ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİRYO KEFALON KÖSE DAĞ SAVAŞI
Advertisements

AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
TÜRKİYE TARİHİ (11-13.YÜZYILLAR).
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
OĞUZLAR Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı zamanda “kabile” manasındadır. Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı.
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
Bunun sebepleri nelerdir?
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
SALTUKLULAR MENGÜCEKLİLER DANİŞMENTLİLER ÇUBUKOĞLULLARI ÇAKA BEYLİĞİ
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
Tarafından yayınlanmaktadır.
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
f)Yaka Türkleri (Türkmenistan)
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU SELÇUKLULARI ( )
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
Avrupa Hun Devleti.
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
HAÇLI SEFERLERİ.
Sultan Mesud zamanında ilk defa Anadolu’ya Türkiye denilmeye başlandı.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
TÜRKİYE SELÇUKLU LARINDA KÜLTÜRÜ VE UYGARLIĞI
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
TÜRKİYE TARİHİ (11-13 YÜZYIL)
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
KURTULUŞ SAVAŞI.
Büyük selçuklu devletİ
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Türklerin Yeni Yurdu Anadolu
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
HAÇLI SEFERLERİ.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Sunum transkripti:

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ

İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi I. Kılıç Arslan Dönemi I. Kılıç Arslan Dönemi I. Kılıç Arslan Dönemi I. Kılıç Arslan Dönemi I. Mesud Dönemi I. Mesud Dönemi I. Mesud Dönemi I. Mesud Dönemi II. Kılıç Arslan Dönemi II. Kılıç Arslan Dönemi II. Kılıç Arslan Dönemi II. Kılıç Arslan Dönemi Rükneddin Süleyman Şah Dönemi Rükneddin Süleyman Şah Dönemi Rükneddin Süleyman Şah Dönemi Rükneddin Süleyman Şah Dönemi I. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi I. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi I. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi I. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi I. İzzeddin Keykavus Dönemi I. İzzeddin Keykavus Dönemi I. İzzeddin Keykavus Dönemi I. İzzeddin Keykavus Dönemi Alaeddin Keykubat Dönemi Alaeddin Keykubat Dönemi Alaeddin Keykubat Dönemi Alaeddin Keykubat Dönemi Yıkılış Dönemi Yıkılış Dönemi Yıkılış Dönemi Yıkılış Dönemi

Kuruluş Devri Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah tarafından Anadolu hükümdarlığına tayin edilen Kutalmış'ınoğlu Süleyman Şah tarafından 1077 tarihinde kuruldu. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah tarafından Anadolu hükümdarlığına tayin edilen Kutalmış'ınoğlu Süleyman Şah tarafından 1077 tarihinde kuruldu. Büyük Selçuklular'a bağlı olan bu devletin başkenti İznik idi. Büyük Selçuklular'a bağlı olan bu devletin başkenti İznik idi. Süleyman Şah, halife tarafından onaylanarak "Sultan" ünvanı ile şereflendirildi. Süleyman Şah, halife tarafından onaylanarak "Sultan" ünvanı ile şereflendirildi.

Süleyman Şah Dönemi 1077 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurdu tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti'ni kurdu. İlk önce Konya, Afyon, Kütahya'yı alarak İznik'e kadar ilerledi. İlk önce Konya, Afyon, Kütahya'yı alarak İznik'e kadar ilerledi. Tarihte ilk kez Boğaz'ın Anadolu yakası Türkler tarafından kontrol altına alındı. Tarihte ilk kez Boğaz'ın Anadolu yakası Türkler tarafından kontrol altına alındı yılında yapılan Habur Savaşı'nda Suriye Selçuklu hükümdarı Tutuş'a yenildi ve öldü yılında yapılan Habur Savaşı'nda Suriye Selçuklu hükümdarı Tutuş'a yenildi ve öldü. UYARI : Boğazın Anadolu yakası ilk defa kontrol altına alınmış ve Boğaz'dan geçen gemilerden gümrük alınmıştır. UYARI : Boğazın Anadolu yakası ilk defa kontrol altına alınmış ve Boğaz'dan geçen gemilerden gümrük alınmıştır.

I. Kılıç Arslan Dönemi Malikşah'ın ölümü üzerine Berkyaruk, Süleyman Şah'ın oğlu Kılıç Arslan'ı 1092'de Anadolu hükümdarlığına tayin etti. Malikşah'ın ölümü üzerine Berkyaruk, Süleyman Şah'ın oğlu Kılıç Arslan'ı 1092'de Anadolu hükümdarlığına tayin etti yılında başlayan I. Haçlı Seferi'nde, İznik ve Batı Anadolu Bizanslılara verildi yılında başlayan I. Haçlı Seferi'nde, İznik ve Batı Anadolu Bizanslılara verildi. UYARI : Bu durum Bizans'ın işine gelmiş, Türklere karşı savunmayı bırakıp taarruza geçmiştir. UYARI : Bu durum Bizans'ın işine gelmiş, Türklere karşı savunmayı bırakıp taarruza geçmiştir. I. Kılıç Arslan, 1107 tarihinde Büyük Selçuklularla yaptığı savaşta Habur Irmağı'nda boğularak öldü. I. Kılıç Arslan, 1107 tarihinde Büyük Selçuklularla yaptığı savaşta Habur Irmağı'nda boğularak öldü. UYARI : İznik 'in kaybedilmesi üzerine devletin merkezi Konya'ya taşınmıştır. Bu durum Türkler'in Batı'ya ilerleyişini bir süre engellemiştir. UYARI : İznik 'in kaybedilmesi üzerine devletin merkezi Konya'ya taşınmıştır. Bu durum Türkler'in Batı'ya ilerleyişini bir süre engellemiştir.

I. Mesud Dönemi 1116 tarinde Aadolu Selçuklu Devleti'nin başına geçti tarinde Aadolu Selçuklu Devleti'nin başına geçti. Bir süre Danişmentlilere bağlı olarak hareket etmek zorunda kaldı. Bir süre Danişmentlilere bağlı olarak hareket etmek zorunda kaldı tarihinde II. Haçlı seferi başladı. Haçlılar bozguna uğratıldı tarihinde II. Haçlı seferi başladı. Haçlılar bozguna uğratıldı. Sultan I. Mesut 1155 tarihinde vefat etti. Sultan I. Mesut 1155 tarihinde vefat etti. UYARI : Anadolu'daki ilk bayındırlık ve kurumlaşma hareketleri bu dönemde başlamıştır. UYARI : Anadolu'daki ilk bayındırlık ve kurumlaşma hareketleri bu dönemde başlamıştır.

II. Kılıç Arslan Dönemi I. Mesut'un 1155 tarihinde ölümü üzerine oğlu II. Kılıç Arslan başa geçti. I. Mesut'un 1155 tarihinde ölümü üzerine oğlu II. Kılıç Arslan başa geçti tarihinde Miryakefalon'da Bizanslılar bozguna uğratıldı tarihinde Miryakefalon'da Bizanslılar bozguna uğratıldı. UYARI : Bir daha Anadolu için "Türkler'in işgali altındaki ülke" deyimi kullanılmadı. UYARI : Bir daha Anadolu için "Türkler'in işgali altındaki ülke" deyimi kullanılmadı. Miryakefalon'dan sonra Türkler'in Anadolu'ya yerleşmesi kesinleşti. Miryakefalon'dan sonra Türkler'in Anadolu'ya yerleşmesi kesinleşti tarihinde Danişmenliler Beyliği'ne son verildi tarihinde Danişmenliler Beyliği'ne son verildi. II. Kılıç Arslan, 1192 yılında öldü. Selçuklu tahtına Gıyaseddin Keyhüsrev geçti. II. Kılıç Arslan, 1192 yılında öldü. Selçuklu tahtına Gıyaseddin Keyhüsrev geçti.

Rükneddin Süleyman Şah Dönemi Rükneddin Süleyman, 1192 tarihinde tahta geçen Gıyaseddin Keyhüsrev'i tanımayarak, 1196 tarihinde başa geçti. Rükneddin Süleyman, 1192 tarihinde tahta geçen Gıyaseddin Keyhüsrev'i tanımayarak, 1196 tarihinde başa geçti. Bizans'ı vergiye bağladı, Çukurova Ermenilerini Torosların güneyine çekilmeye zorladı. Bizans'ı vergiye bağladı, Çukurova Ermenilerini Torosların güneyine çekilmeye zorladı. Saltuklu Beyliği'ne son verdi. Süleyman Şah, 1204 tarihinde öldü. Saltuklu Beyliği'ne son verdi. Süleyman Şah, 1204 tarihinde öldü. UYARI : Bu tarihten itibaren Anadolu Selçukluları Gürcülerle komşu oldu. UYARI : Bu tarihten itibaren Anadolu Selçukluları Gürcülerle komşu oldu.

I. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi Süleyman Şah'ın 1204 yılında ölümü üzerine tahta Gıyaseddin Keyhüsrev yeniden geçti. Süleyman Şah'ın 1204 yılında ölümü üzerine tahta Gıyaseddin Keyhüsrev yeniden geçti. Karadeniz seferi sonunda Trabzon Rum Devleti'ni yendi. Karadeniz seferi sonunda Trabzon Rum Devleti'ni yendi. Akdeniz seferi sonunda Antalya'yı aldı. Akdeniz seferi sonunda Antalya'yı aldı. UYARI : Anadolu Selçukluları ilk kez Akdeniz'e indi. Antalya ithalat ve ihracat yapılan yer haline geldi. Ticareti geliştirmek amacıyla Venedik'le ilk defa ticaret anlaşması yaptı. UYARI : Anadolu Selçukluları ilk kez Akdeniz'e indi. Antalya ithalat ve ihracat yapılan yer haline geldi. Ticareti geliştirmek amacıyla Venedik'le ilk defa ticaret anlaşması yaptı. İlk defa bir ticaret anlaşması Venediklilerle bu dönemde yapıldı. İlk defa bir ticaret anlaşması Venediklilerle bu dönemde yapıldı. Gıyaseddin Keyhüsrev 1211 tarihinde öldü. Gıyaseddin Keyhüsrev 1211 tarihinde öldü.

I. İzzeddin Keykavus Dönemi Gıyaseddin Keyhüsrev'in 1211 yılında ölmesi üzerine tahta geçti. Gıyaseddin Keyhüsrev'in 1211 yılında ölmesi üzerine tahta geçti. Trabzon Rum İmparatorluğu'nu yenerek Sinop'u fethetti. Trabzon Rum İmparatorluğu'nu yenerek Sinop'u fethetti. Böylece Anadolu Selçukluları ilk defa Karadeniz'e ulaştı. Böylece Anadolu Selçukluları ilk defa Karadeniz'e ulaştı. Kıbrıs Kırllığı ve Venedik Cumhuriyeti ile ticaret antlaşmaları imzaladı. Kıbrıs Kırllığı ve Venedik Cumhuriyeti ile ticaret antlaşmaları imzaladı. I. İzzettin Keykavus 1220 yılında öldü. I. İzzettin Keykavus 1220 yılında öldü.

Alaaddin Keykubat Dönemi İzzettin Keykavus'un 1220 yılında ölümü üzerine tahta geçti. İzzettin Keykavus'un 1220 yılında ölümü üzerine tahta geçti. Kırım'a bir donanma göndererek Kırım'ın Suğdak Limanı'nı fethetti. Kırım'a bir donanma göndererek Kırım'ın Suğdak Limanı'nı fethetti. UYARI : Anadolu Selçuklu Devleti böylece ilk deniz aşırı sefer yapmış oldu. Karadeniz ticareti tam güvenliğe kavuştu. UYARI : Anadolu Selçuklu Devleti böylece ilk deniz aşırı sefer yapmış oldu. Karadeniz ticareti tam güvenliğe kavuştu. 1228'de Mengücek Beyliğine son verdi. 1228'de Mengücek Beyliğine son verdi tarihinde Yassı Çimen Savaşı'nda Harzemşahları yendi tarihinde Yassı Çimen Savaşı'nda Harzemşahları yendi. UYARI : Bu savaşın tek olumsuz yönü Anadolu'yu Moğol istilasına açık hale getirmesidir. Bunun nedeni Harezmşahların Anadolu Selçukluları ile Moğollar arasında tampon bölge olmasıdır. Bu tampon bölge ortadan kalkınca Anadolu Moğollarla komşu oldu. UYARI : Bu savaşın tek olumsuz yönü Anadolu'yu Moğol istilasına açık hale getirmesidir. Bunun nedeni Harezmşahların Anadolu Selçukluları ile Moğollar arasında tampon bölge olmasıdır. Bu tampon bölge ortadan kalkınca Anadolu Moğollarla komşu oldu. I. Alaaddin Keykubat 1237 yılında bir ziyafet esnasında zehirlenerek öldü. I. Alaaddin Keykubat 1237 yılında bir ziyafet esnasında zehirlenerek öldü.

Yıkılış Dönemi Alaaddin Keykubat'ın ölümü üzerine oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev tahta geçti. Alaaddin Keykubat'ın ölümü üzerine oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev tahta geçti. Asya'da başlayan Moğol istilası bir çok Türkmen boyunun Anadolu'ya göç etmesine neden oldu. Asya'da başlayan Moğol istilası bir çok Türkmen boyunun Anadolu'ya göç etmesine neden oldu. Baba İshak, 1240 tarihinde devlete karşı ayaklandı. Baba İshak, 1240 tarihinde devlete karşı ayaklandı yılında Moğollar, Anadolu'ya girdi yılında Moğollar, Anadolu'ya girdi yılında Kösedağ Savaşı'nda Selçuklular yenildi yılında Kösedağ Savaşı'nda Selçuklular yenildi. II. Gıyaseddin'in ölümü üzerine Rükneddin Kılıç Aslan tahta geçti. II. Gıyaseddin'in ölümü üzerine Rükneddin Kılıç Aslan tahta geçti. Memlük hükümdarı Baybars Anadolu'yu Moğol baskısından kurtarmak için Anadolu'ya gelerek Moğolları yenilgiye uğrattı. Memlük hükümdarı Baybars Anadolu'yu Moğol baskısından kurtarmak için Anadolu'ya gelerek Moğolları yenilgiye uğrattı.