kronik ağrı Parestezi Testiküler atrofi

Coskun Herni Onarım Tekniği Pubik kemikten başlayarak iç halkaya kadar fasyanın devamlı sütürlerle pilikasyonu ve ardından ikinci tabaka olarak inguinal ligaman ile tendon konjuan arasına gerilimi eşit dağıtacak şekilde kontinü sütürasyona dayanmaktadır.

İstatistiksel Analiz Datalar SPSS 11.0 Windows kullanılarak depolandı ve ortalama değerler SD olarak verildi. Gruplar arası farklar Fisher exact test ve Χ2 testleri ile yapıldı. İki grup tek yollu varyans analizi ve Tukey’s post-hoc testi kullanılarak karşılaştırıldı. 0.05’ in altındaki değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Sonuçlar 1 Lichtenstein (n=241) Gruplar Coşkun (n=252) p Yaş (yıl) Cins (E/K) Coşkun (n=252) 48 (17-81) 226/26 Lichtenstein (n=241) 54 (17-87) 217/24 p <0.05 ns

Sonuçlar 2 Fıtık Tipi (Nyhus) Operasyon Tipi P=758 Lichtenstein Coşkun 22 (%9,2) 22 (%8.7) Tip 3a 74 (%30,7) 80 (%31,8) Tip 3b 145 (%60,1) 150(%59,5)

Sonuçlar 3 Anestezi Operasyon Tipi p Lichtenstein Coşkun n (%) Genel 172 (%71,2) 166 (%65.8) 0,364 Lokal 9 (%3,8) 7 (%2,8) Spinal 52 (%21,7) 66 (%26,2) Epidural 8 (%3,3) 13 (%5.2)

Sonuçlar 4 Lichtenstein (n=241) Gruplar Coşkun (n=252) p Op. Süre (dakika) Hast. kalış (gün) 44 (±15,25 ) 2 (0-6) 60 (±19,05 ) 2 (0-8) <0.05 ns

Sonuçlar 5 Gruplar Coşkun (n=252) Lichtenstein (n=241) p Nüks 8 (%3.1) 7 (%2.9) ns Takip/ort.(ay) 12-108/ (40) ns

Sonuçlar 5 Gruplar Erken komp Geç komp Coşkun (n=252) 10 (%5) 3 (%1.5) Lichtenstein (n=241) 21 (%8.2) 12 (%4.5) p ns

Sonuçlar 6

Sonuçlar 7 Operasyon Tipi Nüks Sayıları Nüks Dağılımı (Uzman/Asistan) Coşkun Herniorafi 8 0 / 8 Lichtenstein Herniorafi 7 1 / 6

Sonuç olarak, kasık fıtğının cerrahi tedavisi ister endojen dokular veya isterse de prostetik materyal kullanılan tekniklerle yapılıyor olsun deneyimli ellerde ve özelleşmiş kliniklerde benzer düşük nüks oranlarıyla gerçekleştirilmektedir

Coşkun fıtık onarım tekniği eğitim gören hekimlerce bile kolay öğrenilip kolay uygulanan bir teknikdir.Yeni bir onarım tekniği olarak endojen dokuları kullanması,yabancı doku kullanmaması ve tekniğin basitliği nedeniyle özelleşmiş kliniklerin dışında da güvenle kullanılabilecek bir tekniktir.

TEŞEKKÜRLER