9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1EĞİTİM BİRİMİ DİYARBAKIR KHB 90 GÜN ÇALIŞMASI  ‘’Hedeflerle Yönetim İlkesine’’ dayanan bir proje çalışmasıdır.  Çalışma kapsamında 90 gün.
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Hoşgeldiniz HEM. YAŞAR IŞIK HASTA HAKLARI İLETİŞİM BİRİMİ HEMŞİRESİ
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
HASTA HAKLARI.
EVDE BAKIM HİZMETİ SUNAN SAĞLIK KURULUŞU DENETLEME FORMU
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
HASTA HAKLARI.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
HASTA HAKLARI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
(İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı) TIP VE AHLAK ÇALIŞMA GRUBU.
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
Örnek Bİr VerİtabanI TasarImI
HASTANE ETİK KURULLARI
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
BAŞHEKİMLİK TIBBİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ.  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan ve belli aralıklarda güncellenen Sağlık Uygulama Tebliğindeki değişiklikleri.
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
*Semra MUTLU **Yasemin AKBAL ERGÜN
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
TEST – 1.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
TANI / TEDAVİ / BAKIM TIBBİ - HEMŞİRELİK - LABORATUVAR HİZMETLERİ 17.Şubat.2013 ENEZ.
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
Hekimin ve Hastanenin Sorumluluğunda Bilirkişi’nin Rolü Dr. Kandemir Berova Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı.
PROGRAM TASARIMI
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
8. Tıp hizmetleri organizasyonu
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
Klİnİk öğretİmde etİk.
Tıpta Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Sunum transkripti:

9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi 4.Ünite Etik Kavramlar ve Etik İlkeler ETİK KURULLAR 28.Hafta ( 07-11 / 04 / 2014 )

ETİK KURULLAR

..Sağlık çalışanlarının , mesleklerini uygularken uymak zorunda oldukları kurallar vardır. Bu Kurallar; . Bilimsel, . Hukuki, . Etik kurallardır…

..Hemşireler ve diğer sağlık çalışanları,,mesleklerini yaparken bir çok denetim mekenizması ile denetlenirler. ..Sağlık kuruluşlarında sorunlar yaşandığı zaman; o) yol gösterilmesi, o)danışman hizmeti verilmesi, o)Belirsizlik ve düşünce ayrılıklarının giderilmesi,

o)Çalışma ortamında verimin sağlanması açısından,,,,değişik disiplinlerin temsili ile Etik Kurul oluşturulması gündeme gelmiştir. …tıbbi araştırılmaların yürütülmesi,, ve …yayınlanması Etik kurulun kurallarına uygun yapılır.

TIP ETİĞİ AMAÇLARI

Her zaman hastanın iyiliği,yararı gözetilir. Neleri yapmalı Her zaman hastanın iyiliği,yararı gözetilir. Neleri yapmalı ? Neleri yapmamalı? Sıkıntıları nasıl çözmeli? ..Tıp Etiğinden beklenen,bu tarz sorulara cevap bulmaktır.

..Bu gibi durumlarda; …yol gösterilmesi, …danışmanlık hizmeti verilmesi, …belirsizlik ve düşünce ayrılıklarının giderilmesi, …verimli çalışma ortamı yaratılması Açısından değişik disiplerin temsili ile ‘’ETİK KURUL ‘’ oluşturulması gündeme gelmiştir.

Tıbbi Etiğin Amaçları : … Tıbbi Etiğin Amaçları : …..Kısıtlamalar, baskılar ve yasal düzenlemelere bağlı yükümlülüklerden bağımsız olarak sağlık hizmeti veren kişinin daima hastanın iyiliğini,yararını gözeterek davranması gerekir. …..Tıp Etiğinden en başta beklenen, bir hekim yada sağlık bilimcinin mesleğini yaparken yada araştırma yaparken bazı sorulara cevap bulması gerekir.

Bu sorular ; Genel olarak neleri yapmalı,neleri yapmamalı Bu sorular ; Genel olarak neleri yapmalı,neleri yapmamalı? Yüzyüze geldiği belirli sıkıntılı durumda, bunu nasıl çözmeli ? türünden sorulara cevap getirmek ve onları temellendirmektir.

Genel Etik Kurullar şunlardır : 1 Genel Etik Kurullar şunlardır : 1.) Bilimsel araştırma ve inceleme kurulları 2.) Klinik araştırma etik kurulları 3.) Danışmanlık kurulları 4.) Hastane etik kurulları Bu kurullardan hemşirelik mesleğini ilgilendiren hastane etik kurulunun görevleri aşağıda verilmiştir:

HASTANE ETİK KURULLARI ; 1. ))Başkan 2. ))Yasal danışman 3 HASTANE ETİK KURULLARI ; 1.))Başkan 2.))Yasal danışman 3.))Hemşirelik bölümünden bir temsilci 4.))Hastane genel yöneticiliğinden bir üye 5.))Toplum adına sözcülük edebilecek bir üye 6.))Hasta savunucusu 7.))Hastanın doktoru

8. ))Psikiyatrist 9. ))Sosyal hizmetler uzmanı 10 8.))Psikiyatrist 9.))Sosyal hizmetler uzmanı 10.))Danışman üyeler den oluşur. Hastane etik kurullarının alt kurulları vardır.

Hastane Alt Kurulları ;. Biyomedikal etik kurulu. Cerrahi etik kurulu Hastane Alt Kurulları ; ..Biyomedikal etik kurulu ..Cerrahi etik kurulu ..Hemşirelik etik kurulu ..Araştırma etik kurulu

Hemşirelik Etik Kurulu : Kurul hemşirelerden oluşur Hemşirelik Etik Kurulu : Kurul hemşirelerden oluşur. Hemşirelik etik kurulları ; ..kendi alanına ait bakımla ilgili sorunları, ..bakım görevlileri ile ilgili sorunları, ..eğitim sorunlarını çoğunlukla çözümler. Çözümleyemediklerini,bir üst kurula götürürler.

Hemşirelerin karşılaştıkları etik sorunlar ; Hemşirelerin karşılaştıkları etik sorunlar ; ..hasta ve ailesine bilgi vermede, ..personel politikalarında, ..meslektaşlar ve disiplinler arası çelişkiler yaşamada, ..mesleki uygulamalarda olabilir.

ETİK KURULLARIN GÖREVLERİ 1. ) İnsanlıkla ilgili değerleri korumak 2 ETİK KURULLARIN GÖREVLERİ 1.) İnsanlıkla ilgili değerleri korumak 2.)Bilimsel bilgi üretimi ve bunun sonuçlarıyla ilgilenmek 3.)Sağlıkla ilgili yasalar hazırlanırken tavsiyelerde bulunmak 4.)Etiksel ilkelerden yola çıkılarak yasa yapılması durumlarında etkin rol oynamak

5. )Etik konusu ile ilgili tartışmaları halk arasında başlatmak 6 5.)Etik konusu ile ilgili tartışmaları halk arasında başlatmak 6.)Bilimsel gelişmelerin neden olduğu tehlikelerin farkına varan bir toplum yaratılmasına katkıda bulunmaktır.

HAZIRLAYAN HARİKA ATA