Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,"— Sunum transkripti:

1 Kliniğimizde yapılan laparoskopik sakrohisteropeksi operasyonu video olgu sunumu
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL, Mehmet ÖZSÜRMELİ, Önay YALÇIN

2 Uterus koruyucu POP cerrahisi
Manchester op Uterosakral ligaman plikasyonu Transvaginal meş cerrahisi Sakrospinöz fiksasyon Sakrohisteropeksi

3 Sakrohisteropeksi Abdominal sakrohisteropeksi ilk olarak 1957’de tanımlanmıştır. Meş ile serviksin sakruma asılması operasyonudur. Genç hasta / ileri evre prolapsus Başarı oranı % arası (vaka serileri karışık) POP cerrahisinde uterusun korunmasının sonuçlarıyla ilgili geniş çaplı araştırmalar olmasa da , yapılan küçük çaplı araştırmalar uterusun korunmasının sonuçları kötüleştirmediği ve operasyon süresi ve morbiditesini azalttığı yönündedir. Banu LF. Synthetic sling for genital prolapse in young women. Int J Gynaecol Obstet 1997; 57:57. Leron E, Stanton SL. Sacrohysteropexy with synthetic mesh for the management of uterovaginal prolapse. BJOG 2001; 108:629.

4 Sakrohisteropeksi Teknik Abdominal Laparoskopik Robotik

5 Komplikasyonlar İnsizyonel problemler (abdominal cerrahilerde) %4,6
Kan transfüzyonu ihtiyacı % 4,4 İleus %3,6 Meş erozyonu:%3,4 (%0,5-17) Nygaard IE, McCreery R, Brubaker L, et al. Abdominal sacrocolpopexy: a comprehensive review. Obstet Gynecol 2004; 104:805.

6 Olgu sunumu 41 y, G4 P4 (4 NSD) 2008 den beri vaginada ele gelen kitle ve vaginada doluluk hissi İdrar kaçırma şikayeti yok BMI:37 kg/m2

7 Jinekolojik muayene Vv: doğal stres test negatif
3. derece sistosel, 3.derece rektosel ve 3 derece uterin prolapsus P:temiz Ad:serbest TVUSG: uterus ve overler normal görünümde End:7 mm düzenli

8 İleri evre prolapsus ve hastanın uterus koruyucu cerrahi istemesi üzerine laparoskopik yaklaşımla sakrohisteropeksi operasyonu yapıldı. Postop 6. ay kontrolünde herhangi bir şikayeti olmayan hastanın nüks prolapsus saptanmadı.

9 Video sunumu video

10 sonuç POP cerrahisinde uterus korunmasının sonuçlarıyla ilgili geniş çaplı araştırmalar olmasa da , yapılan küçük çaplı araştırmalar uterus korunmasının sonuçları kötüleştirmediği ve operasyon süresi ve morbiditesini azalttığı yönündedir.


"Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları